Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD’de ölüm ve hastaneye kaldırılma sayılarında yeni rekor, salgın tıp fakültelerine olan ilgiyi artırdı

ABD’de ölüm ve hastaneye kaldırılma sayılarında rekor kırıldı. New Orleans’ta düzenlenen “swinger partisi”, şehirde küçük bir salgın kümesi oluşturdu. Salgın, ABD’de tıp fakültelerine ilgiyi artırdı. Sundance Film Festivali bu yıl hem fiziksel hem de çevrimiçi olarak düzenlenecek. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

ABD’de salgının başlangıcından bu yana görülen en yüksek ölüm ve hastaneye kaldırılma sayıları açıklandı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) dün (2 Aralık), koronavirüs salgınının başlangıcından bu yana bir günde kaydedilen en yüksek ölüm sayısına ulaşıldığını açıkladı. Ülkede virüs nedeniyle çarşamba günü 2 bin 760 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken önceki rekor 15 Nisan tarihinde kaydedilen 2 bin 752 ölümlü vakaydı. 

Çarşamba günü ülkede virüse bağlı enfeksiyon nedeniyle hastaneye kaldırılanların sayısında da yeni bir rekor kırıldı. Ülkede yalnızca dün, 100 binden fazla kişinin hastaneye kaldırıldığı açıklanırken kasım ayının ilk günlerinde bu sayı 50 bin civarındaydı.

Massachusetts eyaletinin Boston kentinde bulunan Brigham & Kadın Hastanesi’nde acil tedavi hekimi olarak görev yapan Dr. Jeremy Faust, New York Times gazetesine yaptığı açıklamada, ikinci dalganın bahar aylarındaki ilk dalgaya oranla çok daha sert geçtiğini belirtti. Faust ayrıca, mevcut test sayılarının bahar aylarındaki test sayılarına oranla çok daha fazla olduğunu ve bunun da koronavirüse dair rakamlarda bir artışa yol açmış olabileceğini belirterek “Her şeye rağmen henüz yolun başında gibiyiz, ölüm sayıları daha da artacak gibi duruyor” diye konuştu.

Bugüne kadar kaydedilen vaka sayısının 14 milyona ulaştığı ABD’de, virüs nedeniyle 274 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

New Orleans’ta düzenlenen “swinger partisi”, şehirde küçük bir salgın kümesi oluşturdu

Kasım ayının sonlarında, ABD’nin Louisiana eyaletine bağlı New Orleans şehrinde düzenlenen bir swinger partisi (eş değiştirmeli cinsel ilişki), şehirde küçük bir salgın kümesi oluşturdu. Naughty in N’awlins adlı partide bir araya gelen 250 kişiden 41’inin koronavirüs testleri pozitif çıktı.

Kişisel blog sayfasından bir açıklama yapan etkinlik organizatörü Bob Hanaford, partiye katılanlar arasından bir kişinin virüs nedeniyle hastanelik olduğunu ancak daha sonra iyileşerek taburcu edildiğini söyledi.

Vakaların çoğunun asemptomatik olduğunu veya hastalığı hafif geçirdiğini belirten Hannaford, “Zamanı geri alabilsem etkinliği düzenlemezdim. O zaman, şimdiki kadar çok şey bilseydim bunu yapmazdım. Bu üzerimde büyük bir yük oldu. Herkes tamamen iyileşene kadar da bu yükü taşımaya devam edeceğim” dedi.

Her yıl ortalama iki bin kişiyi ağırlayan etkinlik, bu sene salgın önlemleri nedeniyle kısıtlı sayıda katılımcıyla gerçekleştirildi.

Salgın, ABD’de tıp fakültelerine ilgiyi artırdı

Amerikan Tıp Fakülteleri Birliği’ne (AAMC) göre koronavirüs salgını, ülke genelinde tıp fakültelerine olan ilgiyi artırdı. AAMC tarafından yapılan açıklamada, bu yıl tıp fakültelerine yapılan başvurularda geçen yıla oranla yüzde 18’lik artış yaşandığı belirtildi. Uzmanlar tarafından “salgın etkisi” olarak nitelendirilen bu durum hakkında konuşan AAMC Öğrenci İşleri ve Programlar Müdürü Geoffrey Young, “Koronavirüs salgını öğrencileri tıp alanında bir kariyer inşa etmeye yönlendirmiş gibi duruyor” dedi. 2001 yılında düzenlenen 11 Eylül saldırıları sonrasında da tıp fakültelerine yapılan başvurularda bir artış gözlemlendiğini kaydeden Young, “Sanırım bu jenerasyonun 11 Eylül’ü de koronavirüs oldu” diye konuştu. 

New York Üniversitesi Öğrenci Kabulü ve Mali Yardım Sorumlusu Rafel Rivera’ya göre salgın, hasta bakımınının ve tıp alanında uzmanlaşmanın pozitif yönlerini ortaya koydu. Ayrıca uzmanlara göre koronavirüsten etkilenerek zarar gören işkollarının yanında tıp, öğrenciler için daha istikrarlı bir iş alanı olarak ön plana çıkmaya başladı. Bunun yanında öğrenciler, salgın sürecinde başvuru hazırlamak için daha çok zaman bulurken çoğu tıp fakültesinin başvuru şartlarını daha kolay hale getirmesi de bu artışta etkili oldu. 

Sundance Film Festivali hem fiziksel hem de çevrimiçi olarak düzenlenecek

Dünyanın en büyük film festivallerinden biri olan ve ABD’nin Utah kentinin ev sahipliği yaptığı Sundance Film Festivali, önümüzdeki yıl hem fiziksel hem de çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek. 

Her yıl 11 gün süren festivalin bu yıl yedi gün süreceği ve festivalin çevrimiçi düzenleneceği daha önce duyurulurken festival yönetimi, bugün (3 Aralık) yaptığı açıklamada festivalin, fiziksel olarak Utah’ın Park City bölgesinde ve New York ve Los Angeles şehirlerindeki arabalı sinemaların yanı sıra, her film için en az bir kez düzenlenecek fiziksel gösterimlerle de genişletileceğini duyurdu. 

Festivalde 70’ten fazla filme yer verileceği belirtilirken film gösterimleri, sanal bir platform aracılığıyla insanlara açık olacak. Film seçme sürecinde zorlandıklarını belirten festival direktörü Tabitha Jackson, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Sanatçılar, bu imkânsız koşullar altında bile cesur ve hayati işler yapmanın yollarını bulmaya devam ediyor” dedi.

28 Ocak 2021’de başlayacak festival, 3 Şubat 2021 tarihinde sona erecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.