Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan destek paketi açıkladı – Esnaf: “Üç ayda verecekleri toplam para, İstanbul’daki esnafın bir aylık masrafına denk”

Haber: Edanur Tanış & Kamera: Gamze Elvan

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşamki (14 Aralık) Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından koronavirüs salgınına karşı alınan yeni önlemleri ve esnafa yönelik destekleri açıkladı. Medyascope, İstanbul’un Şişli ilçesine gitti, esnafa açıklanan destek paketini sordu. 

Toplam 3 milyar 718 milyon liralık bir desteği esnafın hizmetine sunacaklarını dile getiren Erdoğan, “Basit usule tabi 806 bin 871 vatandaşımız ile salgından kısıtlamalar sebebiyle doğrudan etkilenen 432 bin 567 esnafımız bulunuyor. Toplam sayısı 1 milyon 239 bin 438 kişiyi bulan bu kesime üç ay süreyle ayda bin lira destek ödemesi yapacağız. Hibe şeklinde vereceğimiz bu ödemelerden oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, pansiyon ve yurt ile kadın ve erkek kuaförü ve düğün salonu işletmecisi gibi kesimler faydalanacaktır” dedi. Esnafa kira desteğinde da bulunulacağını açıklayan Erdoğan, “Büyük şehirlerde aylık 750 lira, küçük şehirlerde 500 lira kira desteği yapacağız. Bu iki destek kalemi çerçevesinde önümüzdeki üç ay boyunca esnafımıza 5 milyon lira civarında destek sağlamayı planlıyoruz” diye konuştu.

Şişli-Okmeydanı esnafı, destek paketini genel olarak yetersiz buldu. Uzun süredir ya kapalı olduklarını ya da kısıtlı bir süre dükkanlarını açıp çalışabildiklerini dile getiren esnaf, “Gırtlağımıza kadar borç içindeyiz” dedi. 

Okmeydanı’nda 20 yıldır kadın kuaförlüğü yapan Hakan Yılmaz, “10 yıldır kendi dükkanımı işletiyorum. Destek paketi geç kalınmış bir şey. Esnaf ölmüş, üstüne toprak atmışsınız, gömmüşsünüz. Geriye borç içinde kalan esnafı da canlı tutmaya çalışıyorsunuz ama verdiğiniz destek aylık 1.750 lira. Üç ayda vermeyi planladıkları toplam para, 5.250 lira, İstanbul’da küçük semtlerdeki bir esnafın bir aylık kira, elektrik ve su masrafı” diye konuştu.

Kırtasiye dükkanı işleten bir esnaf da yardımlarla ilgili şunları söyledi: “Bahsedilen rakamlar çok düşük. Kiralar çok yüksek, satışlarımız yarı yarıya düştü. Okullar kapalı olduğundan insanlar eskiye göre çok daha az alışveriş yapıyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.