Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: İngiltere bazı işyerlerini tekrar açıyor, Avustralya ülkeye girişlerde aşı yaptırmayı zorunlu tutabilir

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) salgın hızını artırırken koronavirüs aşılarından ilk olarak kimlerin faydalanacağı tartışılıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nden Noel uyarısı. İngiltere’de bazı işyerleri yeniden açılıyor. Kanada, artan vaka sayılarına rağmen okulları açık tutmaya çalışıyor. Avustralya merkezli Qantas Havayolları’nın yolculara getirmeyi planladığı “aşı yaptırma zorunluluğu” ülke çapında uygulanabilir. Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, maske karşıtlarını eleştirdi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Salgın ABD genelinde hızlanıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) son 24 saat içinde açıklanan 190.562 vakayla toplam vaka sayısı 13 milyona yaklaştı. Ülkede koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 263.812’ye yükseldi.

Eylül ayının sonundan itibaren koronavirüs vaka sayılarında ciddi artışlar görülen ABD’de, vakalar büyük ölçüde ülkenin Orta-Batı bölgesinde yoğunlaşıyordu. Ancak bu bölgeler dışında kalan Arizona, Kaliforniya, Delaware, Louisiana, Maryland, New Hampshire, New Mexico, Pensilvanya ve Vermont eyaletlerinde bu hafta, geçen haftaya göre iki kat daha fazla vaka sayısı bildirildi.

50 eyaletten 45’i vaka sayılarında artış yaşarken ülke genelinde toplam 17 eyalet bu hafta rekor sayıda vaka açıkladı.

ABD’de koronavirüs aşılarından ilk kimlerin faydalanacağı tartışılıyor

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), geliştirilen koronavirüs aşılarına öncelikli olarak kimlerin erişebileceğini kararlaştırmak üzere bir heyet kurdu. Pazartesi günü (23 Kasım) ilk kez toplanan heyetin aralık ayının ortasına kadar somut bir aşı dağıtım programı oluşturması bekleniyor. 

“Aşı Uygulamaları Danışma Komitesi” ismini taşıyan heyetin önerilerini CDC Direktörü Dr. Robert Redfield’a iletmesinin ardından, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) onayıyla ilk aşıların dağıtımına başlanacak. Heyetin bir alt komitesi, daha önce yaptığı açıklamada sayısı 21 milyonu bulan sağlık çalışanlarının aşı konusunda önceliklendirilmesi gerektiğini belirtmişti. Alt komitenin öneri taslağına göre sağlık çalışanlarının ardından sırasıyla bakımevi sakinleri, salgın sırasında faaliyetlerine devam etmesi gerekli olan işçiler, kronik hastalığı olan kişiler ve 65 yaş üstü kişiler aşılanacak.

Dünya Sağlık Örgütü’nden Noel uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), pazartesi (23 Kasım) günü yaptığı bir açıklamayla Noel kutlamalarında gerçekleşecek aile buluşmalarının salgın açısından son derece tehlikeli olduğu konusunda uyarılarda bulundu. DSÖ, aile toplanmalarında “sıfır risk koşullarını sağlamanın” mümkün olmayacağının altını çizdi. Alınacak önlemlerin ekonomi ve sağlık alanlarındaki artı ve eksilerini tartmanın hükümetlerin işi olduğunu belirten DSÖ açıklamasında, insanların sevdiklerini riske atıp atmayacaklarını “iyice düşünmeleri” gerektiği belirtildi.

DSÖ’nün koronavirüs uzmanlarından Maria Van Kerkhove “Bu çok zor bir durum çünkü özellikle tatil ve bayramları ailemizle geçirmek istiyoruz ama her ne kadar zor olsa da bazı durumlarda aileyle olmama kararını almak en güvenli seçim” diye konuştu.

İngiltere’de bazı işyerleri yeniden açılıyor

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, pazartesi günü (23 Kasım) yaptığı açıklamada önümüzdeki haftadan itibaren ülke genelindeki dükkanların, spor salonlarının ve kuaförlerin yeniden açılacağını belirtti. Birleşik Krallık Parlamentosu’na görüntülü arama yöntemiyle bağlanan Johnson, salgının başından beri ilk kez “tünelin ucundakı ışığı görebildiklerini” belirtirken ülke genelinde etkili sınırlamaların planlandığı üzere 2 Aralık’ta biteceğini ve bundan sonra tedbirlerin aşamalı ve bölgesel olarak alınacağını belirtti.

