Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Geçmişin Sesi: Amida Konserleri”, Diyarbakır Hasuni mağaralarında başladı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından tarihi mekanlarda düzenlenen “Geçmişin Sesi: Amida Konserleri”nin ilki Hasuni mağaralarında yapıldı.

DTSO Başkan Yardımcısı Ercan Tayınlamak, Diyarbakır’ın geçmişten günümüze kadar gelen kültürel değerlerinin bilinmediğini, bu topraklarda farklı kültürlerden beslenerek günümüze kadar ulaşan kültürel çeşitliliği 10 tarihi mekanda düzenlenecek olan konserler ile tanıtmaya çalıştıklarını söyledi. Tayınlamak, sahip olduğu somut kültürel miras değerleri ile bilinen Diyarbakır’ın, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan tarihi yapılara ev sahipliği yaptığını da belirterek “Farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan bu eserlerin farklı hikayeleri var. Günümüze kadar ulaşmış olan ezgiler, edebi eserler, hikayeler, destanlar, gelenekler ve yöresel ürünler var. Farklı halkların yaşadığı bu topraklar çok dilli, çok dinli ve çok kültürlü bir yapıya sahip. Bu kültürel çeşitliliğin korunması, sürdürülmesi ve geleceğe aktarılması gerekiyor” diye konuştu.

DTSO Başkan Yardımcısı Ercan Tayınlamak, kentin müzik alanındaki potansiyeline de değinerek “Müzik endüstrisi yerel girişimler, inisiyatifler ile gelişebilecek, kentin kültürel mirasından ve çeşitliliğinden beslenebilecek bir alan. Müzik alanında geçmişten günümüze ulaşan ezgiler ve geleneklerden beslenen girişimlerin geliştirilmesi ve bu zenginliğin kentin tanıtımında yer alması gerekiyor” diye konuştu.

Tayınlamak, Hasuni mağaralarında düzenlenen ve santur, keman ve def ile dengbejlik geleneğinden günümüze ulaşan ezgilerin seslendirildiği konserin 16 Ekim’de DTSO’nun sosyal medya hesaplarında ve dijital platformlarında yayınlanacağını söyledi. Diğer konserler hakkında da bilgi veren Tayınlamak, “Hasuni mağarasından sonra Zerzavan’da piyano dinletisi, Ergani’de doğal ritim orkestrası, Keçi Burcu’nda Tembûr dinletisi düzenliyoruz. Diyarbakır’ın her bir ilçesinde sahip olduğu tarihi, kültürel, doğal zenginliği de aktaracak şekilde etkinlikler organize ediyoruz. Her bir etkinlikte geçmişten günümüze kadar gelen farklı ezgileri, müzik enstrümanları, konserin düzenleneceği tarihi ve doğal mekanların geçmiş hikayesi ile birleştirerek sunmayı hedefliyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.