Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TBMM’de grup toplantısı yapan CHP ve HDP’nin gündeminde istifa eden Berat Albayrak vardı – Kemal Kılıçdaroğlu: “Veziri verip, şahı kurtaramazsınız”

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) grubu olan beş partiden ikisi; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP), grup toplantılarını bugün (10 Kasım) yaptı. 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasına, ölümünün 82. yıldönümünde Mustafa Kemal Atatürk‘ü anarak başladı. Kılıçdaroğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifası sonrası yaşananları eleştirdi. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise partisinin grup toplantısında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifasını haber yapmayan medya organlarına yüklendi. Sancar, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a istifa çağrısı yaptı. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a seslendi: “Veziri verip, şahı kurtaramazsınız

Berat Albayrak’ın istifa metninde kullandığı ifadeler üzerinden Erdoğan’ı eleştiren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Erdoğan, damadı feda ederek bundan kaçamazsınız. Daha önce de söyledim veziri verip, şahı kurtaramazsınız. Berat Albayrak, ‘At izi it izine karıştı’ diyor. Öve öve bitiremiyordun. At izi it izi ne demek şimdi? Ne oldu da at izi it izine karıştı? Ne oldu? Belki Berat Bey önümüzdeki günlerde açıklama yapar” dedi.

“Ülke böyle yönetilmez”

Berat Albayrak’ın istifası sonrası yaşanan gelişmelere değinen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Damat istifa etti. Gerçekten istifa etti mi etmedi mi? Uzun bir sessizlik. AK Parti grubuna bakıyorsunuz orası da sessiz. Ona koşulsuz destek veren MHP’nin genel başkanında da büyük bir sessizlik. Ne oluyor? Hazine’den sorumlu bir kişi ‘Ben istifa ettim’ diyor. Medyaya bakıyorsunuz. Sosyal medyada yaptığı istifa açıklamasının üzerinden 17 saat geçmesine rağmen 1.780’inden sadece beşi veriyor. Şu medyanın geldiği hale bakar mısınız! Gerçek anlamda havuz medyası olduğunu kanıtladı. 27 saat sonra istifa dolayısıyla bir açıklama yapıldı. Ülke böyle yönetilmez.”

“Bunlardan gazeteci olmaz”

Kılıçdaroğlu, medya organlarının Berat Albayrak’ın istifasını haber yapmamasını da eleştirdi. CHP lideri şöyle konuştu: “Kayınpeder-damat ülkeyi yönetiyor. Aralarında kavga çıkmış herkes diken üstünde. Siz gazeteci misiniz, kalemini satan insandan gazeteci olur mu? Kalemini saraya tahsis adamdan gazeteci olur mu? Kalemini satacaksın, düşünceni satacaksın, öngörünü satacaksın, eleştiri hakkını satacaksın, ortalıkta gazeteci diye gezeceksin. Bunlardan gazeteci olmaz.” 

“Berat Albayrak’ı en çok eleştirenlerden birisi de benim”

Berat Albayrak’ı en çok eleştirenlerden biri olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Berat Albayrak’ı en çok eleştirenlerden birisi de benim. Hazine’den sorumlu, ülke felaket durumda, kasa tamtakır ama ortalıkta pembe tabloyla kamuoyuna sunuş yapılıyor. Bu doğru değildi. Gerçekleri milletin bilmesi gerekiyordu. İktidarın basiretsizliğini görünce onlara yol gösterdik” dedi.

“Bu broşürü toplatan hâkim, sen hâkim falan değilsin!”

Kılıçdaroğlu, CHP’nin “Kıdem Tazminatında 10 Maddede Fon Aldatmacası” ve “Arpalık Aile Şirketi” isimli broşürlerinin dağıtımının Nevşehir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yasaklanmasına da tepki gösterdi: “Ben Zekeriya Öz sadece İstanbul’da var sanıyordum, meğer Anadolu’da da varmış. Bu broşürlerde hakaret yok, içindeki tüm bilgiler doğru. Bu broşürü toplatan hâkim, sen hâkim falan değilsin! Açık ve net söylüyorum, bunlar sarayın satılmış insanlarıdır. Emekli milletvekili olmuş, yetmiyor, dört maaş alıyor. Bunu eleştirdik diye cumhurbaşkanına hakaret diyorlar. Bu mahkeme kararların tamamının altında Erdoğan’ın imzası var. Devleti arpalığa dönüştüren Erdoğan’dır. Rüşvet alanları büyükelçi atayan, kişilere dört yerden maaş aldıran da Erdoğan’dır.”