2 Aralık’ta sona erecek bazı önlemlerle birlikte ülke genelindeki bar ve restoranlar kapalı kalmaya devam edecek.

Kanada okulları açık tutmaya çalışıyor

Artan vaka sayılarıyla birlikte ülke genelinde yeni sınırlamalara giden Kanada hükümeti, okulları açık tutmak için direniyor. Salgından etkilenen çoğu ülke sonbahar aylarında tekrar uzaktan eğitime geçme kararı alırken Kanada, fiziksel eğitimin koronavirüs riskinden daha önemli olduğu görüşünde. Ülke genelindeki çoğu bölgede restoranlar, barlar, spor salonları, yüzme havuzları, kuaförler ve buz hokeyi stadyumları kapalı olsa da okullar hâlâ fiziki eğitime devam ediyor.

Konu hakkında konuşan Ontario Valisi Doug Ford “Yüzyüze eğitimi riske atamayız. Hastane kapasitelerini zorlamamak ve yaşlıları korumanın yanında okulları açık tutabilmek de en önemli konulardan biri” dedi. Ontario eyaletinin sağlık yetkililerinden Dr. Barbara Yaffe, eylül ayında yeniden açılan okullarda çok fazla hastalık bulaşma riski olmadığının kanıtlandığını söyledi. 

Avustralya merkezli Qantas Havayolları’nın “aşı şartı” ülke çapında uygulanabilir

Avustralya’da ülkeye giriş yapacak insanlara “aşı yaptırmış olma koşulu” getirilmesi gündemde. Avustralyalı Qantas Havayolları’nın yöneticisi Alan Joyce, ülkeye kendi firmalarıyla gelen uluslararası yolculara aşı yaptırma zorunluluğu getirileceğini açıkladı. Bu açıklamanın ardından konuşan Avustralya Sağlık Bakanı Greg Hunt, ülkeye girişlerde aşı koşulu getirilmesi, aşı olmayanların ise iki haftalık karantinaya girmesi yönünde bir öneride bulundu. 

Aşı çalışmalarındaki gelişmelere işaret eden Hunt, Avustralyalılar’ın mart ayından itibaren aşı olmaya başlayabileceğini belirtti. Qantas yöneticisi Alan Joyce ise aşı gereksiniminin ilerleyen zamanlarda bütün havayolları için standart bir uygulama olacağını belirtti.

Papa Francis: “Maske karşıtları kendi dar çıkarları dışında hareket etmekten âciz”

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, İngiliz gazeteci-yazar Austen Ivereigh tarafından kendisi ile yapılan söyleşilerden yola çıkılarak yazılan “Let Us Dream: A Path to a Better Future” (Bırakın Hayal Kuralım: Daha İyi bir Geleceğe Uzanan Yol) adlı kitabında dünyanın farklı bölgelerinde alınan koronavirüs önlemlerine karşı çıkanları eleştirerek, koronavirüs önlemleri karşısında düzenlenen protestoları ırkçılık karşıtı gösteriler ile karşılaştırdı.

ABD’de siyah vatandaş George Floyd’un öldürülmesi sonrası ülke genelinde yayılan “Black Lives Matter” protestolarına gönderme yapan Papa, ırkçılığa karşı verilen “sağlıklı tepkilerle” maske karşıtlarının protestolarının çok farklı olduğunu söyledi. Papa Francis, maske karşıtlarını “Bu insanları George Floyd’un ölümünü protesto ederken veya çocukların susuz ve eğitimsiz kaldığı gecekondu mahallelerinde geçim sıkıntısı çekenler için yürürken göremezsiniz. Bu meseleleri protesto etmezler çünkü bu kişiler kendi dar çıkarları dışında hareket etmekten âcizler” diyerek eleştirdi.

Koronavirüs salgınına büyük yer ayrılan kitapta Papa Francis, “Bazı istisnalar hariç, hükümetler vatandaşlarının sağlıklarını önceliklendirdi ve hayatları kurtarmak için çalıştı” diye konuştu. İşaret ettiği istisnalar hakkında da konuşan Papa “O hükümetler ise halklarını ipotek ettirdi” dedi.

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.