Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eylemler beşinci gününde – Öğrenciler Erdoğan’ın “Bu işin içinde teröristler var” sözlerine yanıt verdi: “Biz öğrenciyiz”

Boğaziçi Üniversitesi’nde yeni atanan rektör Melih Bulu’ya karşı eylemlerin beşinci gününde öğretim üyeleri yine cüppeleriyle rektörlüğe sırtını döndü, öğrenciler ise kampüse bir seçim sandığı getirerek seçim yaptı, rektörlüğe “Kayyumluk” tabelası astı. Öğrenciler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eylemlerle ilgili “Bu işin içinde teröristler var” sözleri üzerine “Biz terörist değil öğrenciyiz” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına öğrencilerin tepkileri sürüyor. Öğrenciler, eylemlerinin beşinci gününde, üniversite kapısı önünde bir basın açıklaması yapmayı planlamıştı. Ancak üniversitenin çevresini barikatlarla kapatan polisler, İstanbul Valiliği’nin eylemleri yasaklamasını gerekçe göstererek açıklamaya izin vermedi. Öğrenciler, eylemlerine gün boyu kampüs içinde devam etti.

Üniversitenin öğretim üyeleri, öğle saatlerinde kampüste cüppeleriyle toplanarak, daha önceki günlerde yaptıkları gibi rektörlük binasına sırtlarını döndü. Önceki günlere göre çok daha fazla sayıda öğretim üyesinin katıldığı eylemin ardından, basın açıklaması okundu. Öğretim üyeleri yaptıkları açıklamada “Üniversitemizin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini açıkça ihlal eden bu uygulamayı kabul etmiyoruz” dedi.

Öğretim üyelerinin ardından Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), rektör olarak atanan Melih Bulu’ya seslendi: “Açıkça görüldüğü üzere çok sevdiğiniz ve özlediğiniz okula zarar veriyorsunuz. Bir bilim insanı sorumluluğu göstererek atandığınız kurumdan istifa edin.”

Eğitim-Sen’in ardından konuşan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri de, Boğaziçi Dayanışması’nın bildirisini okudu: “Melih Bulu istifa edene kadar direnişimizi sürdüreceğiz.”

https://twitter.com/Medyascopetv/status/1347490320989253633

Öğrencilerin eylemi, müzik eşliğinde devam etti. Kampüste dans eden ve halay çeken öğrenciler, pankart atölyesi yaptı ve “Kayyuma hayır” yazılı bir pankart hazırladı.

“Terörist değil öğrenciyiz”

Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazı çıkışı basın mensuplarından eylemlerle ilgili gelen “Öğrencilerle görüşecek misiniz?” sorusuna, “Ben neden öğrencilerle görüşeyim? Öğrenciler bu işin içinde değil. Bu işin içinde teröristler var” demişti. Erdoğan’ın bu açıklamaları üzerine, kampüsteki bir öğrenci megafonla öğrencilere hitaben “Cumhurbaşkanı hakkımızda bir açıklama yapmış, çok yanıltıcı ifadelerde bulunmuş” diyerek Erdoğan’ın açıklamasından bahsetti. Öğrencilere “Arkadaşlar biz neyiz?” seslenen öğrenciye, kalabalık cevap verdi: “Öğrenciyiz!”

Öğrenciler, rektörlük binası tabelasına “kayyumluk” yazısı astı.

Öğrenciler, kampüs meydanına bir seçim sandığı getirdi ve “Boğaziçi Üniversitesi rektörü demokratik bir seçimle belirlenmelidir” yazılı, “evet” ve “hayır” seçenekleri olan pusulalarla bir seçim düzenledi.

Öğrencilerin sırayla oy kullanmasının ardından yapılan sayımda, 917 “evet”, 5 boş, 1 “hayır” ve 1 geçersiz oy çıktı.

Gün boyu süren protestoların ve sokağa çıkma yasağının başlamasının ardından, Boğaziçili öğrencilerin önemli bir kısmının yaşadığı Hisarüstü semtinden sesler yükseldi. Öğrenciler pencere ve balkonlarından protestolarına devam etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.