Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

KKTC cumhurbaşkanını ikinci turda seçecek: 18 Ekim’de Cumhurbaşkanı Akıncı ve Başbakan Tatar yarışacak

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) bugün yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde, adaylardan hiçbiri yüzde 50’den fazla oy alamadığı için seçim ikinci tura kaldı. 18 Ekim’de, ilk turda en yüksek oyu alan iki aday, Ulusal Birlik Partisi (UBP) adayı ve Başbakan Ersin Tatar ile seçime bağımsız aday olarak katılan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yarışacak. Kesinleşen sonuçlara göre Tatar yüzde 32,35, Akıncı ise yüzde 29,84 oranında oy aldı. Seçime katılım yüzde 58,21 olarak açıklandı.

11 adayın katıldığı seçimde, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) adayı Tufan Erhürman yüzde 21.68 oyla yarışı üçüncü sırada tamamladı. Bağımsız adaylardan Kudret Özersay yüzde 5,74, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) adayı Erhan Arıklı yüzde 5,36, Serdar Denktaş yüzde 4,20 oy alırken, kalan beş adayın oy oranları binde 1’in altında kaldı.

İkinci tura kalan Başbakan Tatar, kesin sonuçların açıklanmasından sonra seçim sonucuna göre birinci durumda olduğuna işaret etti, “UBP olarak bizler KKTC’nin kurucu partisi, KKTC’de şu anda kadar her türlü faaliyetlerimiz, Türkiye Cumhuriyetinin katkıları ile nice yatırımlarla bu noktaya getirmiş, gelecekte yürüyüşünü hızlandırmak için bu yarışın içindeyiz. Halkımız da bu söylediklerimize kanaat getirip bizi Saray’a götürecektir” dedi.

Tatar’a karşı ikinci turda ikinci dönem için yarışacak olan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise “Bugüne kadar yaşanmamış, görülmemiş müdahaleler gördük. Müdahaleler olmadı mı geçmişte? Oldu… Bütün bunlara rağmen Kıbrıs Türk halkı iradesini sandıkta yansıtmayı başardı” açıklamasını yaptı, 19 Ekim sabahı halktan aldığı destekle göreve devam edeceğini söyledi.

CTP’nin ikinci turda Akıncı’yı desteklemesi büyük olasılık. Partinin cumhurbaşkanlığı adayı ve genel başkanı Erhürman, bu konuda nasıl tutum takınacaklarına salı günü karar vereceklerini bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminden üç gün önce, 1974’te Türkiye’nin askeri müdahalesinden bu yana kapalı olan Maraş bölgesinin bir kısmı halka açılmış, bu adım diğer adayların tepkisiyle karşılanmış ve hükümetin düşmesine neden olmuştu. Tatar’ın 6 Ekim’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte Ankara’da düzenlediği basın toplantısında Maraş’ın kısmen açılacağını açıklaması üzerine, kendilerine önceden bilgi verilmemesini protesto eden Halkın Partisi koalisyondan çekilerek hükümeti düşürmüştü. Cumhurbaşkanı Akıncı da kendisinden habersiz alınan Maraş’ın açılması kararını seçime doğrudan müdahale olarak nitelendirmişti.

200 bine yakın kayıtlı seçmenin bulunduğu KKTC’de cumhurbaşkanlığı seçiminin yanı sıra, yüksek mahkeme yargıçlarının sayısının artırılmasını öngören anayasa değişikliği de oylandı. Değişiklik yüzde 49,8’e karşı yüzde 50,2 oyla reddedildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.