Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Malezya merkezli eldiven üreticisi Top Glove şirketinin, işçilerini koronavirüse yakalanmalarına rağmen zorla çalıştırdığı ortaya çıktı

Dünyanın her yerinde koronavirüs vaka sayısı hızla artmaya devam ederken dünyanın en büyük tek kullanımlık eldiven üreticisi Malezya merkezli Top Glove’da güvenlik görevlisi olan 29 yaşındaki Nepal vatandaşı Yam Narayan Chaudhary’nin koronavirüs sebebiyle öldüğü bildirildi. Chaudhary’nin koronavirüs testinin pozitif çıkmasına rağmen çalışmaya devam ettirildiği ve 13,5 saate yakın süre gece vardiyasının ardından öldüğü belirtildi.

Uluslararası pazarda eldiven pazarının yaklaşık dörtte birini kontrol eden Malezyalı üretici Top Glove, koronavirüsün başlangıcından bu yana tüm dünyaya eldiven dağıtabilmek için hiç ara vermeden çalışmaya devam etti. Bu sayede firmanın dünya geneline gönderdiği eldivenlerden rekor kazanç elde ettiği belirtildi. Ancak son olarak bir güvenlik görevlisinin hayatını kaybetmesi sonucu Top Glove firmasının koronavirüs salgını politikasında yetersiz kaldığı, gerekli hijyeni sağlayamadığı ve mesafeyi koruyamadığı için personel arasında pozitif vakaların sayısının arttığı bildirildi.

The New York Times’ın haberine göre eski ve yeni Top Glove çalışanları, kalabalık yurtlarda kaldıklarını, aşırı sıcakta çalıştıkları için maskelerin işlevini yitirdiğini ve her hafta koronavirüs testi yapılmasına rağmen ek mesailere kalmak zorunda olduklarını anlattı.

12 Aralık’ta hayatını kaybeden güvenlik görevlisi Yam Narayan Chaudhary’in ağabeyi Bhabindra Chaudhary, Top Glove’dan haber alamadıklarını belirterek, “Bize kardeşimiz için endişelenmememiz gerektiğini söylediler çünkü bu küresel bir salgındı. Her zaman sağlıklı olduğu konusunda bizi ikna etmeye çalıştılar, koronavirüs sebebiyle ona bir şey olmayacağını belirtiler. Ancak kardeşimin artık olmadığını duyduğumuzda bütün ailemiz çok üzüldü. Çalışanlarını koruyamamalarının Top Glove’un başarısızlığı olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Malezya’daki üreticilerin koronavirüs salgını boyunca işçileri çalışmaya zorladıkları ve güvenlik önlemleri almadıkları belirtilirken firmaların genellikle düşük ücretlerle göçmenleri çalıştırdıkları aktarıldı. Top Glove’un Malezya’da bulunan fabrikalarının sadece birindeki 11 bin 215 işçisinin yaklaşık 5 bin 700’ünün koronavirüse yakalandığı ve Malezya Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre ülkedeki en yüksek vaka oranına sahip olduğu belirtildi. Yakın zamanda Top Glove’dan kovulan eski bir çalışan ise şirket bünyesinde çalışan göçmenlerin sosyal mesafe kurallarına uymadan çalıştırıldığını ve birçoğunun ölümle burun buruna yaşadığını söyledi.

Top Glove yetkilileri ise yaptıkları açıklamada, “Salgın düşünüldüğünde eldivenlere yönelik küresel çapta taleplerin armasıyla bazı zorluklar yaşanıyor. Çalışanlarımızın güvenli bir ortamda çalışması ve hayat kurtaran eldivenlerin en çok ihtiyaç duyan yerlere teslim edilmesini sağlamak için bazı planlarımız var” dedi. Bununla birlikte Top Glove yönetimi, 16 Aralık itibarıyla 10 binden fazla işçinin muayene edildiğini ve bunlardan koronavirüse yakalanan 93 kişinin iyileştiğini açıkladı.

Malezya İnsan Kaynakları Bakanı M. Saravanan, geçen ay Top Glove işçilerinin kaldıkları yurtları gezdikten sonra barınma koşullarının “korkunç” olduğunu söylemişti.

Malezya Çalışma Bakanlığı, aralık ayı içinde Top Glove’un ülkenin beş eyaletinde bulunan fabrikalarında işgücü gereksinimlerini ihlal edip etmediğini ortaya çıkarmak için 19 tane soruşturma açtıklarını ve firmanın birkaç fabrikasında üretimin iki haftalığına durdurulduğunu söyledi.

İşçi hakları savunucusu Andy Hall, “Malezya’da birçok şirketin işçileri korkunç, sağlıksız ve kalabalık barınaklarda yaşıyor. Tehlikeli, kirli ve zorlu koşullarda dinlenmeden uzun saatler çalışmak zorunda bırakılıyorlar” dedi.

Firma yetkilileri ise bu iddialara “Ülke genelindeki yurtlarımızı iyileştirmek için ciddi bir şekilde çalışıyor ve iyileştirmeye yönelik önlemler alıyoruz. Salgından çıkardığımız dersleri çalışanlarımızdan aldık ve çalışanlarımızın, hizmet ettiğimiz toplulukların güvenliği ve refahı için daha iyi çalışmamız gerektiğinin farkındayız” diye yanıt verdi.

The Times’a isimlerini vermeden konuşan çalışanlar ise firmanın günde sadece bir adet maske verdiğini ve klimanın olmaması nedeniyle bir saat içinde maskelerin ter içinde kaldığını söyledi. Çalışanlar, firmaya ait yurtlarda bir odada 20 kişinin kaldığını da anlattı.

Top Glove’un denetleyicisi olarak sekiz yıl çalışan Nepalli Yubaraj Khadka, salgın önlemlerinin alınmamasından rahatsız olduğunu belirtti. Khadka, mayıs ayında sosyal mesafeye uyulmadığı vardiya sıralarının fotoğraflarını çektiğini ve fotoğrafları emek aktivistlerine verdiğini söyledi.  

Khadka, Top Glove’un resimleri kimin sızdırdığını araştırdığını ve güvenlik kameralarının incelenmesinden sonra geçen eylül ayında işten çıkartıldığını ve telefonuna el konulduğunu belirtti. Khadka, “Top Glove yönetiminin zihniyeti, göçmen işçilerin ücretlerinin çok düşük olmasıdır. Patronlarla konuşabilseydim, ‘Bize insan gibi daha iyi davranın’ derdim” diye konuştu.

Top Glove yetkilileri, Khadka’nın durumu hakkında ayrıntı vermedi ancak “işçinin görevi kötüye kullanma gerekçesiyle şirketle ilişiğinin kesildiğini” açıkladı.

Top Glove’da bu ay onlarca insana koronavirüs testi yapıldığı ancak çalışanlara test sonuçlarının söylenmediği de iddialar arasında. Güney Asyalı bir işçi, altı gün hastanede kaldığını ancak şirketinin koronavirüse yakalanıp yakalanmadığı hakkında kendisine bilgi vermeyi reddettiğini söyledi.

Derleyen: Meryem Zelal Direkci

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.