Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara’da barajlar alarm veriyor: Ankara Büyükşehir Belediyesi, kademeli su tarifesine geçmek için harekete geçti

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), su tüketimindeki israfın önüne geçmek için “Kademeli Su Faturası” uygulamasını ocak ayı belediye meclis toplantısı gündemine taşıyacak. Kademeli tarifenin mecliste kabul edilmesi halinde sosyal yardım alan ailelere suyun metreküp birim fiyatı 1 TL’ye indirilecek. Tarifeye göre 10 metreküp ve üzeri su kullanan aboneler 7,5 TL, 15 metreküp ve üzeri su tüketimi yapan aboneler ise 9 TL ödeyecek. Buna göre suyun ücreti metreküp kullanım oranları arttıkça yükselecek. Ankara’da şu an suyun metreküp fiyatı ise 5,87 TL ancak kademeli su tarifesinin kabul edilmesiyle birlikte bu fiyat su kullanımına göre artacak.

“Barajların doluluk oranı yüzde 20,91”

Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, Ankara’yı besleyen barajlar için alarm uyarısında bulunarak, Başkent’e içme suyu sağlayan barajların doluluk oranının yüzde 20,91 olduğunu ve 110 günlük su kaldığını söyledi. Çamlıdere Barajı’ndan sonra 92 milyon metreküplük azami su hacmi ile Ankara’ya su temin eden ikinci büyük baraj olan Kurtboğazı Barajı’nda incelemelerde bulunan Öztürk, Ankara’nın çevresinde yer alan ve kentin su ihtiyacını karşılayan Çamlıdere, Kurtboğazı, Eğrekkaya, Akyar, Çubuk 2, Kavşakkaya ve Elmadağ Kargalı barajlarının toplam hacminin 1 milyar 584 milyon 555 bin metreküp olduğunu söyledi. 

“Ankara günde 250 litre su tüketiyor”

Ankara’da kişi başı günlük tüketilen su miktarının kayıp-kaçak su durumları da dâhil edildiğinde 250 litrenin üzerine çıktığını ifade eden Öztürk, şu bilgileri verdi: “Küresel su krizinden ne yazık ki başkentimiz de payına düşeni alıyor. Bu yıl çok kurak ve yağışsız bir yıl geçiriyoruz. Üzerine salgın şartları da eklenince hijyen hassasiyeti ve artan su ihtiyacına bağlı olarak barajlar alarm veriyor. Bu yıl kişi başı su tüketim oranları salgın nedeniyle daha da yüksek. Hijyen kurallarına mutlaka dikkat edelim ama suyumuzu her zamankinden daha tasarruflu kullanmaya da özen göstermek zorundayız.” 

“15 metreküp ve üzeri su tüketimi yapan aboneler 9 TL ödeyecek”

ABB, Ankara’da kayıtlı bulunan konut tipi aboneliklerin genelinde istatistik çalışması yaptırdı. Verilen bilgilere tüketim kademe incelemesine göre, aylık  0-10 metreküp su tüketimine sahip abonelerin abone sayısı içerisindeki oranı yüzde 70,25 olduğu, toplam tüketimin yüzde 44,63 ünü gerçekleştirdiği yine aylık 0-15 metreküp su tüketimine sahip abonelerin abone sayısı içerisindeki oranı yüzde 11 iken toplam tüketimin % 30,83’ünü gerçekleştirdiği belirlendi. ABB, kademeli tarifeyle birlikte bu oranı düşürmek istiyor. Tarifeye göre 15 metreküp ve üzeri su tüketimi yapan aboneler ise 9 TL ödeyecek. 

“Sosyal yardım alan ailelere suyun metreküp birim fiyatı 1 TL’ye düşürülecek”

ABB Başkanı Mansur Yavaş tarafından meclis gündemine taşınacak kademeli su tarifesinin kabul edilmesi halinde dar gelirli sosyal yardım alan ailelere uygulanacak su metreküp birim fiyatı 1 TL’ye düşürülecek. Ekonomik zorluk çeken ihtiyaç sahibi ailelerin konut aboneliklerinde kademeli tarifeye geçildiğinde 10 metreküpe kadar su kullanımında 10 TL su faturası ödenecek. ABB  bu yöntemle kademeli tarifeyle Ankara’daki su israfının önüne geçmek istiyor. Ankara’da mevcut su metreküp fiyatı 5,87 TL ancak kademeli su tarifesine geçilmesi durumunda suyun kullanım oranının artması vatandaşların da su faturasının artması anlamına gelecek. Buna göre  suyun metreküp fiyatları 0-10 metreküp arası 5 TL, 11-15 metreküp arası 7,5 TL, 15 metreküp ve üzeri 9 TL olacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler