Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bitcoin, 13 bin 800 doları aşarak Ocak 2018’den beri en yüksek seviyeyi gördü – İsmail Hakkı Polat ile söyleşi

Piyasa değeri en yüksek kripto para olan Bitcoin, bu sabah 05:45’te 13 bin 857 doları aşarak Ocak 2018’den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat, Bitcoin’in yükselişinin arkasındaki etkileri ve kısa vadede görebileceği seviyeleri değerlendirdi. 

“Bitcoin’in, finansal sistemin her türlü kırılganlığına karşı bağışık ve dayanıklı hali, insanları ve kurumları Bitcoin’e yaklaştırıyor”

Bitcoin’in 13 bin 800 doları aşmasını yorumlayan İsmail Hakkı Polat, bunun temelinde birden fazla bileşenin olduğunu söyledi. Kısa vadede bu bileşenlerden en önemlisinin Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 3 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimi olduğunu söyleyen Polat, “ABD seçimleriyle birlikte vatandaşa yapılacak yardımlar, o yardımların nasıl kullanılacağı, ne miktarda olacağı, aslında diğer varlıklar gibi Bitcoin’de de son aylarda iniş-çıkışlara neden oluyor” dedi. Bu haftaki artışın nedeninin arkasında, kurumsal yatırımcıların kendi portfolyolarında Bitcoin’e daha fazla pay vermesi olduğu söyleyen Polat, şöyle devam etti: 

“Salgınla ve ABD seçimleriyle birlikte vatandaşa yapılacak yardımlar, o yardımların nasıl kullanılacağı, ne miktarda olacağı, aslında diğer varlıklar gibi Bitcoin’inde de son aylarda iniş çıkışlara neden oluyor. Ama özellikle bu hafta Bitcoin, Amerikan varlıklarından daha farklı hareket ediyor yani pozitif yönde ayrışıyor. Bunun nedeni aslında şu: Kurumsal yatırımcılar, Amerikan borsaları ya da geleneksel finans araçlarıyla birlikte ilk başta Bitcoin’i de diğer kripto paraları da portfolyolarına dahil etmeye başlamışlardı. Fakat bu yatırımcılar şu anda portfolyolarında Bitcoin’e daha fazla yüzde tanıyorlar, dolayısıyla daha fazla pay veriliyorlar. Bunun altında yatan neden de geçen hafta Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey’in birkaç yıldan beri üzerine titrediği yatırımı Square’in 50 milyon dolarlık Bitcoin alması, kurumsal yatırımcılar için Bitcoin alıp satmayı daha kolay hale getirmesi ve bunu Paypal’ın takip etmesi. Şimdi Paypal’a baktığımız zaman 360 milyon kişilik bir kitle görüyoruz. Şu anda sayıları 50 milyon civarı olan Bitcoin kullanıcılarının sayılarını artırabilecek bir şey bu. Amerika’da ve Batı dünyasında Bitcoin’e ilginin arttığını da söyleyelim. Özetle şu anda Bitcoin’in elverişli ve dijital ortamda saklanır, finansal sistemin her türlü kırılganlığına karşı bağışıklık sahibi ve dayanıklı hali, insanları ve kurumları Bitcoin’e yaklaştırıyor”. 

İsmail Hakkı Polat ile yaptığımız söyleşinin tamamını dinleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.