Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk Tabipleri Birliği, “Aile Hekimliği Pandemi Anketi Kasım 2020” sonuçlarını açıkladı – “Aile hekimlerinin yüzde 66’sı kendisini tükenmiş hissediyor”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve TTB Aile Hekimliği Kolu, “Aile Hekimliği Pandemi Anketi Kasım 2020” sonuçlarını çevrimiçi olarak düzenlediği açıklamayla paylaştı.

TTB’nin Youtube kanalından ve Twitter’dan canlı yayınlanan açıklamaya, TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı,  TTB Merkez Konseyi Üyesi Kazım Doğan Eroğulları, TTB Aile Hekimliği Kolu Sekreteri Nuri Seha Yüksel ve TTB Aile Hekimliği Kolu Üyesi Emrah Kırımlı katıldı.

“Açıklanan resmi verilere göre bile her on dakikada bir vatandaşımızı koronavirüs nedeniyle kaybediyoruz”  

TTB Aile Hekimliği Kolu Sekreteri Nuri Seha Yüksel, “Salgınla mücadelemiz devam ediyor. Son aylarda artan vaka sayıları, karşılaştığımız tablo ürkütücü. Bunlarla ilgili alınması gereken önlemleri sürekli  TTB olarak bildirdik. Alınan önlemlerin yetersizliğini, daha etkin önlemler alınması gerektiğini, bu önlemler alınırken de bu konunun aslında bizlerle de paylaşılması gerektiğini, ortak çözüm üretmemiz gerektiğini her seferinde de ilave ettik. Öyle bir noktaya geldi ki açıklanan resmi verilere göre bile her on dakikada bir vatandaşımızı koronavirüs nedeniyle kaybediyoruz” dedi.

TTB Merkez Konsey Üyesi Kazım Doğan Eroğulları, TTB Aile Hekimleri Kolu’nun kasım ayında çok değerli veriler topladığını belirtti ve şunları söyledi: “Salgınla mücadelede istenilen noktada değiliz. TTB olarak salgınla mücadelenin böyle yürütülemeyeceğini söylüyoruz fakat maalesef uyarılarımız dinlenmiyor. Salgında maalesef kontrolü kaybettik çünkü suçu ve sorumluluğu vatandaşa, yükü sağlık çalışanlarına yıkan bir pandemi ile mücadele anlayışı maalesef başarılı olamayacaktır, olamazdı da.”

“Aile Hekimliği Pandemi Anketi Kasım 2020” sonuçlarına ilişkin sunum yapan TTB Aile Hekimliği Kolu Üyesi Emrah Kırımlı, bu ayki ankete Türkiye’nin 73 ilinden 1.270 aile hekiminin katıldığını belirtti.

Her gün 50 bine yakın kişiye tanı konuluyor

Aile hekimi başına eylül ayında 8,49 koronavirüs hastası düştüğünü hatırlatan Kırımlı, “Bu oranlar, bu ay 6,53’ten 19,79’a çıktı. Yani üç kat arttı” dedi. Salgının artışının bireysel örneklerle de görülebildiğini belirten Kırımlı, “Türkiye’de her gün 50 bine yakın insan yeni tanı alıyor, bunlar sadece bizim listemizde olanlar, hastanede olanları göremiyoruz. İzlem listesine baktığımız zaman Türkiye’de bir buçuk milyon kişi karantinada, filyasyon ekiplerinin bunlara yetişmesi imkânsız” diye konuştu.  

Her iki Aile Sağlığı Merkezi’nden (ASM) birinde koronavirüs geçiren sağlık çalışanı var 

ASM’lerde çalışan 45 bin kişinin olduğunu söyleyen Kırımlı, “Kasım ayında her iki ASM’den birinde korona geçiren kişi var. Bu oranlara göre en az 5 bin sağlık çalışanı bu bir ay içinde hastalandı” dedi.

1.270 aile hekiminden, “Tükenmişliğinizi tarif eder misiniz?” sorusuna ”hiç” yanıtını verenleri oranının yüzde 2 olduğunu aktaran Kırımlı, “Aile hekimlerinin yüzde 66’sı ‘Tükendim’ diyor. ‘Tamamen tükendim, bununla baş edemiyorum’ diyen aile hekimlerinin sayısı ise yüzde 18. Her beş aile hekiminden biri, “Bununla nasıl baş ederim, bilemiyorum’ diyor” diye ekledi.  

Anket sonuçlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.