Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Japonya’yı sel ve su baskınlarından koruyan dev yeraltı tesislerinin sayısı artırılıyor

Japonya’nın başkenti Tokyo’da şehri fırtına, sel ve su baskınlarından korumak için yapılan ve sütunları sebebiyle Atina’daki Partenon’a benzetilen yeraltı düzenleme sistemlerinin sayısı artırılıyor. Yalnızca başkent Tokyo’da bulunan 11 adet yeraltı su tesisi ve üç sel tünelinin yanı sıra, ülkenin en büyük ikinci şehri olan Osaka’ya da 3.5 milyar dolar maliyetli bir yeraltı tesisi inşa ediliyor.

Bazı kısımları Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York şehrinde bulunan Özgürlük Anıtı’nın bile sığabileceği kadar derin olan yeraltı tesisleri, dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri olan Tokyo’da fırtına, sel ve su baskını durumlarında ortaya çıkan fazla suyu hızlı bir şekilde diğer kanallara yönlendirerek şehri afet durumlarından koruyor. Her biri 500 ton ağırlığında olan sütunlarla çevrili olan bu tesisler, yükselerek iki futbol sahası büyüklüğünde olan ve “Kasukabe” adı verilen ana rezervuarı destekliyor.

6,3 kilometrelik bir tünele bağlı olan Kasukabe’nin sistemi, biriken suyu saniyede 25 metrelik bir yüzme havuzunun boşaltılmasına eşdeğer bir güçle yakındaki bir nehre boşaltıyor. 2006 yılında 2.2 milyar dolara inşa edilen tesis yılda yaklaşık yedi kez faaliyete geçiyor. Resmi araştırmalar, yalnızca bir yeraltı tesisinin bile şu ana kadar afet sonrası temizleme maliyetlerinde yaklaşık 1.4 milyar dolar tasarruf sağladığını gösteriyor.

Tokyo’nun kuzeyinde bulunan Saitama’daki yeraltı su tesisinin çalışanları, her yıl haziran ve ekim aylarında, yani Japonya’nın yağışlı ve tayfunlu döneminde gece gündüz çalışıyor. AFP haber ajansına konuşan tesis şefi Nobuyuki Akiyama “Bu bölgede oluşan şiddetli yağmur, tayfun ve hatta günlük yağışlar evleri ve yolları sular altında bırakarak hasara neden olabilir” diyor. 

Rezervuar bugüne kadar yakın çevresinde bulunan evlerin afet durumlarında yaklaşık yüzde 90 oranında daha az hasar görmesinde büyük bir rol oynadı. Yalnızca Tokyo’da Saitama dışında 10 yeraltı rezervuarı ve üç sel tüneli daha var. Ayrıca daha fazlası rezervuar ve tünel de inşaat halinde. Ülkenin ikinci büyük şehri Osaka da ise 3.5 milyar dolar maliyetli bir yeraltı tesisi inşa ediliyor. Tesis inşaatının 2044 yılında bitirilmesi planlanıyor. 

Ancak Japon uzmanlar, küresel ısınmanın daha önce yüzyılda bir kez olan fırtınaları giderek daha da yaygın hale getirebileceği için daha fazla yeraltı sistemine ihtiyaç duyulabileceği konusunda uyarıyor. Japonya’da son yıllarda yaşanan yoğun tayfun ve yağışlar kent alanlarındaki yıkımları da beraberinde getirmişti. Geçen yıl yaşanan mevsimsel tayfunlardan dolayı en az 100 kişi, bu yıl ise sel ve toprak kaymaları sebebiyle 80’den fazla kişi hayatını kaybetti. Japonya Meteoroloji Kurumu, Tokyo’yu tehdit eden tayfunların son 40 yılda bir buçuk kat arttığını açıkladı. 

Derleyen: Fehimcan Şimşek

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.