Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un hataları için halktan gözyaşları içinde özür diledi

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, iktidardaki İşçi Partisi’nin 75’inci kuruluş yıldönümünde “kendisine güvenen halkına yeteri kadar yanıt veremediğini” söyleyerek gözyaşları içinde halktan özür diledi. 

Kuzey Kore’de, İşçi Partisi’nin 75’inci kuruluş yıldönümünde, kıtalararası yeni balistik füze ve diğer askeri teçhizatın sergilendiği bir askeri geçit töreni düzenlendi. Törende konuşan Kim Jong-un gözlüklerini çıkararak “Halkımız bana güvendi. Gökyüzü kadar yüksek, denizler kadar derin umutlarını bana bağladı. Ama ben bunlara yeteri kadar yanıt veremedim. Bunun için çok üzgünüm” dedi. Ataları olan Kim II-sung ve Kim Jong-il’in davasına sahip çıkma sorumluluğunun kendisine verildiğini söyledi ve “Çabalarım ve samimiyetim, halkımızı hayatlarındaki sıkıntılardan kurtarmaya yetmedi” diye konuştu. 

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, İşçi Partisi’nin 75’inci yıldönümünde konuşurken gözyaşlarına boğuldu. (Foto: KCTV)

Konuşmasında halkın sorunlarını dile getiren Kim Jong-un, koronavirüs salgını nedeniyle zorluk yaşayan vatandaşlarına destek vereceğini söyledi.

Kore Ulusal Birleşme Enstitüsü Kuzey Kore Direktörü Hong Min, “Kim’in böyle bir etkinlikte neden gözyaşı dökme aşamasına geldiği önemli. Satır aralarında Kim’in liderliği üzerinde çok fazla baskı hissettiğini görebiliyoruzdedi.

Halk salgın ve ambargonun yanı sıra doğal afetlerle boğuşuyor

Salgın yüzünden ekonomik zorluklar yaşayan, füze ve nükleer programı nedeniyle yıllardır uluslararası yaptırım uygulananKuzey Koreliler, aynı zamanda doğal afetlerle mücadele ediyor.

Kuzey Kore’nin dünyada koronavirüs salgınıyla birlikte aynı zamanda doğal afetlerle de boğuşan tek ülke olduğunu söyleyen Kim Jong-un, vatandaşlarının çektiği sıkıntıları çözmek için çalıştıklarının altını çizdi.

Kuzey Kore lideri, tehdit edilmeleri halinde tüm nükleer güçlerini seferber edeceklerini vurguladı. Konuşmasında Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) söz etmeyen Kim, Güney Kore ile ilişkilerinin gelişmesini umut ettiğini söyledi. 

Güney Kore’den tepki

Güney Kore yetkilileri, Kuzey Kore’nin askeri geçit töreni sırasında uzun menzilli yeni füzesini sergilemesi nedeniyle kaygılı olduklarını söyledi ve Kuzey’i, nükleer programının tasfiyesiyle ilgili görüşmelere dönmesi için uyardı. 

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.