Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hava kirliliği ve önlenebilir ölümler – Doç. Dr. Gamze Varol ile söyleşi

İngiltere’nin başkenti Londra’da Şubat 2013’te şiddetli astım krizi sebebiyle hayatını kaybeden dokuz yaşındaki Ella Adoo-Kissi-Debrah’ın ölümünün asıl nedeninin hava kirliliği olup olmadığıyla ilgili soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında inceleme yapan adli tıp görevlisi Philip Barlow, Debrah’ın ölüm sebebinin hava kirliliği olduğunun tespit edildiğini açıklayarak tarihi bir karara imza attı. Böylece Debrah, dünyada ölüm nedeni hava kirliliği olarak kabul edilen ilk insan oldu. 

Bu sonuçtan hareketle, Temiz Hava Hakkı Platformu Türk Tabipleri Birliği’nin temsilcisi Doç. Dr. Gamze Varol ile hava kirliliğini, hava kirliliğinin yetişkinlerde ve çocuklarda sebep olduğu hastalıkları, önlenebilir ölümleri ve Temiz Hava Hakkı Platformu’nun “Kara Rapor 2020: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri” raporunu konuştuk. 

Hava kirliliği ve koronavirüs ilişkisi

“Kara Rapor 2020: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri” çalışmasına göre Türkiye’de hava kirliliği, Dünya Sağlık Örgütü kılavuz değerine indirilseydi, 2019 yılında ölümlerin yüzde 7,9’u ve 2018 yılındaki ölümlerin yüzde 12,13’ü önlenebilirdi.

Raporda ele alınan başka bir konu ise 2019 yılında Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgınıydı. Salgının halk sağlığı ile çevre ilişkisinin önemini tekrar ortaya koyduğu belirtilen raporda, uzun süreli hava kirliliğine maruz kalan kişilerin ortaya çıkan kronik hastalıklar nedeniyle korona benzeri virüslere yakalanma ve etkilenme riskinin daha yüksek olduğu belirtildi.

Mart ayında koronavirüs salgınıyla birlikte alınan önlemlerin hava kirliliğine etkisini ortaya koyan raporda, tedbirlerin esnetilmesiyle Haziran 2020’den itibaren hava kirliliğinin yeniden başladığı belirtildi:

“Salgın ile ilgili alınan tedbirler nedeniyle azalan trafik sonucu beş büyükşehirde hava kalitesi iyileşmişti. Fakat santrallerin tekrar açılması ve kaldırılan seyahat yasakları sonucunda artan hareketlilik nedeniyle Haziran 2020’de hava kirliliği tekrar artmaya başladı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.