Kılıçdaroğlu, Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan ateşkes anlaşması için de “Umarım iki komşu daha tutarlı bir diyalog sürecine başlamış olur” diye konuştu.

Mithat Sancar: “Sadece Berat Albayrak’ın istifası yetmez. Cumhurbaşkanı, kabinesi ile birlikte istifa etmelidir” 

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar

Hükümetin ekonomi politikasını eleştiren HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a istifa çağrısında bulunarak “Sistem çökerken birileri ceplerini doldurmaya devam ediyor. Bir avuç sermaye ve yandaşa durmadan kaynak aktarılmaktadır. Bu kaynakların hepsi halkımızın sofrasında çalınıyor. Bu sistem çöküyor. Bu sistem çöktüğüne göre sorumluluğu sadece bir kişiye yükleyerek kurtulmaları mümkün değil. Asıl sorumlu bu sistemin tepesidir. Asıl sorumluluk sistemin kendisidir. Sadece Berat Albayrak’ın istifası yetmez. Cumhurbaşkanı, kabinesi ile birlikte istifa etmelidir” dedi.

“Kurumların neredeyse hepsi tek adama bağlanmış durumda”

Sancar, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifasını haber yapmayan medya organlarını da şöyle eleştirdi: “Kurumların neredeyse hepsi tek adama bağlanmış durumda. Erdoğan’ın söylediklerinin tam tersi yaşanıyor. O nedenle bu sistem çökmektedir. Saatlerce altyazı bile geçmedi. Muhtemelen bir talimat beklediler. Bu talimat gelmedi. Birkaç tane televizyon kanalı haberi verdi. Ama onlar yandaş kanallar değil, bütün baskılara rağmen özgür yayıncılık yapmak için ellerinden geleni yapan medya kuruluşlarıydı.”

“Ortada sistemin iflası, rejimin çöküşü gerçeği var”

Albayrak’ın istifası sonrası yaşananları “sistemin iflası” olarak nitelendiren Sancar, “Ortada derin bir sorun var. Ortada sistemin iflası ve rejimin çöktüğü gerçeği var. Medya işaret bekliyor. Meclis işaret bekliyor. Kamu kurumları işaret bekliyor” dedi.

“HDP erken seçime herkesten çok hazırdır”

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini eleştiren Sancar, şu sözlerle erken seçim çağrısında bulundu: “Hem bu iktidarı hem bu düzeni değiştirmek için ilk fırsatta, en kısa zamanda seçime gidilmelidir. Bu şartlarda seçime gitmenin en ahlaki yolu, cumhurbaşkanının kabinesi ile birlikte istifa etmesidir. HDP yeni bir seçime, erken seçime herkesten çok hazırdır. Bu krizin sadece bir bakan, bir şahıs mesesi olmadığını biliyoruz. Ortada sistemin iflası, rejimin çöküşü gerçeği var. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi fiilen hayata geçirildiğinde işsizlik oranı TÜİK’e göre yüzde 11’di, bugün yüzde 13’ün üstünde.”

“İnsanlık askıda”

Sancar, hükümete yönelik eleştirilerini şöyle sürdürdü: “Askıda ekmek kampanyası başlattılar, bu halkın ekmeğinin çalındığının itirafıdır. Hukuk yok, keyfilik var. Meclis askıda, denetimsizlik var. Demokrasi askıda, hiçbir özgürlük ve demokratik kural işlemiyor. Faşizmi kurumsallaştırma çabası var. Hiçbir insani değer tanınmayan bir düzenle karşı karşıyayız. Tüm bunlar insanlığın da askıda olduğunu gösteriyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler