Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD’de Moderna aşısının dağıtımı başladı, Güney Kore’de yılbaşı için yeni kısıtlamalar getirildi

Almanya’nın en büyük aşı merkezi göreve hazır. ABD’de Moderna aşıları dağıtım için yola çıktı. ABD Kongresi 900 milyar dolar salgın yardım bütçesi üzerinde anlaştı. Artan vaka sayılarından sonra Güney Kore’de yeni kısıtlamalar getirildi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, kamuoyu önünde aşı olmaya hazır olduğunu söyledi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Almanya’nın en büyük aşı merkezi göreve hazır

Almanya’nın en büyük aşı merkezi Hamburg eyaletinde kuruldu. Aşı merkezine dönüştürülen kongre merkezi, 11 bin metrekare büyüklüğünde ve günde yedi bin aşı yapabilecek kapasitede. Merkezde ayrıca çok sayıda doktor ve sağlık personeli bulunuyor.

Ülkede koronavirüs aşıları Hamburg’da ve 80 milyon nüfuslu ülkenin genelinde 400’den fazla noktada gönüllü olarak yaptırılabilecek. Aşı yaptırmayı tercih eden kişilere aşı uygulanması yaklaşık bir saat sürecek ve vatandaşlar aşı olduktan sonra ortaya çıkabilecek yan etkiler veya alerjik reaksiyonlara karşın izlenecekleri bir dinlenme molası verecek. 

Aşı merkezinin faaliyete geçebilmesi için Avrupa Birliği’nin (AB) onay vermesi bekleniyor. Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) pazartesi günü merkezin kullanımını onaylaması beklenirken Almanya, 27 Aralık’ta toplu aşılama programına başlamayı planlıyor.

Merkezde bir basın açıklamasıı yapan Hamburg Sağlık ve Sosyal İşler Senatörü Melanie Leonhard “Biz hazırız. Prosedürler test edildi, şu an tek ihtiyacımız olan şey aşı” dedi. 

ABD’de Moderna aşılarının sevkiyatı başladı

ABD’de geçen haftanın başında dağıtıma başlanan Pfizer-BioNTech aşılarından sonra, hafta sonu Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından acil kullanım onayı alan ikinci aşı olan Moderna’nın koronavirüs aşılarının da sevkiyatı bugün (21 Aralık) başladı.

Pfizer ve BioNTech, ülkede aşıların dağıtımını kendi imkânlarıyla yaparken Moderna’nın aşısı ABD Başkanı Donald Trump yönetiminde başlatılan aşı programı “Işık Hızı Ötesi Operasyon” (Operation Warp Speed) racılığıyla dağıtılıyor.

Pfizer-BioNTech aşısı -70 derecede en fazla beş gün korunabilirken Moderna’nın koronavirüs aşısı standart buzdolabı sıcaklığında 30 gün saklanabiliyor. 

900 milyar dolarlık salgın bütçesi ABD Kongresi’nde onaylandı

ABD Kongresi’nde Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, yaklaşık 900 milyar dolarlık maddi destek paketinde anlaştı. Bunun yanı sıra, salgından ağır etkilenen vatandaşlara da 600 dolarlık aylık destek sağlanması kararlaştırıldı.

Pazar günü (20 Aralık) onaylanan paketi Cumhuriyetçilerin Kongre Başkanı Mitch McConnell duyurdu. McConnell, yeni yardım paketinin salgından dolayı zorluk yaşayan vatandaşlara destek amaçlı “güçlendirilmiş” tedbirler içerdiğini belirtti.

Bir önceki yardım paketinde işsizlere haftalık 600 dolar verilirken, yeni pakette 300 dolar verilmesi kararlaştırıldı. Bütçenin 25 milyar dolarlık kısmı ise emlak sektörüne aktarılacak. Böylece maddi zorluklar yaşayan kiracılar evlerinden taşınmak zorunda kalmayacak. Paket ayrıca okul ve kreşler için yaklaşık 100 bin dolarlık bir ek yardım düzenlemesi içeriyor.

Güney Kore’de koronavirüse bağlı ölümler artıyor

Salgının birinci dalgasıyla başarılı bir şekilde mücadele eden ancak ikinci dalgadan kaçamayan Güney Kore, pazar günü (20 Aralık) koronavirüs kaynaklı günlük en yüksek ölüm sayısını açıkladı. Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Dairesi, pazar gece yarısından itibaren 24 kişinin daha hayatını kaybettiğini ve ülkedeki toplam ölüm sayısının 698’e çıktığını bildirdi. 

Ülkede son haftalarda artan vaka sayılarından sonra yılbaşı kutlamalarına ilişkin yeni kısıtlamalar getirilirken yeni tedbirler kapsamında toplanma sayısı dört kişiye düşürüldü. Toplanma yasağı, cenaze törenleri ve düğünler hariç tüm iç ve dış mekan etkinlikleri için geçerli olacak.  

Yeni kısıtlamalar 23 Aralık’tan 3 Ocak’a kadar geçerli olacak. 

Justin Trudeau sırası gelince kamuoyu önünde aşı olacak

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, pazar günü (20 Aralık) katıldığı bir söyleşide, kendi yaş grubunun aşı sırası geldiğinde kamuoyu önünde aşı yaptıracağını açıkladı. 

CBC kanalına konuşan Trudeau, “Kamuoyu önünde şevkle aşı yaptıracağım. Ancak daha önce de vurguladığım gibi kendi sıramı bekliyorum” diye konuştu. Trudeau 25 Aralık’ta 49 yaşına girecek. 

38 milyonluk nüfusa sahip Kanada, yedi farklı aşı şirketinden toplam 400 milyon aşı tedarik edecek. Ülkede risk grubundaki kişiler ve sağlık çalışanları ile bakımevlerindeki personel 14 Aralık’ta aşılanmaya başladı.

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.