Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2020 iklim karnesinde ülkeler hedeflerinin altında kaldı – Avrupa İklim Eylem Ağı Türkiye Koordinatörü Özlem Katısöz ile söyleşi

İklim değişikliği konusunda geçen hafta çok önemli iki rapor açıklandı. Bu raporlardan ilki 57 ülkenin iklim değişikliği hakkında attıkları adımlara ve mevcut durumlarına yer veren İklim Değişikliği Performansı Endeksi (CCPI), diğeri ise 2020 yılına ait sera gazı emisyonlarını değerlendiren Birleşmiş Milletler Enerji Programı (UNEP) raporu.

Bu raporların, gezegenimizin geleceği ve iklim krizi için ne anlama geldiğini Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN) Türkiye İklim ve Enerji Politikaları Koordinatörü Özlem Katısöz, Medyascope için değerlendirdi. Alp Akiş‘in sorularını yanıtlayan Katısöz, Türkiye’nin 57 ülke arasında 42. sırada olduğunu vurguladı.

İki raporun da bulguları ankette yer alan ülkelerin, belirledikleri hedeflerin altında kaldığını gösteriyor. UNEP raporunun özet kısmında “Sera gazı hedeflerini yakalamak için doğru yolda mıyız? Kesinlikle hayır” ifadesi yer alıyor.

Öte yandan, koronavirüs salgını sebebiyle küçülen ekonomi ve yeniden yapılandırılması gereken üretim zincirleri daha sürdürülebilir adımlar atmak için fırsatlar sunuyor. Özlem Katısöz bu adımlar atılırken hükümetlerin, özel sektörün ve bireylerin aynı yönde hareket etmesi gerektiğini vurguladı. UNEP raporuna göre bu planlar eyleme geçtiği takdirde 2030 için öngörülen sera gazı emisyonları yüzde 25’e varan bir oranda azaltılabilir. Ancak salgın sebebiyle yaşanan kapanmaların sonucunda sera gazı emisyonlarında yaşanan yüzde 7’lik düşüşün iklim değişikliğine etkisi gözardı edilebilecek düzeyde.

CCPI İklim Değişikliği Performans Endeksi Raporu ise en yüksek sera gazı emisyonuna sahip 57 ülke ve Avrupa Birliği’ni (AB) inceledi. Raporun özet kısmında, “Hiçbir ülke yeterince iyi değil, Türkiye zayıf, AB ise yol ayrımında” denildi. Ankette yer alan ülkelerin hiçbiri, Paris Anlaşması hedefleriyle uyumlu bir yol izlemiyor. Bu sebeple endeksin ilk üç sırası boş bırakılmış ve en yüksek puanı alan İsveç dördüncü sırada yer alıyor.

Türkiye’nin iklim politikası yok

Tablo, Türkiye’nin hedeflenen karbon salınımı ile mevcut politikaların sonucunda ortaya çıkan karbon salınımı arasında farkı gösteriyor.

Bu rapordaki çarpıcı bulgulardan biri ise “Türkiye’nin bir iklim politikası olmaması”. Katısöz, Türkiye’nin 57 ülkelik listede 42. sırada olduğunu hatırlattı. Türkiye’nin sera gazı salınımının yüzde 70’ten fazlasının enerji sektöründen kaynaklandığını belirten Katısöz, Türkiye’nin enerji ve geri dönüşüm alanlarında önünde birçok fırsat olduğunu, doğru iklim politikaları geliştirerek bu fırsatları değerlendirebileceğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.