Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Joe Biden, Boris Johnson’ı İrlanda ile olan barış anlaşmasını bozmaması konusunda uyardı: “Yapacağımız ticaret anlaşmasını engelleyebilir”

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’u geçen hafta İngiltere Parlamentosu’na sunulan yasa tasarısı hakkında uyardı. Biden, İrlanda ile İngiltere arasında yürürlükte olan “Hayırlı Cuma Anlaşması”nın (Good Friday Agreement) Brexit kararından zarar görmesi halinde, ABD ile İngiltere arasında yeni bir ticaret anlaşması olmayacağını söyledi.

Konuyla ilgili olarak Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Dominic Raab ve ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi bir araya geldi. Biden bu görüşmenin ardından Twitter üzerinden yaptığı açıklamada on yıllarca süren sorunu sona erdiren barış anlaşmasının Brexit’e kurban edilemeyeceğini vurgularken ABD ve İngiltere arasında imzalanması planlanan ticaret antlaşmasının Hayırlı Cuma Antlaşması ile uyum içinde olması gerektiğini savundu. 

İngiltere Parlamentosu’na sunulan yasa tasarısı

İngiliz hükümeti geçen hafta parlamentoya sunduğu iç politikalar yasa tasarısında Avrupa Birliği (AB) ile uzlaşarak aldığı Brexit kararını, “tek taraflı eylem” olarak adlandırmıştı. Tasarıya göre İngiltere ile Birleşik Krallık’ı oluşturan diğer ülkeler Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda arasındaki serbest ticaret devam edecek. Aynı zamanda İngiliz bakanların bu konudaki yetkileri genişletilecek.

Tasarı öte yandan, İngiltere’nin AB’den çıkış anlaşmasının en önemli unsurlarından olan Kuzey İrlanda Protokolü’ne ilişkin değişiklik de öngörüyor. Protokole göre İrlanda Cumhuriyeti ve Kuzey İrlanda arasında fiziki sınırlar kurulmayacak ve Kuzey İrlanda’dan Britanya adasına gelecek ürünler üzerinde ek kontrol yapılmayacak. 

Brexit kararına rağmen Kuzey İrlanda, Gümrük Birliği içinde kalmaya devam ettiği için bu karar AB’nin tepkisini çekmişti. AB’den yapılan açıklamada kararın hem Brexit’in içeriğini hem de İrlanda ve İngiltere arasında yürürlükte olan barış anlaşmasını ihlal ettiği savunulmuştu. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefovic, tasarının, İngiltere’nin AB’den çıkış anlaşmasını ve uluslararası hukuku ciddi şekilde ihlal ettiğini söylemişti. 

İngiltere ve İrlanda arasındaki barış müzakerelerinde eski ABD başkanlarından Bill Clinton da aktif rol almıştı. Bu yüzden iki ülke arasındaki barış anlaşması ABD’deki Demokratlar için özel bir anlam taşıyor. 

Biden, Barack Obama’nın yardımcılığını yaptığı dönemde de Brexit kararının, İngiltere’nin ABD ile imzalayacağı ekonomik antlaşmalara zarar verebileceğini söylemişti. 

İngiltere, 31 Ocak 2020’de AB’den çıkış anlaşmasını imzalayarak AB üyeliğinden resmen ayrılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.