Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sit alanı ilan edeceği Gökpınar Gölü kıyısına, Sivas Valiliği turizm tesisi inşa etmeye çalışıyor

Doğal sit alanı olarak tescil edilmesi için çalışmaların devam ettiği Sivas’ın Gürün ilçesindeki Gökpınar Gölü ve çevresindeki bölgede, Sivas Valiliği’nin inşaat çalışmaları tepkilere rağmen devam ediyor.

Sivas Valiliği bölgeyi, “Gökpınar Gölü İyileştirme ve Bungalov Evleri Yapım İşi” ihalesine açmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise 3 Temmuz’da gölü “Potansiyel Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi” kapsamına aldı.

Bu karara rağmen Sivas Valiliği inşaat çalışmalarına başladı. Bölge sakinlerinden ve Gökpınar Gölü Korunmalıdır İnisiyatifi’nden mimar Ayhan Çelik, valiliğin kararını Medyascope’a değerlendirdi. Çelik, “Bu inşaat faaliyetinin neye göre yapıldığı, hangi projenin uygulanmakta olduğu, kime ihale edildiği, bütün bunlara ilişkin büyük belirsizlikler var” dedi.

Çelik, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tescil işlemleri sonuçlanıncaya kadar bu bölgede gölün yapısını etkileyecek faaliyetleri durdurmuştu. Bu yazıyı valiliğe de iletmişti fakat buna rağmen valilik bir inşaat faaliyetine başladı” diye konuştu.

“Valiye sesimizi bir türlü duyuramadık”

Günübirlik gelen ziyaretçilerin bile gölde olumsuz gelişmelere yol açabildiğini dile getiren Çelik şunları söyledi: “Durum böyleyken, Sivas Valiliği’nin Gökpınar Gölü çevresini 16 adet bungalov evle konaklamaya açması gibi bir şey kabul edilebilir değil.”

Nisan ayında Sivas Valiliği’nin Gökpınar Gölü çevresinde 16 adet bungalov ev ve çevre düzenlemeleri yapmak üzere bir ihale açması üzerine basına, çeşitli kurumlara, herkese gelişmeleri anlattıklarını belirten Çelik, bir tek valiye duyuramadıkları seslerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın duyduğunu söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın inceleme yapmak için gönderdiği heyetin gölde yoğun kullanım nedeniyle yosunlaşma saptaması ve gölü koruma amaçlı doğal sit alanı ilan edilmesiyle ilgili çalışmaların başlamasıyla birlikte Gökpınar Gölü Korunmalıdır İnisiyatifi, 13 Temmuz’da imza kampanyalarını sonlandırdı. Ancak Çelik’in anlattığına göre valilik inşaat fikrinden vazgeçmeyerek imar planlarında değişiklik yapmaya devam etti. Çelik son durumu şöyle anlattı:

“Daha sonraki imar planlarına yasal süreç içerisinde itiraz ettik. Bu inşaat acelesi nedir? Biz bunu sorduk. Fakat İl Genel Meclisi bizim imar planına itirazlarımızı reddetti. Bize yazılı olarak, ‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bölgeyi potansiyel sit bölgesi ilan ettiği ve bölgedeki faaliyetlerin durdurulması yönündeki yazının kendilerine ulaşmadığını’ bildirdiler. Valilik kendi içindeki birimine, 36 gün önce yollanan yazıyı iletmemiş ya da yazıyı kasıtlı olarak saklamış. Böyle bir yazı var mı diye sormak yerine reddin gerekçesi haline getirmişler.” 

Gökpınar Gölü’nde neler oluyor?

Sivas Valiliği’nin birkaç gün önce inşaat faaliyetlerine başladığını belirten Ayhan Çelik, “Bu inşaat faaliyetinin neye göre yapıldığı, hangi projenin uygulanmakta olduğu, kime ihale edildiğine ilişkin büyük belirsizlikler var” dedi. 

Yeşillik alanların tahrip edildiğini anlatan Çelik, bölgeye beton dökülüp büyük temeller atıldığını, ikinci bir kafeterya yapılacağına dair duyumlar aldıklarını söyledi. Çelik, valiliğe yeni bir yazı yazarak, “Bu inşaatın bu denli acelesi nedir, Gürün’de birçok öncelikli konu varken neden bir kaynak acilen ve ısrarla bu inşaata aktarılmaktadır” diye sorduklarını anlattı.

Gökpınar Gölü’ne sahip çıkılacağını ve hukuki sürecin başlatılacağını vurgulayan Çelik, “Şimdi yeniden Gökpınar’a sahip çıkmanın zamanı, tüm kamuoyunu işbirliğine davet ediyoruz” diye konuştu.

Sivas Valiliği’nden, konuyla ilgili ancak adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili,  Medyascope‘a, çevrecilerin ve bölge sakinlerinin Gökpınar Gölü’nü sahiplenerek endişe etmelerini anladıklarını ancak bölgede yasalara uygun olmayan hiçbir çalışmanın yapılmadığını söyledi. İhalenin Buruciye A.Ş.’de olduğunu belirten yetkili, “Gökpınar, Sivas’ın çok önemli bir değeri. Devlet kurumu olan valilik de onu korumakla görevli. Yapılan bütün inşaat faaliyetleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belirlediği sit alanın dışında gerçekleşiyor. Amacımız bölgeyi, tabii, kontrollü bir biçimde turizme kazandırmak” dedi.

Aynı yetkili, nisan ayında tartışmalara konu olan Gökpınar Gölü çevresindeki bungalov ev projesiyle ilgili ise “Bu proje de tıpkı şimdiki gibi basına ve kamuoyuna yanlış yansıtılıyor. Bungalov evler de göl çevresine ve doğal sit alanı olan bölgeye hayli uzak bir mesafede planlanmıştı” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.