Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sayıştay, İBB’nin öğrencilere burs vermesini ve çocuklara süt dağıtmasını hukuka aykırı buldu

Sayıştay, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun vaatleri arasında yer alan ve seçildikten sonra hayata geçirdiği üniversite öğrencilerine burs desteği verilmesi ve yoksul ailelerin çocuklarına süt dağıtılması uygulamalarını hukuka aykırı buldu.

Sayıştay’ın İBB’nin faaliyetleriyle ilgili hazırladığı raporda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun seçim vaatleri arasında yer alan ve seçildikten sonra uygulamaya koyduğu kampanyalar da yer aldı.

Sayıştay: “Bursu, Kredi ve Yurtlar Kurumu verebilir”

İmamoğlu, seçim vaadi olarak üniversite öğrencilerine burs verileceğini duyurmuştu. Bunun üzerine ilki geçen sene İBB tarafından verilen burslar, bu yıl da devam etti. Burs kapsamında 30 bin öğrenciye, yıllık 3 bin 200 TL ek gelir sağlanması amaçlandı.  

Sayıştay raporunda bu faaliyet hukuka aykırı bulundu. “Belediyeler görev ve sorumlulukları içinde yer alan sosyal hizmet ve yardım kapsamında sayılabilecek yükseköğrenim öğrencilerine yönelik nakdi yardımları, adı ne olursa olsun doğrudan yapamayacaklardır” denilen raporda, burs yardımının sadece Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından yapılabileceği belirtildi. 

Halk Süt projesi de hukuka aykırı bulundu

İmamoğlu’nun seçildikten sonra başlattığı Halk Süt uygulaması da Sayıştay raporlarında usulsüz olarak nitelendirildi. İmamoğlu’nun vaatleri arasında yer alan Halk Süt projesinden, İBB’den sosyal destek alan ailelerin 3-6 yaş arasındaki çocukları yararlanıyor ve haftada çocuk başına 2 litre süt veriliyor.

Raporda, sütlerin ihalesiz olarak Tire Süt Müstahsilleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nden alınması sebep olarak gösterilirken doğrudan alımların sadece tarım ve hayvancılık ürünlerinde yapılabileceği belirtildi. 

İBB’nin cevabı: “Yetkilerimiz arasında”

Raporun devamında “Belediyelerin görevleri arasında muhtaç ve yoksullara yardım yapmanın yer alması, kuruluş amacının malları işlemek, değerlendirmek ve satmak manasına gelmemektedir. Diğer bir ifade ile belediyelerin kuruluş amacı, ham malları işleyip, iyileştirip katma değer katıp satmak değildir” denildi. 

İBB ise cevabında, dar gelirli, yoksul, muhtaç ve kimsesizlere yapılacak sosyal hizmet ve yardımların belediyenin görev ve yetkileri arasında olduğunu vurguladı.

Sözcü gazetesinden Özlem Güvemli de İBB’nin 0-4 yaş arası çocukların annelerine verdiği ve yaklaşık 100 bin annenin yararlandığı ücretsiz ulaşım kartlarının Sayıştay raporlarında mevzuata aykırı bulunduğunu haberleştirdi. Sayıştay raporunda ayrıca, LGS, YGS gibi sınav günlerinde toplu ulaşımın öğrenci ve sınav görevlilerine ücretsiz olması da hukuka aykırı bulundu ve bu konuda yetkinin cumhurbaşkanında olduğuna işaret edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.