Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüse rağmen camiler kalabalık – Şişli Camii’nden izlenimler: “Önlemimizi alıyoruz, devamını Allah’a bırakıyoruz”

Türkiye’de koronavirüs salgını hızla yayılırken hükümet tarafından tedbirler alınıyor, sokağa çıkma kısıtlamaları ve denetimler uygulanıyor. Bugün (27 Kasım) muhabirlerimiz Ali Macit ve Fazıl Alp Akiş, namaz saatinde İstanbul’un Şişli ilçesindeki Şişli Camii’ne gidip mahalleliye, cuma günü oluşan kalabalığı sordu. Namaz kılanlar “Kurallara uyuyoruz, endişe edilecek bir şey yok” derken kimileri kapatılan işletmelere işaret etti ve “Restorana uğrayan virüs camiye uğramıyor mu?” diye sordu.

Kamera ve kurgu: Ali Macit

Salgını kontrol altına almak için uygulanan önlem ve tedbirlerin içinde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamaları, sanat performanslarının iptali ve yeme-içme sektörünü etkileyen yasaklar var. İçişleri Bakanlığı genelgesiyle 20 Kasım Cuma’dan itibaren alışveriş merkezleri, market, berber, kuaför ve güzellik merkezleri sadece saat 10.00 ile 20.00 saatleri arasında vatandaşa hizmet sunabiliyor. Restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi yeme-­içme yerleri 10.00 ile 20.00 saatleri arasında sadece paket servis veya gel-­al hizmeti verebiliyor. Bu kısıtlamalardan pek çok insan ekonomik olarak etkilenirken pazar yerleri, toplu taşıma, ibadethaneler gibi kamusal alanda nüfus yoğunluğunu görmek mümkün.

Cuma namazını kıldıktan sonra Medyascope‘a konuşan bazı vatandaşlar, camide uygulanan koronavirüs tedbirlerinin yeterli olduğunu söyledi ve endişe duymadıklarını “Önlemimizi alıyoruz, devamını Allah’a bırakıyoruz” sözleriyle dile getirdi.

Şişli Camii’ndeki cuma namazına katılanlar maske taksa da sokağa çıkan kalabalığın sosyal mesafeye uyduğunu söylemek mümkün değil.

Namazını cemaatle birlikte kılan bir başka vatandaş ise “Hükümetin politikası bana göre yanlıştır. Eğer bugün ülkede lokantalar kapalıysa camilerin de kapalı olması lazım” dedi. Bir diğer vatandaş ise “Restorana uğrayan virüs camiye uğramıyor mu?” diye sordu. 

Camilerde cemaat ile beraber namaz kılmak, İçişleri Bakanlığı genelgesiyle 16 Mart itibariyle yasaklanmıştı. “Salgının Türkiye’de yayılmasına engel olmak amacıyla” yapılan bu uygulama doğrultusunda “salgın kontrol altına alınıncaya kadar ülke genelindeki bütün cami ve mescitlerde cemaatle vakit ve cuma namazlarının kılınmamasına” karar verilmişti.

İçişleri Bakanlığı, mayıs ayında yayınlanan ikinci bir genelgeyle 29 Mayıs Cuma günü itibariyle öğle, ikindi ve cuma namazlarının yeniden cemaat ile birlikte kılınabileceğini açıklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.