Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Kobani olayları” soruşturması nedeniyle gözaltında tutulan HDP’lilere, açlık grevinde hayatını kaybeden avukat Ebru Timtik ile ilgili yaptıkları sosyal medya paylaşımları soruldu

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik yürütülen “Kobani olayları” soruşturmasında 25 Eylül günü 82 şüpheli hakkında gözaltı kararı alınırken 20 kişi gözaltına alındı. Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nın talebiyle gözaltına alınanlar hakkında dört günlük ek gözaltı süresi kararı verildi.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Ankara Şubesi Başkanı Avukat Şevin Kaya, “Soruşturmada, açlık grevinde hayatını kaybeden Ebru Timtik ile ilgili yapılan sosyal medya paylaşımları da soruldu” dedi. Öte yandan, soruşturma kapsamında gözaltında bulunan HDP’li Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada belediye başkanlığı görevinden istifa edeceğini duyurdu.

“Cuma günü adliyeye sevk edilmelerini bekliyoruz”

Gözaltında bulunan HDP’lilerin ek gözaltı süresi iki gün sonra bitecek. ÖHD Ankara Şubesi Başkanı Şevin Kaya “Gözaltında bulunan siyasetçilerden 10’unun ifadesi dün (29 Eylül) alındı. Bugün diğerlerinin de ifadeleri alınmaya başlandı. Ek gözaltı süresi bitince adliyeye sevk edilmelerini bekliyoruz” diye konuştu.

Avukat Ebru Timtik, adil yargılanma hakkı talebiyle girdiği açlık grevinde hayatını kaybetmişti

“Ebru Timtik ile ilgili yapılan paylaşım soruldu”

Avukat Şevin Kaya, eski HDP Milletvekili Ayla Akat Ata’ya adil yargılanma talebiyle başlattığı açlık grevinde hayatını kaybeden Ebru Timtik ile ilgili sosyal medya paylaşımlarının sorulduğunu söyledi: “Dosya ‘Kobani soruşturması’ denilerek yapılıyor ancak içinde siyasetçilerin farklı konu ve zamanlarda yaptığı basın açıklamaları, söyleşiler ve sosyal medya paylaşımları yer alıyor. Örneğin Ayla Akat Ata’ya açlık grevinde hayatını kaybeden Ebru Timtik için yaptığı paylaşım soruldu. Daha önce dava konusu olmuş, yargı süreci devam eden ya da beraatla sonuçlanan bazı davalar da bu dosyada yer alıyor. Mükerrer bir dosya ile karşı karşıyayız.”

Kaya, gözaltına alınanların sağlık durumlarının iyi olmadığını, mide ve karın ağrısı çekmeye devam ettiklerini söyledi. Gözaltında tutulan Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen; İsmail Şengün ve Can Memiş ile birlikte kendilerine verilen akşam yemeğinden zehirlendiklerini ve hastaneye götürülmediklerini duyurmuştu ancak Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamada, Bilgen’in yediği gıdadan değil ‘başka bir enfeksiyondan’ rahatsızlandığı belirtildi.

Ayhan Bilgen Twitter hesabından yaptığı paylaşımla görevinden istifa edeceğini duyurdu.

“Keyfi gözaltılarla bir şehrin iradesiyle oynanmasına izin vermem”

Gözaltında bulunan HDP’nin Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, belediye başkanlığı görevinden istifa edeceğini duyurdu. Bilgen “Demokrasicilik oynayacak yaşı geçtim. Keyfi gözaltılarla bir şehrin iradesiyle oynanmasına izin vermem. Gözaltı sürem bitene kadar kayyum atanmamış olursa görevimden istifa edeceğim” dedi.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Ankara Emniyet Müdürlüğü önünde açıklama yaptı.

“Muhalefeti bölmek istiyorlar”

Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında tutulan HDP’lileri ziyaret etmek isteyen HDP milletvekillerine ise görüş izni verilmedi. Emniyet binası önünde açıklama yapan HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, “Milletvekillerini bile emniyete yaklaştırmıyorlar” diyerek duruma tepki gösterdi. HDP’ye yönelik yapılan gözaltıların amacının muhalefeti bölmek olduğunun altına çizen Turan sözlerini şöyle sürdürdü: “İktidar ekonomik ve siyasal sorunlara çözüm üretemedikçe HDP’ye saldırıyor. Dün açıklanan Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile ülkemizin ne kadar kötü noktada olduğunu hem Türkiye hem dünya gördü. HDP’yi kriminalize edip toplumsal muhalefetle yan yana gelmesini engellemek istiyorlar. Ne muhalefeti bölmeye dönük altı yıl önceki olayları tekrar ısıtıp gündeme taşımak ne de toplumsal açıdan kutuplaştırmayı bu kadar boyutlandırmak bu sorunları çözmez.”

Kimler gözaltında?

Gözaltına alınan HDP’lilere savcılık tarafından “terör örgütü üyesi olmak”, “örgüt adına suç işlemek”, “örgüt propangandası” yapmak gibi suçlar isnat ediliyor.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan HDP’lilere isnat edilen suçlar.

Gözaltında olan HDP’lilerin isimleri şöyle:

HDP Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, HDP MYK üyesi Alp Altınörs, HDP Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Nazmi Gür, eski milletvekilleri Ayla Akat Ata, Altan Tan, Emine Ayna ve Sırrı Süreyya Önder, eski HDP MYK üyeleri Bircan Yorulmaz, Gülfer Akkaya, Berfin Özgü Köse, Dilek Yağlı, Can Memiş, Günay Kubilay, Bülent Parmaksız, Pervin Oduncu, İsmail Şengün ve Cihan Erdal, eski HDP Genel Saymanı Zeki Çelik, HDP RTÜK üyesi Ali Ürküt ve Prof. Dr. Emine Beyza Üstün.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler