Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Muharrem İnce, Memleket Hareketi ekibini ve hedeflerini açıkladı: “Parti kurmak kolay iş, zamanı gelince bakarız”

Video: Sedat Elbasan

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 2018 yılındaki seçimde cumhurbaşkanı adayı olan, eski Yalova Milletvekili Muharrem İnce, bugün (30 Ekim) Memleket Hareketi üyelerini açıklamak için bir basın toplantısı düzenledi. İstanbul Yeşilköy’deki Polat Hotel’de 11.00’de başlayan toplantıda sosyal mesafeye dikkat edildi. Basının ilgisinin yüksek olduğu toplantıda İnce, yeni parti tartışmalarına da açıklık getirdi.

“Bu memleketin evlatlarını harcatmayız”

“Memleket Hareketi olarak milletin evlatlarını harcatmayız” diyen İnce, 67 maddede Memleket Hareketi’nin yapmak istediklerini anlattı. “Bir ayağı Pensilvanya’da, Moskova’da, Vaşington’da olanlar değiliz, bir ayağı Ankara’da olan insanlarız” diyen İnce, şunları söyledi: 

“Keyfi kararnameler istemiyoruz, bağımsız yargı istiyoruz. İfade özgürlüğü istiyoruz. Biz birbiriyle kavga eden siyasetçiler istemiyoruz. Sosyal adalet, planlı kalkınma istiyoruz. Yolsuzlukla topyekûn müdahale istiyoruz. Kamuda adaletli bir ücret dağılımı istiyoruz. İşçilerin ve memurların temsiliyetinin arttığı toplu sözleşme istiyoruz. Tüm kamu kurumlarından güvenilir vergi istiyoruz. Yapacağız ve başaracağız. Bir ekmek, bir kap su yetmez, hayvanı can kabul eden saygı gösteren bir düzenleme istiyoruz. Yapacağız ve başaracağız. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulanmadığı, uygulayanlara cezaların verildiği bir düzenleme istiyoruz. Esnaf ve sanatkârlar için adil bir rekabet ortamı istiyoruz. Kindar değil, kardeşçe yaşamayı isteyen bir nesil istiyoruz. Gerçekleri saklayan değil, ortaya çıkaran bir basın istiyoruz. Eğitimde fırsat eşitliği istiyoruz. Köy okullarının yeniden açılmasını istiyoruz ve açacağız. Okulları öğretmenlerle buluşturmak istiyoruz. Çocuklara en az bir dil öğretmek istiyoruz. Bilişime ulaşmakta yasakların kalktığı ucuz ve hızlı iletişim istiyoruz. Yurtdışında yaşama hayali değil, ülke içinde yaşamak isteyen bir nesil istiyoruz. Yapacağız ve başaracağız.”

Üyelerinin yılbaşına kadar daha da genişleyeceğini söyleyen İnce, Memleket Hareketi’nin üyelerini de tanıttı: 

Ahmet Özalp (siyasetbilimi profesörü), Ali Rıza Büyükuslu (işletme profesörü), Ali Tunç Can (uçak mühendisi), Alper Karaoğlan (tıp profesörü- beyin cerrahı), Albert Yağız (endüstriyel yazılımcı), Ayşe Özsoy Sarıkamışlı (avukat), Aykut Demiral (bankacı), Barış Kuzgunbay (tıp profesörü), Berk Hacıgüzeller (mali müşavir), Berna Bütüner Karadeniz (siyasetbilimci), Bilin Neyaptı (iktisat doçenti, eski Dünya Bankası danışmanı), Burak Hasar (diş hekimi), Cüneyt Oğuz (yatırım bankacısı, iş insanı), Çiğdem Bayraktar Ör (yazar), Ebru Arıkan (iş insanı, eğitimci), Erkin Şahinöz (eski FED ekonomisti, toplumbilimci), Gürbüz Evren (kalkınma uzmanı), Hüseyin Baraner (turizmci), Hüseyin Ercüment Değer (avukat), İlhan Düzyürek (yönetici), İlkay Yıldırım (ekonomist, sanayici), İpek Özkal Sayan (siyasal bilgiler doçenti), Mehmet Kazancıoğlu (makine mühendisi), Mert Ünlü (ihracatçı), Meryem Şengül (gazeteci, yapımcı), Muharrem Yıldız (eğitimci), Osman Kurtuluş (ortopedi ve travmoloji uzmanı), Osman Serkan İleri (doktor, öğretim üyesi, inşaat mühendisi) , Özgür Serkan Yılmaz (üst düzey yönetici), Serkan Yahşi (inşaat mühendisi) , Serkan Ufuk Akgün (iş insanı), Sibel Aracı (psikiyatrist), Tolga Yücel (oyuncu), Yağız Enver (akademisyen), Zeynep Hazal Tulgar (üniversite öğrencisi).

“Parti kurmak kolay iş, zamanı gelince bakarız”

İnce en çok merak edilen konuya da basın toplantısında açıklık getirdi. “Parti kuracak mısınız?” sorusuna “Milleti dinliyoruz” diye cevap veren İnce, şöyle devam etti:

“Parti kurmak, dilekçe vermek çok kolay iş arkadaşlar. Bakarız ona zamanı gelince. Biz şimdi milleti dinliyoruz. Millet ne diyor? Millet bizi bir yere, bir yöne sevk edecek. Kur derse kurarız. Bakalım millet ne diyecek buna. Genel merkezlere kapanıp siyaset yapma devri bitti. En işlek caddelerde yürüyeceksin, milletle iki metrelik mesafeden tek tek konuşacaksın, tek tek. Önceden milleti meydana topluyorduk, orada konuşuyorduk. O devir bitti. Dünyada bunu ilk biz başlattık Memleket Hareketi olarak. Otobüs içinde yaşıyoruz. Yeni siyaset yapma biçimi, millet bize söyleyecek, biz de gereğini yapacağız.”

“Kürtler olmasaydı büyükşehirleri alamazdık, CHP çıksın teşekkür etsin”

“Memleket batıyor” diyen İnce’ye, “CHP – HDP ittifakına nasıl bakıyorsunuz?” sorusu da yöneltildi. İnce bu soruya, CHP’ye 40 yılını verdiğini ancak durumuna üzüldüğünü söyleyerek cevap verdi:

“Ben CHP’ye 40 yılımı verdim. Üzülüyorum bu duruma. Her hafta bir şey çıkıyor ya. İnsan bir çıkar millete umut verir. İttifakları kiminle yapacaksanız çıkıp mertçe yapacaksınız. HDP’nin bize desteği olmadı mı? Oldu. Kürtler’in desteği olmadı mı? Oldu. Onların desteği olamasaydı alamazdık büyükşehirleri. Teşekkür etmezsen yarın sıkıntı olur.”

Ardından CHP’yi bölme iddiasına yanıt veren İnce “Mecbur muyuz her hafta bir skandal olan bir partide siyaset yapmaya” dedi ve şunları ekledi:

“Birincisi şu bölme işlemi. Basketbolun kurallarıyla futbol oynanmaz. Burada bir anlaşalım. Parlamenter sistemi olsaydı bir bölme işlemi olabilirdi. 50+1’de bölme işlemi olmaz. Biz gidip Cumhur İttifakı’nı desteklemiyoruz ki. Niye bölelim o zaman. Bence buraya ‘Bölüyor’ diyenler, iki şey, bir bölme işlemini bilmiyorlar, iki art niyettir. Biz mecbur muyuz her hafta bir skandal olan bir partide siyaset yapmaya. ‘Atatürk’ diyemeyeceksin, ‘Gazi Mustafa Kemal dedim’ diyeceksin, en büyük örgütün başında duracaksın. E, seninle siyaset yapamam ben. Yolarım ayrılır. Mecbur muyum yani? Bölme işlemi diye bir şey yok. O parlamenter sistemde olur. Bölme ne zaman olur? Gidersin Cumhur İttifakı’nın yanına. Gitmeyeceğimize göre, o zaman bir bölme işlemini kaldıralım. Ya dört işlemi doğru bilelim ya da art niyetli konuşmayalım.”

Cumhurbaşkanlığı adaylığına yanıt: “Bizim öyle bir derdimiz yok”

Cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışmalarına da açıklık getiren İnce ne kendisinin ne de arkadaşlarının öyle bir derdi olmadığı söyledi:

“Bizim cumhurbaşkanı adaylığı derdimiz yok. Hadi benim öyle bir derdim var, arkadaşlarımın öyle bir derdi yok. Benim de öyle bir derdim yok. Adaylığa daha çok var. Bakarsın başkası olur. Analar ne evlatlar doğurmuştur. Belli olmaz o. Şimdiden cumhurbaşkanı adayı kimse olamaz. Ona bakarız zamanı gelince. Derdimiz memleket, çocuklarımız, geleceğimiz.”

Yarım saat süren basın toplantısının ardından İnce, hareketin üyeleriyle birlikte toplantı yaptı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.