Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Çin DSÖ ekibinin ülkeye girişine izin verdi, İngiltere’den sonra ABD’de de aşı yapılan sağlık çalışanlarında alerjik reaksiyon görüldü

Çin’den Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) araştırma ekibine izin çıktı. Brezilya, Çin şirketi Sinovac’tan 46 milyon doz aşı sipariş etti. Salgını köşeye sıkıştıran Yeni Zelanda’nın aşı planı: Dört farklı aşıdan toplam 16 milyon doz. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetiminden Pfizer-BioNTech aşısıyla ilgili ilk geribildirimler geldi. İngiltere’den sonra ABD’de de aşı uygulanan bazı sağlık çalışanlarında alerjik reaksiyon tespit edildi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Çin’den DSÖ’nün araştırma ekibine izin çıktı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çin hükümetinin, örgüte bağlı bir uluslararası araştırma ekibinin 2021’in Ocak ayında ülkeye girerek koronavirüs hakkında çeşitli araştırmalar yürütmesine izin verdiğini duyurdu.

Çin, uluslararası ekiplerin koronavirüs hakkında araştırma yapmak için ülkeye girmeye yönelik taleplerini uzun bir süredir geri çeviriyor ve bu girişimleri “Çin karşıtı eylemlerin bir parçası” olarak nitelendiriyordu. 

Konu hakkında bir açıklama yapan DSÖ Batı Pasifik Bölgesel Acil Durum Yöneticisi Babtunde Olowokure, “DSÖ, uluslararası ekibin yapacağı ziyareti ve ekibin ülkenin hangi noktalarını ziyaret edeceklerini kararlaştırmak için Çin hükümetiyle irtibat halinde” dedi.

DSÖ tarafından oluşturulan ekibin, ülkede virüsün ilk tespit edildiği yer olan Vuhan şehrine girip giremeyeceği ise henüz netlik kazanmadı.

Brezilya, Sinovac’tan 46 milyon doz aşı sipariş etti

Brezilya basını, Brezilya hükümetinin Çinli Sinovac şirketi tarafından üretilen CoronaVac aşısından 46 milyon doz sipariş verdiğini duyurdu. Ülkenin kuzeydoğusundaki Piaui eyaletinin valisi Wellington Dias ise Reuters’a yaptığı açıklamada, ilk aşamada 9 milyon doz aşının 27 Ocak 2021’e kadar ülkeye ulaşmasını beklediklerini söyledi.

Öte yandan aşıların hızlı bir şekilde üretilebilmesi için ülkenin Sao Paulo şehrinde bulunan Butantan Enstitüsü’nde de hazırlıkların yapıldığı belirtildi.  

Brezilya hükümetinin şubat ayının ortasında aşı programına başlaması beklenirken plana göre 2022’nin bahar aylarına kadar yaklaşık 50 milyon kişinin aşılanması öngörülüyor.

Brezilya’nın yanı sıra, Endonezya ve Türkiye de Çin merkezli Sinovac tarafından üretilen koronavirüs aşısı için şirketle daha önce anlaşmıştı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin aşıdan ilk etapta 50 milyon doz sipariş verdiğini açıklamıştı.

Salgını köşeye sıkıştıran Yeni Zelanda’nın aşı planı: Dört farklı aşıdan toplam 16 milyon doz

Mart ayında dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle mücadelede ön plana çıkan ülkelerden biri olan ve ülkedeki salgını bitirme noktasına gelen 4,8 milyon nüfuslu Yeni Zelanda, dört farklı aşı şirketinden toplam 16 milyon doz aşı sipariş etti.

Sipariş verilen aşıların 2021 yılının ikinci yarısında hazır olacağı belirtilirken Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, perşembe günü (17 Aralık) yaptığı açıklamada, aşının bütün Yeni Zelanda vatandaşları için ücretsiz olacağını duyurdu. Ardern ayrıca aşılama programında sağlık çalışanları ile sınır memurlarına öncelik verileceğini belirtti. 

Ardern, ülke tarihinin en büyük aşılama programını yürüteceklerine dikkat çekerek bu kapsamda Pfizer ve BioNTech aşısından 750 bin, Janssen şirketinin aşısından 5 milyon, Oxford ve AstraZeneca aşısından 3,8 milyon ve Novavax şirketinden 5,36 milyon doz aşı sipariş ettiklerini söyledi. 

ABD yönetiminden Pfizer-BioNTech aşısıyla ilgili ilk geribildirimler geldi

Bu haftanın başında Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen aşıyla toplu aşılama programına başlayan ABD’de, Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanı Alex Azar, çarşamba günü (16 Aralık) düzenlediği basın toplantısında, Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen aşıda bazı beklenmedik sorunların çıktığını, aşıların bir kısmının aşırı soğuk ortamlarda depolandığını söyledi.

Pfizer ve BioNTech aşısının -70 derece soğuklukta depolanması gerektiğine dikkat çeken Azar, Kaliforniya eyaletine ulaştırılan iki depo aşının depolanma soğukluklarının -80 derece düzeyine yükseltilmiş olduğunu ve bu nedenle insanlar üzerinde uygulanamayacaklarını belirtti.

Azar ayrıca, Pfizer’in aşıların bir kısmı için bazı üretim sorunlarını kendilerine bildirdiğini aktararak “Hangi mekanizma ile olursa olsun, ABD halkına üretim yapabilmelerini sağlamak için Pfizer’a tam destek sağlayacağız” dedi. 

Pfizer yönetimi konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı.

İngiltere’den sonra ABD’de de aşı uygulanan bazı sağlık çalışanlarında alerjik reaksiyon tespit edildi

ABD’de bu hafta başında başlayan aşılama programında aşı uygulanan bir sağlık çalışanı, uygulamanın ardından ciddi bir alerjik reaksiyon gösterdi. Alaska’daki Juneau şehrinde görev yapan sağlık çalışanının durumunun iyi olduğu açıklandı.

İngiltere’de de geçen hafta başlayan toplu aşılama programının ikinci gününde, iki sağlık çalışanı aşı olduktan dakikalar sonra bazı alerjik reaksiyonlar göstermişti. 

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) yetkilileri, alerjisi olan insanların şu an için aşı olmamaları gerektiği yönünde açıklamada bulunurken ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), alerjisi olan ABD’lilerin aşıyı kullanma konusunda tereddüt etmemelerini, yalnızca aşının içindeki spesifik bileşenlere karşı alerjik reaksiyonları olduğu daha önce tespit edilen kişilerin aşıyı kullanmaması gerektiğine dikkat çekti.

Sağlık çalışanının tedavi altına alındığı hastanenin acil servis müdürü Lindy Jones’un sağlık çalışanının herhangi bir alerjik geçmişi olmadığını açıklaması ise ABD’de yeni bir tartışma başlattı.

Pfizer aşının, anafilaksi durumunda uygun tıbbi tedavi ve gözetimin her zaman hazır olması gerektiğine dair net bir uyarı ile birlikte gönderildiğini ancak gerekirse aşının etiketleme dilini güncelleyeceğini açıkladı.

Derleyen: Sema Kahriman
  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.