Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Teknoloji devleri Microsoft ve Google, İsrailli hack şirketi NSO’ya karşı Facebook’un açtığı davaya müdahil oldu

Microsoft ve Google‘un da aralarında bulunduğu teknoloji devleri pazartesi günü (21 Aralık), Facebook’un İsrailli hack şirketi NSO’ya karşı başlattığı yasal sürece katıldı ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) federal mahkemede, İsrailli şirketin araçlarının “güçlü ve tehlikeli” olduğu konusunda uyarıda bulunan bir brifing hazırladı.

Facebook, sahibi olduğu anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp’taki bir hatayı istismar ettiği ortaya çıkan NSO’ya dava açmıştı. Facebook’un mahkemede sunduğu brifinge göre NSO, WhatsApp’a dünya çapında 1400 kişiyi izlemeye yardımcı olacak bir dinleme yazılımını yerleştirdi.

NSO ise polise ve istihbarat teşkilatlarına dijital uygulama ve cihazlara izinsiz giriş araçları sattığı için, genellikle yabancı hükümetleri hukuk karşısında koruyan yasal bir doktrin olan “egemen dokunulmazlıktan” faydalanması gerektiğini savundu. NSO, temmuz ayında ABD’nin Kaliforniya eyaletinin kuzey bölgesindeki mahkemedeki bu tartışmayı kaybetti ve ABD Dokuzuncu Daire Temyiz Mahkemesi’ne başvurdu.

Microsoft, Google’ın sahipliğindeki Alphabet, Cisco, Dell Teknolojileri’nin sahipliğindeki VMWare ve Vaşington merkezli Internet Association, Facebook’un NSO’ya karşı açtığı davaya müdahil oldu. Şirketler, NSO’yu “egemen dokunulmazlık” ile ödüllendirmenin hack teknolojilerinin çoğalmasına yol açacağını ve “güçlü ve tehlikeli siber gözetim araçlarına sahip daha fazla yabancı hükümet” anlamına geleceğini savundu. 

Bu suçlamalara karşı NSO, araçlarının suçla mücadele için kullanıldığını ileri sürdü. Ancak Toronto merkezli Citizen Lab ve Londra merkezli Uluslararası Af Örgütü, bu araçların muhabirleri, hukukçuları ve hatta soda vergileri için lobicilik yapan beslenme uzmanlarını hedef aldığını hatırlattı.  

Citizen Lab ise pazar günü (21 Aralık) yayımladığı raporda, NSO’nun geliştirdiği telefon hackleme teknolojisini, Katar merkezli El Cezire haber ajansının gazetecilerine, editörlerine, sunucularına ve yöneticilerine ait üç düzine telefonu ve Londra merkezli Al Araby TV’nin Londra’daki muhabirine ait bir cihazı hacklemek için kullandığını iddia etti. 

NSO’nun adı Cemal Kaşıkçı cinayetine de karıştı

NSO’nun casus yazılımı, 2018’de İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülen Washington Post yazarı, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle de ilişkilendirildi. Kaşıkçı’nın arkadaşı ve muhalif video-blog yazarı Omar Abdulaziz, bu cinayetin Suudi Arabistan istihbaratının Kaşıkçı’nın WhatsApp mesajlarını okuyabilmesiyle gerçekleşebildiğini öne sürdü.  

NSO ise Kaşıkçı’yı hacklemediğini iddia etse de teknolojisinin Kaşıkçı’nın çevresindeki insanları izlemek için kullanılıp kullanılmadığı konusunda yorum yapmadı. 

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.