Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belarus’ta Lukaşenko karşıtı protestolar dört haftadır sürerken muhalefetin önemli isimlerinden Mariya Kolesnikova’nın kaçırıldığı öne sürüldü

Belarus’u 26 yıldır yöneten Aleksandr Lukaşenko’yu ve 9 Ağustos’ta yapılan başkanlık seçimin sonuçlarını protesto eden binlerce kişi bu pazar günü (6 Eylül) de başkent Minsk’in meydanlarını doldurdu. Protestolar dördüncü haftasını geride bırakırken bugün (7 Eylül) Lukaşenko karşısındaki muhalefetin sembol isimlerinden biri olarak gösterilen sanatçı Mariya Kolesnikova’nın sabah saatlerinde kaçırıldığı iddia edildi.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, ülkede 9 Ağustos günü yapılan seçimlerde oyların yüzde 80’ini alarak tekrar devlet başkanı seçilmiş ancak seçimin hileli olduğunu öne süren yüz binlerce kişi seçim gecesi sokaklara çıkarak dört haftadır süren Lukaşenko karşıtı protestoları başlatmıştı.  

Bu pazar günü de başkent Minsk’in sokaklarını dolduran 100 binden fazla Belarus vatandaşı, polisin gösterilerde uyguladığı şiddeti “Utan ve uzaklaş” sloganıyla protesto etti. Güvenlik güçleri, protestoları engellemek için şehirdeki bazı büyük caddelerin girişlerini ve metro istasyonlarını kapatırken dün düzenlenen protestolarda 100’den fazla kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Svetlana Tikhanovskaya

Tikhanovskaya mücadelesini sürdürüyor

Lukashenko’nun tartışmalı seçimlerdeki en önemli rakibi Svetlana Tikhanovskaya, geçen cuma günü (4 Eylül) yaptığı açıklamada haftalardır sokaklarda olan Belarus halkını geri adım atmaya zorlamanın imkânsız olduğunu belirterek “Protestolar geri dönüşü olmayan noktaya ulaştı” açıklamasında bulundu. 

Lukaşenko’nun üzerindeki baskıyı artırmanın yollarını arayan Tikhanovskaya, aynı gün telefon aracılığıyla Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Güvenlik Konseyi’ne bağlanarak, Lukaşenko’nun iktidara “umutsuzca sarıldığını” söyledi ve BM’ye Belarus’a gözlemci gönderme çağrısı yaptı.  

Muhalif müzisyen Mariya Kolesnikova ortadan kayboldu

Protestolar sürerken, ülkedeki Lukaşenko karşıtı hareketlerin en önemli destekçilerinden biri olan muhalif müzisyen Mariya Kolesnikova’nın maskeli kişiler tarafından kaçırıldığı iddia edildi.

Tikhanovskaya (ortada) destekçileri Mariya Kolesnikova (sağda) ve Veronika Çepkalo ile birlikte. 

Ülkedeki muhalif basın kaynaklarına yansıyan habere göre, Kolesnikova bugün sabah saatlerinde başkent Minsk’teki Ulusal Sanat Müzesi’nin yakınlarında maskeli kişiler tarafından bir minibüse bindirilerek kaçırıldı. Muhalif kaynaklara konuşan görgü tanıkları, 9 Ağustos’taki seçimlerin tekrar edilmesi için çalışmalar yürüten Belarus Ulusal Koordinasyon Konseyi’nin önemli üyelerinden olan Kolesnikova’nın kaçırıldığını doğruladı.

Belarus İçişleri Bakanlığı ise konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmazken iktidara yakın haber kaynakları, Kolesnikova’nın gözaltına alınmış olabileceğini öne sürdü. Ancak muhalefet içindeki bazı önemli isimler, Kolesnikova’nın gözaltına alınmadığını ve 38 yaşındaki sanatçının büyük bir olasılıkla kaçırılmış olduğunu söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.