Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: Sağ görüşlü medya kuruluşları, seçim sonuçlarını manipüle etmekle suçladıkları dijital seçim hizmeti şirketleri Smartmatic ve Dominion tarafından mahkemeye verildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), 3 Kasım’da yapılan başkanlık seçiminin ardından başlayan ‘’hileli oy’’ tartışmaları devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim sonuçlarının hileli olduğuna yönelik iddialarını destekleyen Fox News, Newsmax ve One America News gibi sağ görüşlü basın kuruluşlarının yanı sıra Trump’ın avukatı Rudy Giuliani, seçimler için dijital hizmet veren Smartmatic ve Dominion şirketlerini “oy sayımı sürecinde gerçeğe aykırı bilgiler vermekle” suçlamıştı. Ancak uzmanlara göre bu şirketlerin seçim hizmetleri Giuliani‘nin ve Trump yanlısı basın kuruluşlarının işaret ettiği eyaletlerde hiç kullanılmadı. Smartmatic ve Dominion, kendileri aleyhinde haber yapan basın kuruluşlarını mahkemeye vermeye hazırlanıyor.

Trump’ın avukatı Rudy Giuliani, Dominion şirketi hakkında 14 Kasım’da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Dominion’un Michigan, Arizona ve Georgia gibi bazı eyaletlerde oy sayımıyla ilgili kötü bir bağlantısı var. Bu süreçte, Smartmatic ise paravan bir şirket, Smartmatic’e bakın ve bana ne düşündüğünüzü söyleyin” demişti. Newmax kanalının sunucularından Chris Salcedo ise konuya ilişkin olarak Demokratlar’ın oyları değiştirmek için programları kullandığını öne sürerek “Bir Dominion veya Smartmatic yazılımını satın almanızın tek bir nedeni var: Oyları kolayca değiştirebilmek” iddiasında bulunmuştu.  Öte yandan Smartmatic ve Dominion’un Trump yönetimi tarafından uzun süredir hedef gösterilen Antifa ile ilişkili olduğu, Venezüela yönetimi tarafından fonlandığı veya Almanya’dan sunucu desteği aldığı gibi iddialar da sağ görüşlü basın kuruluşları tarafından uzun süre gündemde tutulmuştu.

Temel olarak seçim süreçlerinde adaylara ve oy verenlere çeşitli dijital hizmetler sunan bir şirket olan Smartmatic, ABD’de pek çok yerel yönetim tarafından kullanılıyor olmasına rağmen New York Times’ın haberine göre sistem, seçimlerde Trump’ın avukatı Rudy Giuliani’nin öne sürdüğü eyaletlerde kullanılmadı. Smartmatic’in kurucusu ve CEO’su olan Antonio Mugica şirkete dönük suçlamalara dair, “Elbette şaşırdım ancak bu insanların seçimi itibarsızlaştırmaya çalıştıkları ve komplo teorileri üretmeye çalıştıkları oldukça açıktı” diye konuşurken Mugica’nın avukatı J. Erik Connolly, Fox News’a, Newsmax’e ve One America başta olmak üzere çeşitli basın kuruluşları hakkında hakaret davası açacaklarını belirtti. Dominion şirketinin yetkilileri de ilgili basın kuruluşlarının suçlamalarına ve karalama kampanyalarına dair yasal süreç başlatacaklarını belirtti. 

Smartmatic’in kurucusu ve CEO’su Antonio Mugica

Avukatlar, Smartmatic ve Dominion’un süreçteki yasal dayanaklarının güçlü olduğunu ve haksız yere suçlandıklarını belirtirken ülkenin önde gelen anayasa avukatlarından Floyd Abrams, New York Times’a yaptığı açıklamada, “Her iki şirkete karşı tekrarlanan suçlamalar açıkça iftira niteliğinde ve kesinlikle her ikisine de muazzam bir itibar ve mali zarar verdi. Gerçek her zaman savunulmalıdır. Aksi takdirde ilgili kurumlar kendilerini, yaptıkları şeyin yanlış olduğunu bilmediklerini iddia ederek savunabilirler. Davaların -başlanırsa- nasıl biteceğini tahmin etmek için henüz çok erken ancak dava edilenler için çok tehlikeli olacağını söylemek için henüz erken değil” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.