Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzmir merkezli 50 ilde FETÖ operasyonu: 295’i muvazzaf, 304 kişi hakkında gözaltı kararı verildi

İzmir merkezli 50 ilde, Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki (TSK) yapılanmasına yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonda 295’i muvazzaf, 304 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, İzmir merkezli 50 ilde FETÖ’ye yönelik operasyon başlattı. Savcılığın yürüttüğü soruşturma kapsamında, örgütün “mahrem imamları” ile ankesörlü telefonlardan irtibat kurdukları tespit edilen 295’i muvazzaf, 304 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Şu ana kadar 198 kişi gözaltına alındı.

Gözaltı kararı verilen şüphelilerin 193’ünün Kara Kuvvetleri Komutanlığı, 111’inin Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda görev yaptığı öğrenildi.

Şüpheliler arasında beş albay, bir yarbay, bir binbaşı, 10 yüzbaşı, 53 üsteğmen, beş teğmen, 221 astsubay, yedi uzman çavuş rütbesinde asker, bir Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı sivil memur bulunuyor. Sivil memur, askerlerden sorumlu “mahrem imam” olmakla suçlanıyor.

Ayrıca İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ve Kara ve Hava Kuvvetleri komutanlıkları ile veri paylaşımına dayalı müşterek yürütülen çalışma sonucunda, “idari olarak FETÖ ile iltisakları tespit edildiği” gerekçesiyle aralarında albay, yarbay ve binbaşı gibi üst rütbede subayların da bulunduğu 704’ü muvazzaf, 868 personel hakkında idari yönden gereğinin takdir ve ifası için delilleri içeren verilerin ilgili kuvvet komutanlıklarına gönderildi.  

Soruşturmanın, FETÖ’nün TSK yapılanmasına yönelik bugüne kadar yürütülen hedef sayısı ve nitelik açısından en geniş çaplı operasyon konumunda olduğu belirtildi.

GATA’da da FETÖ’ye yönelik operasyon

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da FETÖ’ye yönelik soruşturma kapsamında 14’ü aktif görevde olan GATA’da görevli 31 doktor ile altı “mahrem imam” hakkında gözaltı kararı çıkardı. Toplam 37 şüpheli için gözaltı kararı verilirken 21 kişi gözaltına alındı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı, MİT ve Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün yürüttüğünü açıkladı. Şüphelilerin ankesörlü ve kontörlü büfe telefonlarından periyodik ve ardışık arama sistemiyle haberleştiklerinin tespit edildiği, doktor şüphelilerden 14’ünün aktif görevde bulunduğu, ikisinin emekli olduğu, birinin istifa ettiği, 14’ünün ise ihraç edildiği belirtilen açıklamada, profesör olan iki şüpheliden birinin, doçent olan beş şüpheliden üçünün aktif görevde olduğu bildirildi. Açıklamada, “albay rütbesindeki altı şüpheliden beşinin ihraç edildiği, birinin emekli olduğu, yarbay rütbesindeki beş kişinin tamamının ihraç edildiği, binbaşı rütbesindeki bir, yüzbaşı rütbesindeki iki kişinin aktif görevde bulunduğu, bir üsteğmenin ise ihraç edildiği” belirtildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.