Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İşletme hakkı Katarlı şirkete devredilen Antalya Limanı’nın yanındaki Sarısu sahiline petrol aktarım iskelesi yapılmak isteniyor: “Ekolojik dengeyi doğrudan etkileyecek”

Global Holding’e ait olan işletme hakkı 140 milyon ABD Doları karşılığında 2028 yılına kadar Katarlı QTerminals WLL şirketine devredilen Antalya Limanı’nın devralınmasının ardından limanın batısındaki Sarısu sahiline, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bir kilometrelik petrol aktarım iskelesi yapılması teklifi tepkilere neden oldu.

Beydağları Sahil Milli Parkı’nda yer alan Sarısu Plajı’na yapılması planlanan proje, denizin içinde, plajda ve çam ormanlarında büyük bir inşaat çalışmasını öngörüyor.

Antalya Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Derya Ünver, “Sarısu sahiline yapılacak iskelenin hem ekosisteme hem de turizme zararı olacak. Sarısu sahili, kentin plaj ihtiyacının yüzde 25’ini karşılıyor. Nüfus arttıkça bu sahile daha çok ihtiyaç olacak” dedi.

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, projeyi Antalya’ya ihanet olarak tanımladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın hazırlattığı fizibilite raporunda dönüşü olmayan risklerin yer aldığını belirten Budak, “Olası bir kaza halinde doğacak çevre tahribatının giderilmesi mümkün değil. Bu iskelenin yapım planının, liman satışı ile bağlantısı var mı? Bilmiyoruz. Limanı alan Katarlı şirket, limanı Sarısu sahiline doğru genişletecek mi? Bilmiyoruz. Sorularımızın cevaplanmasını istiyoruz” diye konuştu.

Antalya Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu Başkanı ve Öğretim Üyesi Dr. Güray Doğan ise hazırladığı raporu Medyascope‘a anlattı.
Doğan, “Proje birçok açıdan Çevre Koruma Kanunu ile örtüşmüyor. Sarısu sahiline ve ekolojik dengeye doğrudan etki edecek, zarar verecek bir proje olduğunu düşünüyoruz. Projenin hazırlanış gerekçeleri mantıksız” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.