Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri 809. haftada, 1993’te gözaltında kaybedilen Yahya Yakut’un akıbetini sordu

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasının 110. haftasında, koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medya hesabından açıklama yaptı. 809. haftanın açıklamasının moderatörlüğünü gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak üstlendi. Açıklamayı, Cumartesi İnsanları’ndan Sinem Asya Esengen okudu. Açıklamada, 5 Eylül 1993’te Mardin’de gözaltına alınıp kaybedilen Yahya Yakut için adalet istendi. 

“Annem yıllarca evin kapısını açık bıraktı belki bir gün babam gelir diye”

Gözaltında kaybedilen Yahya Yakut’un oğlu Rıdvan Yakut, “27 yıldır babam için yürüttüğümüz hakikat ve adalet mücadelemiz maalesef sonuç vermiş değil. Hâlâ babamın akıbeti hakkında bir bilgi de edinmiş değiliz. Babamın bir mezarı dahi yok. Annem yıllarca evin kapısını açık bıraktı belki bir gün babam gelir diye. Devlet bize bütün kapıları kapatmıştı çünkü. Hiç yardımcı olmuyordu, hâlâ olmuyor” diye konuştu.  

809. hafta açıklamasını okuyan Cumartesi İnsanları’ndan Sinem Asya Esengen, “809. haftamızda 27 yıldır sonuç alınamayan bir dosya ile kamuoyunun karşısındayız” dedi. 

Mardin otogarda darp edilerek gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Yakut için adalet istemeye devam edeceklerini dile getiren Esengen şöyle devam etti:

“Yakut ailesi, bölgede açığa çıkan tüm toplu mezarlar için Yahya Yakut’a ait kalıntılar da olabilir diye girişimlerde bulundu. Yakut’un gözaltına alındığı yer olması nedeniyle Midyat Cumhuriyet Başsavcılığı’na, toplu mezardan çıkan kemiklerle ilgili kimliklendirme çalışması için kan örneği verdiği Dargeçit Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Ancak bugüne kadar etkin bir soruşturma yürütülmedi.

809. haftamızda bir kez daha adli ve siyasi makamlara sesleniyoruz: Yahya Yakut dosyasında 27 yıldır etkin bir soruşturma ve kovuşturma faaliyetinin yürütülmemesi hukukun üstünlüğü ilkesinin ağır biçimde ihlal edilmesidir. Yahya Yakut’un gözaltında kaybedilmesi ile ilgili etkin bir soruşturma ve kovuşturma yürütülmesini sağlama görevinizi yerine getirin.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.