Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Japonya Başbakanı Suga, ülkede yaygın olarak kullanılan geleneksel Hanko damgasına savaş açtı

Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, ülkede yaygın olarak kullanılan ve dijitalleşmeyi zorlaştıran geleneksel mürekkep damgası Hanko’nun kaldırılmasını istiyor. Ülkede 8. yüzyıldan beri kullanılan Hanko damgaları, posta işlerinden bürokrasiye kadar günlük hayatta önemli bir yer tutuyor.

Şinzo Abe’nin görevi bırakmasının ardından kısa süre önce işbaşına gelen Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, ülkede 8. yüzyıldan beri kullanılan Hanko damgalarını kaldırmayı istiyor. Teknolojik buluşların hayatın her alanında kullanıldığı Japonya’da resmi ve bürokratik işlerin çoğunda bu mürekkepli damgaların kullanılması bir çelişki gibi dursa da “hanko”, özellikle Japon bürokrasisinde önemli bir yer tutuyor. Birçok Japon vatandaşı, çalıştıkları kurumların resmi işlerde kullanılan hankoları ofislerinde tutmaları sebebiyle evlerinde kalamamış, işyerlerine gitmeye devam etmek zorunda kalmıştı.

Resmi yazışmaların yanı sıra hankolar, kültürel bir önem de taşıyor. Evlilik cüzdanı gibi önemli belgeler özel el yapımı hankolar ile mühürleniyor ve çocuklar iş hayatına atılıp önemli kararlar almaya başladıklarında aileleri onlara geleneksel olarak kendileri adına kullanabilecekleri bir hanko damgası hediye ediyor. Hanko damgalarının özel tasarımları da Japonya’daki kamu dairelerinde kayıt altına alınıyor.

Başbakan Suga yönetimindeki hükümette İdari ve Düzenleyici Reform Bakanı olarak görev yapan Taro Kono, dijitalleşme bağlamında hanko damgalarının kullanımını azaltmayı planladıklarını belirterek “Gerekmedikçe damga kullanılmaması konusunda ısrarcı olacağım” diye konuştu. Kono, devlet dairelerinde gereksiz bir yoğunlukta damga kullanıldığını belirterek bazı devlet dairelerindeki belgelerde 20’den fazla farklı damga iziyle karşılaşılabildiğini ve bunun resmi işlemleri zorlaştırdığını söyledi.

Hükümetin hanko kullanımını azaltma çabası şimdiden farklı kurumlardan destek gördü. Polislerin bağlı olduğu Japonya Ulusal Polis Örgütü, önümüzdeki yıldan itibaren gündelik belgelerde hanko talep etmeyeceklerini açıklarken iş dünyasının önde gelen şirketlerinden bazıları da iç haberleşmelerde hanko kullanmama kararı aldı.

Derleyen: Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.