Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri 808. haftada, gözaltında kaybedilen Hüseyin Morsümbül’ün akıbetini sordu

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasının 109. haftasında, koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medya hesabından açıklama yaptı. 808. haftanın açıklamasının moderatörlüğünü gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun üstlendi. Açıklamayı, Cumartesi İnsanları’ndan Arzu Ocak okudu. Açıklamada, 18 Eylül 1980’de Bingöl’de gözaltına alınıp kaybedilen Hüseyin Morsümbül için adalet istendi.

Gözaltında kaybedilen Hüseyin Morsümbül’ün kardeşi Şahin Morsümbül, “Annem onlara ‘Nereye götürüyorsunuz’ diye sordu. ‘Sorgusunu alıp bırakacağız’ denildi. Sonra Jandarma Alay Komutanlığı’ndan kaçtığını duyduk. 36 yıl boyunca annem abimi aradı. İşkenceden geçti, yerlerde sürüklendi, gözaltına alındı. Her cumartesi, eyleme giderken abimle buluşuyor gibi heyecanlı heyecanlı gidiyordu. 36 yıl boyunca oğlunu bulamadı. Şimdi bizler oğulları olarak onun mücadelesini devraldık. Bu mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi. 

Morsümbül ailesinin avukatı İnsan Hakları  Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Morsümbül’ün gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamadığını ve ailesinin defalarca yetkili kurumlara başvurduğunu hatırlattı.  Keskin, “Yetkili kurumlardan bir sonuç alamadılar. Tehdit edildiler, gözaltına alındılar, işkence edildiler. 1995 yılında Cumartesi Anneleri eyleminin başlamasıyla birlikte aile bizlere vekalet verdi. Ben bu vekaletle birlikte defalarca yazışmalar yaptım. Hatta bu yazışmalarda birinde 2003 yılında askerlik görevini yapmadığı gerekçesiyle Hüseyin Morsümbül’ün vatandaşlıktan çıkarıldığını öğrendik. 2012 yılında Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı bir soruşturma başlattı. Bunun sonucunda savcılık takipsizlik kararı verdi ama dedi ki ‘Yaşam hakkı ihlalinde zamanaşımı olmaz. Ancak delil toplamak için de yeterli ortam yok.’ dedi. Buna dayanarak takipsizlik kararı verdi. Biz de buna itiraz ettik. Ancak savcının verdiği bu karar nedeniyle takipsizlik kararının geri alınması talebiyle yeni delillerimizin olduğunu dile getirerek yeni bir başvuru yaptık. Buna henüz bir cevap gelmiş değil. Başvurumuzun sonucunu bekliyoruz” diye konuştu. 

Açıklamayı okuyan Arzu Ocak, tüm yasal yolları kullandıkları halde etkili bir başvuru yolu bulamadıklarını, kayıplarına ve adalete ulaşamadıklarını dile getirdi.

Hüseyin Morsümbül dosyasında etkili bir soruşturma ve kovuşturma faaliyetinin gerçekleşmesi için yargı makamlarını göreve çağıran Ocak, “Kayıp yakınlarının adalete ulaşması ancak Türkiye’nin bir hukuk devletine dönüşmesi ile mümkündür. Bu yüzden bizim mücadelemiz aynı zamanda herkes için adaletin sağlandığı bir hukuk devleti mücadelesidir” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.