Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belediye başkanlarına suikast ihbarları: Hakkında en fazla ihbar yapılan belediye başkanı, Osman Baydemir olmuştu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu için yapılan ve siyasetin tartışma konusu haline gelen suikast ihbarı tartışması, geçmişte hakkında suikast ihbarı yapılan başkanları gündeme getirdi. Diyarbakır’da iki dönem belediye başkanlığı yapan Osman Baydemir, görev yaptığı dönemde İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü tarafından yedi kez suikast ihbarı konusunda uyarıldı. Emniyetin verdiği koruma polislerini kabul etmeyen Baydemir önce belediyede görevli yedi koruma tarafından korundu, ardından aracı zırhlı bir araç ile değiştirildi. Emniyet, yakın koruma istemeyen Baydemir’i uzaktan koruma altına aldı.

Belediye başkanlığından sonra HDP’den milletvekilliği yapan ve kesinleşmiş hapis cezası nedeniyle şimdi yurtdışında bulunan Osman Baydemir, hakkında en fazla suikast ihbarı yapılan siyasetçilerin başında geliyor. Baydemir, iki dönem Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaparken, kendisine toplam yedi kez bakanlık, valilik ve emniyet tarafından suikast ihbarı yapılarak uyarıldı. Baydemir’e yapılan tebligatlarda, “Güvenlik önlemlerinizin artırılarak günlük programlarınızın gizli tutulması, geçiş güzergâhlarınızın ve saatlerinizin sık sık değiştirilmesi ve şüphe arz eden durumların anda müdürlüğümüze bildirilmesi can güvenliğiniz açısından gerekli olduğu değerlendirilmiştir” denildi.

Baydemir’e suikast yapmak için Diyarbakır’a gelip, daha sonra vazgeçerek polise teslim olan bir kişinin ortaya çıkmasından sonra valilik aldığı bir karar ile Baydemir için üç koruma polisi görevlendirdi. Güvenlik Şube Müdürlüğü’nden görevlendirilen üç polis belediyeye giderek, yakın koruma olduklarını bildirdi. Durumun bildirildiği Baydemir’in yakın koruma istemediğini belirtmesi üzerine polisler belediyeden ayrıldı.

Osman Baydemir, yakın koruma polisi istemediğini, ancak kent içinde ve şehir dışında uzaktan koruma yapabileceklerini yazı ile emniyet müdürlüğüne bildirdi. Suikast ihbarlarının artması ve polis korumalarını istememesi üzerine, yakın koruma eğitimi alan yedi belediye görevlisi, programlarda Baydemir’in etrafına adeta etten duvar ördü. Baydemir daha sonra ise belediyenin aldığı zırhlı bir makam aracını kullanmaya başladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.