Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İçişleri Bakanı Soylu’dan AYM Başkanı Arslan’a: “Aldığın komiser yardımcılarından yüzde 41’ini FETÖ’den ihraç ettim”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan arasındaki, AYM’nin, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 22’nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “şehirlerarası kara yollarında gösteri yürüyüşleri düzenlenemez” hükmünü anayasaya aykırı bularak iptal etmesi üzerine başlayan polemik büyüyor. Dün akşam katıldığı bir televizyon programında Soylu, daha önce AYM ile ilgili yaptığı eleştirileri sürdürürken, gündeminde yine Arslan vardı. İçişleri Bakanı, “AYM Başkanı, Polis Akademisi Başkanı’ydı. Aldığı komiser yardımcılarının yüzde 41’ini FETÖ’den ben ihraç ettim” dedi.

Soylu, “Bizim Anayasa Mahkemesi’yle kişisel bir sorunumuzun olması mümkün değil” derken, daha önceki eleştirilerini kendi üslubuyla ifade ettiğini, dilinin düşüncelerini saklamadığını söyledi:

“Elbette ki devletin tepesinde böyle bir sorunu kabul edebilmesi doğru değil. Hepimiz ülke için çalışıyoruz. Karşı karşıya kaldığımız noktayı ifade etmeliyiz. Benim dilim düşünceyi saklamaz. Ne varsa onu ifade etmeye çalışır. Şimdi Anayasa Mahkemesi ne zaman kuruldu. İlk üyelerinin içinde kimler var, Adnan Menderes’i asanlar. Türkiye’de birçok tartışmalar oldu. Türkiye’de başörtüsü kaç sene tartışıldı? Sınavda bir hoca geldi sınıfımızdaki kız arkadaşımızın başörtüsünü çıkarmaya çalıştı. İzin vermedik. AYM ne yaptı? Siyaset yol açmaya çalıştı, AYM iptal etti. Bu bir şey demek; istediğimiz kadar özgürlük veririz, istediğimiz kadar kısıtlarız. 17-25 Aralık nasıl geldi bu ülkeye ya? Birisi ifade etsin. Peki bunlardan sonra derdiniz ne ya?

AYM’nin aldığı bir kararı eleştirmek benim hakkım” diyen Soylu, “Bir de Can Dündar var. Can Dündar’ı kim bıraktı? Kaçtı gitti. Daha demin tweet attı. Özgürlüğü savunmaya çalışan taraf biziz” ifadelerini kullandı.

Soylu’ya gündemdeki “bisiklet” tartışması da soruldu. İçişleri Bakanı, “Bugün ne oluyor da bisiklet tartışması başlattınız. Dönüp AYM üyesinin bisikletini gösterip PR üzerinden tweet atması sakil bir düşüncedir” ifadelerini kullandı.

Süleyman Soylu, AYM kararları ve Arslan’la ilgili eleştirilerine FETÖ üzerinden devam etti: “Kendimle ilgili kararlarım dışında bir eleştiri yaptım mı? Kamu düzeninin sağlanması için diyor ki Ankara-İstanbul arası yürüyüş olsun. Mesele güvenlik meselesi mi, özgürlük meselesi mi? Biz güvenliği sağlarız. Yani bir HDP’li bizden şu meydanı istedik vermediniz desin? Yeter ki terör örgütü pankartı, sloganı atılmasın. Gezi Olayları’nda ana arterleri kapatmadılar mı? Bir süre sonra ekonomi ne olur? Acil hastalar götürülmeyecek mi? Güvenlik, özgürlük için var. AYM Başkanı, Polis Akademisi Başkanı’ydı. Aldığı komiser yardımcılarının yüzde 41’ini FETÖ’den ben ihraç ettim. Biz bu milletin başına bu felaketi nasıl getirebiliriz? Bu nesil bu ülkede her şeyi gördü. Yokluk gördü mü, açlık gördü mü, ABD’nin parmak salmasını gördü mü? Bunların hepsini bu ülke gördü. Gelecek nesiller neden bunu görsün? İlmin kibrine kapılmayın. Türk yargısı büyük bir sınav veriyor.

Ne olmuştu?

AYM’nin iptal ettiği “Şehirlerarası karayollarında gösteri yürüyüşleri düzenlenemez” hükmü için Soylu daha önce AYM Başkanı Zühtü Aslan’a seslenmiş, “Madem özgür bir ülkeyiz, ana caddelerde, sokaklarda özgürce yürüyüş hakkının ortadan kaldırılmasını onayladınız. Polis koruması almana gerek yok. Bisikletinle işe git gel bakalım. Anayasa Mahkemesi Başkanı’na söylüyorum kendi arabamla tek başına gitmeye ben varım sen var mısın?” demişti.

AYM Başkanı Arslan ise isim vermeden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun eleştirilerine yanıt vermiş, “Yargı kararları eleştirilebilir. Yargı kararından ziyade kararı verenlere odaklanan ve eleştiri ötesine geçen ifadelerin fayda getirmeyeceği, zira eleştiriyi mecrasından uzaklaştıracağı açıktır” demişti.

Arslan açıklamasının devamında ise “Daha kararın gerekçesi bile yayımlanmadan tamamen varsayımlar üzerinden yapılan veya yayımlandıktan sonra okunmadan yöneltilen eleştiriler kamuoyunu yanlış bilgilendirme ve yönlendirme sonucunu doğurmaktadır. Hiç şüphesiz üslûp ya da ifade tarzı da ifade özgürlüğünün güvencesi altındadır. Elbette herkes dilediği üslûbu tercih etmekte serbesttir. Ancak yargı kararından ziyade kararı verenlere odaklanan ve eleştiri ötesine geçen ifadelerin fayda getirmeyeceği, zira eleştiriyi mecrasından uzaklaştıracağı açıktır” ifadelerini kullanmıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise “Geçen gün Anayasa Mahkemesi ile ilgili bir söz söyledim. Çok hoşuma gitti. Kimlerin Anayasa Mahkemesi’ni savunduğunu gördüm. Bu devlete ‘katil’ diyenler ve Anayasa Mahkemesi tarafından ‘Siz katil deme hürriyetine sahipsiniz’ diyenler, yıllardan beri bu ülkenin değerlerini yermek isteyenler hepsi bir cephe oldular, hepsini Allah bir fotoğrafta göstermek nasip etti” sözleriyle AYM ve Arslan’a yönelik sert eleştirilerini sürdürmüştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.