Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi protestolarında üçüncü gün: Melih Bulu, Metallica şarkıları ve sloganlarla protesto edildi

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne Prof. Dr. Melih Bulu’nun atanmasına karşı eylemlerini sürdüren öğrenciler, İstanbul Valiliği’nin Beşiktaş ve Sarıyer’de gösteri ve yürüyüşleri yasaklamasının ardından, bugün planladıkları eylemi Kadıköy’e taşıdı. Üniversite kampüsündeki protestonun ardından Kadıköy Rıhtımı’nda bir araya gelen öğrenciler, rektörün seçimle gelmesi taleplerini tekrarladı. Kadıköy’deki eylem sürerken, Prof. Dr. Melih Bulu, üniversite kampüsünde bir grup öğrenciyle konuştu.

Haber: Şükran Şençekiçer, Hazar Dost

Kampüs içi videolar: “Boğaziçi Direnişi”, Gonca Tokyol – Kurgu: Hazar Dost

Boğaziçi Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına öğrencilerin tepkileri sürüyor. Öğrenciler, bugün kampüste ve kampüs önünde bir eylem yapmayı planlıyordu. Eylem öncesi polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Kampüs kapısı, kampüs girişindeki meydan ve Nispetiye Caddesi’nin kampüse yakın bir kısmı barikatlarla kapatıldı. Kampüsün içinde de polisler konuşlandırıldı.

https://twitter.com/Medyascopetv/status/1346696974142222339

İstanbul Valiliği, bugün yapılması planlanan eylem öncesi, Beşiktaş ve Sarıyer ilçelerinde gösteri ve yürüyüşleri yasakladı. Bu haberin ardından öğrenciler, Güney Kampüs’te toplandı. Okula yalnızca öğrenci kartı olan öğrenciler girebildi. Mezunların girmesine ise izin verilmedi.

Öğrenciler rektörlük binası önünde toplanarak “Kayyum rektör istemiyoruz” sloganları attı. O sırada Prof. Dr. Melih Bulu, pencereden öğrencilere el salladı. Bulu, o sırada katıldığı bir canlı yayında “öğrencilerle çay kahve içeceğini” söyledi.

Öğrencilerin eylemi, Güney Kampüs meydanında devam etti. Bulu’nun bir televizyon yayınında söylediği “Metallica dinleyen bir rektörüm” sözlerine gönderme yapan öğrenciler meydanda Metallica müzik grubunun şarkılarını dinledi.

Video: Gonca Tokyol

Daha sonra üniversitenin Bebek’e açılan kapısından sahile inen öğrenciler, sahil boyunca sloganlar eşliğinde yürüdü.

Oldukça kalabalık bir grup halinde yürüyen öğrencilere zaman zaman araçlar kornalarıyla, vatandaşlar balkonlara çıkarak alkışlarla destek verdi.

Bebek’ten Beşiktaş rıhtımına kadar yürüyen öğrenciler buradan vapurla, valilik yasağından sonra eylemin taşındığı Kadıköy’e geçti. Saat 16.00’da planlanan eylem için Boğaziçili öğrencileri, Kadıköy Rıhtım’da kalabalık bir grup bekliyordu. Boğaziçi dışında birçok başka üniversiteden öğrenciler, eyleme destek vermek üzere Kadıköy’deydi.

Basına açıklama yapan öğrenciler, üç gündür sürdürdükleri eylemlerindeki taleplerini tekrarladı. Üniversite rektörünün atamayla değil seçimle gelmesini isteyen öğrenciler, Melih Bulu’nun istifa etmesini ve gözaltındaki eylemcilerin serbest bırakılmasını talep etti.

4 Ocak Pazartesi günü Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılan eylemin ardından ertesi gün ve bugün çok sayıda öğrenci, sabaha karşı düzenlenen operasyonlarla evlerinden gözaltına alınmıştı.

Öğrencilerin Kadıköy’deki eylemi sürerken, Boğaziçi Üniversitesi’nin yeni rektörü Melih Bulu, rektörlük binasından çıkarak bir grup öğrenciyle bir araya geldi. Öğrenciler, rektörü “Kayyum rektör istemiyoruz” sloganlarıyla karşıladı.

Bulu’nun aşağı inmesiyle öğrenciler rektörlük binasının önünde toplandı. Bulu, eylemci öğrencilere “Ben de zamanında solcuydum. ODTÜ’de okurken rektöre tepki gösteriyordum” diyerek seslendi. Görüşme sırasında öğrenciler Bulu’ya istifa çağrılarını iletti. Öğrenciler, “İstifa edecek misiniz, etmeyecek misiniz?” sorusunun cevabını Bulu’dan açık bir şekilde alamadıklarını söyleyerek, protesto için rektöre sırtını döndü. Kampüste rektörle görüşen öğrencilerin sosyal medyadan yaptığı canlı yayınlar binlerce kişi tarafından izlendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.