Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB COVID-19 İzleme Kurulu, koronavirüs salgınına ilişkin dokuzuncu ay değerlendirme raporunu açıkladı: “Salgın yönetimi bütünlüklü bir bakış açısını gerektirir”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) COVID-19 İzleme Kurulu, Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının resmi olarak açıklanmasından bu yana geçen dokuz aylık süreci kapsayan değerlendirme raporunu bugün (11 Aralık) çevrimiçi yapılan bir toplantı ile kamuoyuna duyurdu. Toplantıda konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, son günlerde toplam vaka ve hasta sayılarının tabloya eklendiğini fakat hâlâ şeffaflığın tartışmalı olduğunu söyledi.

Çevrimiçi toplantıya; TTB Merkez Konseyi üyeleri, TTB COVID-19 İzleme Kurulu üyeleri ve raporun hazırlanmasında katkıda bulunan hekimler katıldı. Açılış konuşmasını yapan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, salgının sınıfsal karakterine dikkat çekti ve “Toplum genelinde yüzde 4,4 olan vaka oranı DİSK’in araştırmasına göre işçilerde yüzde 7,3; Sağlık Bakanı’nın açıklamasına göre sağlık çalışanlarında ise yüzde 11,3” dedi. Fincancı, koronavirüsün meslek hastalığı olarak tanınması gerektiğini yineledi.

Güncel aşı çalışmaları ile ilgili bilgilendirme yapan TTB Genel Sekreteri Dr. Vedat Bulut, “Bir salgında en kötü yönetim, belirsizlik yaratmaktır. Aşıyla ilgili de pek çok bilgi kirliliği var. Bağımsız kuruluşlarca onay süreci belgelendirilmiş her türlü aşı güvenlidir. Yeter ki bilgiler kamuoyuyla şeffaf paylaşılsın. Türkiye’de kullanılacak aşının hangisi olacağı, ne kadar miktarda alınacağı, hangi bilgilendirmelerle tescilleneceği, hangi tarihte aşı kampanyasına başlanacağı belirsizliğini korumaktadır” diye konuştu. .

Filyasyon çalışmalarıyla ilgili konuşan Dr. Aslı Davas, sağlık çalışanı sayısının yetersizliği, uzun çalışma süreleri, saha çalışmalarına katılıp evlere ilaç tedarik eden ekipler için bir destek mekanizması kurulmaması, gecikmeler sonucunda şiddet olaylarının artması, izolasyon için gereken tedbirlerin alınmaması gibi sorunları sıraladı.

Ölüm verilerini ayrı ayrı tablolarla değerlendiren Dr. Nasır Nesanır“Ders çıkarmanız gereken noktada gerçeği yansıtmayan veriler bile salgın sürecinin başarıyla yürütülmediği ortaya koyuyor. Sorunu çözecek olan; insan özgürlüğünü, eşitliğini ve doğayı göz ardı etmeyen sınıfsal, politik ve ekolojik bir bakış açısıdır” dedi.

Dr. Halis Yerlikaya, koronavirüsten en çok etkilenen hasta gruplarının kanser hastaları olduğunu söyledi. Dr. Ali İhsan Ökten sahada durumun çok kötü olduğunu vurgularken Dr. Onur Naci Karahancı,Ekolojik, barışık bir yaşamla böyle salgınların yaşanmayacağı bir dönemi tartışmamız gerekir” diye konuştu.  

Yayının tamamını izleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.