Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki çatışmalar sürüyor: 40’tan fazla kişi hayatını kaybetti, yüzlerce sivil yaralandı

Ermenistan ve Azerbaycan arasında Dağlık Karabağ bölgesinde pazar sabahı (27 Eylül) başlayan ve hâlâ süren çatışmalarda aralarında sivillerin de bulunduğu 40’tan fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve çok sayıda ülke taraflara çatışmaları durdurma çağrısı yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin bütün imkanları ile Azerbaycan’ın yanında olduğunu söyledi. 

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Azerbaycan ve Ermenistan’ın uzun süredir devam eden Dağlık Karabağ bölgesiyle ilgili anlaşmazlığı dün (27 Eylül) taraflar arasında çıkan silahlı çatışmayla yeniden alevlendi. Devam eden çatışmalarda, gelen son bilgilere göre çoğunluğu askerlerden oluşan 40’tan fazla kişi hayatını kaybetti, yüzlerce sivil yaralandı.

1991’de bağımsızlığını ilan eden Dağlık Karabağ, Azerbaycan’ın parçası sayılıyor ancak bölgedeki nüfusun çoğunluğunu Ermeniler oluşturuyor. Bölgenin Ermenistan kontrolüne geçmesini “işgal” olarak nitelendiren Azerbaycanlı yetkililer, iki gündür devam eden çatışmalar sonucu bugün bölgenin kontrolünü geri aldıklarını söylerken, Ermenistan yönetimi bu açıklamayı yalanladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev gelişmeleri bir “savaş ilanı” olarak nitelendirerek ülkede “kısmi seferberlik” ilan edildiğini duyurdu. Buna karşılık Ermenistan hükümeti de ülkede “askeri sıkıyönetim” ilan etti. Ermenistan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre çatışmalarda 200’den fazla Ermeni yaralandı.

1994 yılında biten Karabağ Savaşı’nın ardından bölgede gerilim 2016 yılında da yükselmiş ve çıkan silahlı çatışmalarda 200’den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırısına sosyal medya hesabından tepki göstererek ”Türk Milleti her zaman olduğu gibi bugün de tüm imkanlarıyla Azerbaycanlı kardeşlerinin yanındadır” mesajını verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.