Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’de “Atatürk” tartışması – Canan Kaftancıoğlu: “Hep ileriye bakan, aklı, bilimi ve devrimciliği öne çıkaran dinamik Mustafa Kemal Atatürk’ü sahiplenmeye devam edeceğim”

İstanbul’da düzenlenen geleneksel Taksim Toplantıları’nın “çevrimiçi” konuğu olarak “Türk Siyasetinde Örgütün Yeri ve Seçim Güvenliği” konulu bir konuşma yapan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun, konuşmasında “Atatürk” yerine “Gazi Mustafa Kemal” demesi, CHP içinde tartışmalara yol açtı.

Konuşmanın izleyicilerinden CHP’li-DSP’li eski siyasetçi Uluç Gürkan, çevrimiçi toplantının bitiminde Kaftancıoğlu’na neden Atatürk demediğini sordu. Kaftancıoğlu’nun “Kişilerin isimlerinden söz ederken belirli alışkanlıklarla, bunların özel atıflarla kategorize edilmesine karşıyım. Yıllardır kullandığım gibi bu şekilde ifade etmek, kendimi ait hissettiğim bir ifade olduğu için tercih ediyorum” yanıtı ise milletvekilinden seçmenine bir kısım CHP’linin tepkisine neden oldu.

Kaftancıoğlu’na en sert tepkiyi CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi gösterdi. Çelebi, “Partimizin bir il başkanı Atatürk demeyi tercih etmezmiş. Millet gönlüne koyup haykırdıktan sonra sen demesen ne yazar. Ama unutma burası CHP” dedi.

Çelebi tweet’inde “10 Aralık hareketi”ne de göndermede bulunarak, “Kafası karışık olanlar iyi bilsin bu partide 10 Aralık’tan önce 29 Ekim gelir” diye yazdı.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi de Kaftancıoğlu’na sert tepki gösterdi. Hamzaçebi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “ATATÜRK’ün ismini anmakta tereddütü olanlar O’nunla problemi olanlardır” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Kaftancıoğlu’nu “Yüce önderimize dil uzatmaya kalkanlara karşı canımızı siper edeceğiz” diyerek eleştirdi.

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Kamil Okyay Sındır ise CHP tüzüğünü paylaşarak Kaftancıoğlu’na tepki gösterdi.

Sosyal medya hesabından “ATATÜRK zaferin adıdır. Yedi düveli geldikleri gibi gönderen O’dur” paylaşımı yapan CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan da ismini anmadan Kaftancıoğlu’na tepki gösterdi.

“Mustafa Kemal Atatürk’ü sahiplenmeye devam edeceğim”

Canan Kaftancıoğlu da kendisine yönelik açıklamalara tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Şahsımı, Kenan Evren’in sözde Atatürkçülüğü’nden ayrıştırma çabamı bazıları anlamamazlıktan gelebilir ama başta CHP’liler olmak üzere halkımız beni de partimi de gayet iyi anlamaktadır. Atatürk’ü statik, donmuş yorumlara hapseden cuntacılara ve bugünün idealar dünyasındaki şaşkınlara karşı; hep ileriye bakan, aklı, bilimi ve devrimciliği öne çıkaran dinamik Mustafa Kemal Atatürk’ü sahiplenmeye devam edeceğim” dedi.

“Şahsıma yönelik bir itibarsızlaştırma operasyonu yapıldığını gördüm”

Kaftancıoğlu ayrıca, Sözcü gazetesine de tepki gösterdi. “Serpil Yılmaz’ın hazırladığı bir metinde ise şahsıma yönelik bir itibarsızlaştırma operasyonu yapıldığını gördüm” diyen Kaftancıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Evet, söylediklerim yazılmış ancak devamında yapılan yorumlarla farklı bir noktaya, daha doğrusu çekilmek istenen noktaya getirilmiş bir yazı vardı. Aynen cümlesinin yarısını manşete taşıyarak ve ses kayıtlarında da asıl önemli olanın cümlenin devamı olduğunu gören ancak göstermek istemeyenler tarafından Fazıl Say röportajında yapıldığı gibi.”

10 Aralık Hareketi

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi’nin Kaftancıoğlu’na yönelik tepkisinde kullandığı “Kafası karışık olanlar iyi bilsin, bu partide 10 Aralık’tan önce 29 Ekim gelir” ifadesi akıllara “10 Aralık Hareketi nedir” sorusunu getirdi.

10 Aralık Hareketi, bir dönem CHP’den milletvekilliği de yapmış olan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin çağrısıyla 10 Aralık 2005’te bir araya gelmiş, yeni siyaset tarzına ilişkin düşüncelerin tartışılması, yaygınlaştırılması ve hayata geçirilmesi amacıyla kurulmuştu. Hareket halen İstanbul’da faaliyetlerine devam ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler