Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Uzun süreli uçuşlarda bulaş riski fazla olabilir, Pekin yakınlarında 17 milyon kişi karantinaya alındı

Yeni bir araştırma, uzun süreli uçuşlarda bulaş riskinin yüksek olabileceğini gösteriyor. İspanya’daki kar fırtınası sağlık hizmetlerini durma noktasına getirdi. Çin, Pekin yakınlarında yaşayan 17 milyondan fazla kişiyi karantinaya aldı. ABD’de aşı sırası karmaşası yaşanıyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Uzun süreli uçuşlarda bulaş riski fazla olabilir

Geçen eylül ayında Dubai’den Yeni Zelanda’nın Auckland kentine giden bir uçakta ortaya çıkan koronavirüs vakaları, havayolu şirketlerini ve bilim insanlarını transit uçuşlardaki bulaş riskini daha yakından gözlemlemeye yönlendirdi. 

Yerel sağlık yetkilileri, 18 saatlik Yeni Zelanda uçuşunun ardından uçakta yolculuk yapan birden çok kişide hastalık tespit ettiklerini duyurdu. Yeni Zelanda Sağlık Bakanlığı’nda çalışan bilim insanları da transit uçuşlarla ilgili yeni bir çalışma başlattı. Yolcu koltuklarından ve uçağın geri kalanından alınan örneklerle yapılan analizde, bir yolcunun diğer dört yolcuya yayılan bir enfeksiyon zincirini başlattığı belirlendi.

Yeni Zelanda sağlık yetkilileri, uçakta tespit edilen koronavirüs vakalarının ardından tüm yolcuların 14 gün süreyle karantinaya alınmasına karar verdi. Uçakta bulunan 86 yolcudan yedisinin koronavirüs testi pozitif çıktı ve yedi yolcudan en az dördünün uçuş sırasında enfekte olduğu anlaşıldı. 

Dörtte bir kapasiteyle uçuş yapan uçakta testleri pozitif çıkan yedi yolcunun 18 saatlik uçuş süresi boyunca birbiri ardına dört sıra halinde oturduğu ortaya çıktı. Yerel kaynaklara konuşan iki yolcu, uçuş sırasında maske takmadıklarını ve havayolu şirketinin müşterilerini ağırladığı lobide de maske takılmasını zorunlu kılmadığını söyledi. Ayrıca pozitif çıkan yedi yolcudan beşi uçağa binmeden birkaç gün önce test yaptırmış olmasına rağmen havayolunun yolculardan uçuş öncesi hızlı test istemediği belirtildi. 

Uçak içi virüs bulaşımı hakkında yapılan daha önceki araştırmalar, uçakların tam kapasite (veya yakın) yaptıkları uçuşlar üzerineydi. Yeni yapılan araştırma ise koltukların büyük ölçüde boş olduğu uçuşlarda bile virüsün bulaşma riskinin fazla olabileceğini kanıtladı.

Araştırmacılar, bu çalışmanın yolculara ve havayolu şirketlerine kilit mesajlar verebileceğine inanıyor ve uçak içinde alınabilecek yeni önlemlerin bulaş riskini en aza indirmeye yarayacağının altını çizdi.

İspanya’da etkili olan kar fırtınası hastanede çalışanların işlerini zorlaştırdı

İspanya’nın büyük bir bölümünü etkisi altına alan yoğun kar fırtınası, başkent Madrid’de neredeyse tüm yolların kapanmasına, otobüs ve tren seferlerinin iptal edilmesine yol açtı. Çok sayıda sağlık çalışanı, işe yürüyerek gitmek zorunda kalırken koronavirüs hastalarının hastaneye yatırılmasında ve tedavilerinde de aksamalar yaşandı.

Madrid’deki sağlık çalışanları için zorlu salgın koşullarına bir de kar fırtınası felaketi eklendi. Son 50 yılın en büyük kar fırtınası olarak nitelendirilen fırtına nedeniyle kapanan yollar ve duran ulaşım, işe gitmek ve nöbet değişimi yapmak zorunda olan sağlık çalışanlarını kilometrelerce yürümek zorunda bıraktı. 

Kar fırtınası ülkenin 10 büyük şehrinde sivil yardım kuruluşlarını da kırmızı alarma geçirdi. Tüm hafta sonu boyunca devam eden kar yağışı dolayısıyla yetkililer halka “mecbur kalmadıkça sokağa çıkmayın” çağrısında bulunurken birçok hastanedeki sağlık çalışanları, hastaneye ulaşmayı başaramayan meslektaşları için vardiyalarını uzattı.

Pekin yakınlarında 17 milyondan fazla insan karantina altında

Çin’de, başkent Pekin’in yakınlarındaki Hebei eyaletine bağlı iki şehirde toplam 17 milyondan fazla insan karantinaya alındı. 

Eyaletin başkenti Shijiazhuang ve Xingtai’de cuma günü (8 Ocak), geçen hafta iki şehirden bildirilen toplam 349 yeni vaka sebebiyle alınan yeni önlemlere göre, vatandaşlara yedi gün evde kalmaları söylendi. 

Bugünden (11 Ocak) itibaren 11 milyonluk Shijiazhuang’daki vatandaşların şehirden ayrılması yasaklanırken şehre giden bütün otoyollar kapatıldı. Tren ve otobüs istasyonlarının kapatılmasının yanında çoğu uçuş da iptal edildi. Şehirdeki metro, otobüs ve taksi hizmetleri de cumartesi gününden bu yana askıya alınmış durumda.  

Yetkililerin bir anda duyurduğu yedi günlük sokağa çıkma kısıtlaması şehrin sakinlerini hazırlıksız yakaladı. Hebei’de alınan bu sıkı önlemler, yetkililerin Çin’de vaka sayısını sıfıra yakın tutma çabalarının bir parçası olarak yorumlandı. Çinli yetkililer, ülkede 12 Şubat tarihinde kutlanacak yeni yıl günü öncesi vaka sayılarındaki artışın önüne geçmeyi amaçlıyor.

ABD’deki bazı prestijli hastaneler, sıraları gelmediği halde personellerini aşılıyor

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) bazı önde gelen hastaneler kendilerine sıra gelmediği halde aşıları sağlık çalışanlarına uygulamaya başladı. Ülkenin en prestijli eğitim kurumları olan Columbia, New York ve Harvard üniversitelerinin tıp fakültelerinde, virüslü hastalarla doğrudan teması olmayan yüzlerce hastane çalışanına ve sorumlusuna aşı yapıldı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), ülkenin aşılarının ilk önce en yüksek risk altındaki kişilere ulaşmasını sağlamak için birtakım tavsiyelerde bulunmuştu. Buna göre, koronavirüs hastaları ile etkileşime giren sağlık çalışanları, bakımevleri sakinleri ve personeli, ardından da 75 yaş ve üstü kişiler ve bazı hizmet sektörü çalışanları aşılamada öncelikli grup sayılacaktı.

New York Times’ta yer alan habere göre, her eyalet, CDC’nin tavsiye kararlarını göz önünde bulundurarak kendi öncelik listesini oluşturdu. Ancak Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) yetkililerinden son zamanlarda gelen, öncelik kriterlerini basitçe gevşetmenin ve aşıyı olabildiğince geniş bir şekilde dağıtmanın daha akıllıca olabileceğine yönelik demeçler kafa karışıklığına sebep oldu.

Florida’nın en büyük aşılama merkezi, futbol maçı için kapatılıyor

ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Miami Gardens bölgesindeki Hard Rock Stadyumu’na kurulan eyaletin en büyük koronavirüs test ve aşılama merkezi, stadyumda yapılacak olan bir Amerikan futbolu maçı nedeniyle pazartesi günü (11 Ocak) büyük ölçüde kapalı kalacak. Pazar günü (10 Ocak) yapılan açıklamada, merkezde pazartesi boyunca hiç test yapılmayacağı, aşılama faaliyetlerinin de öğle vakti biteceği duyuruldu. 

Florida’da salgın endişe verici boyutlara ulaşırken eyalet genelinde cuma günü 20 bin, cumartesi günü 15 bin yeni vaka tespit edildi. Şu ana kadar eyalete ulaşan aşılardan yalnızca yüzde 30’u sağlık çalışanlarına ve vatandaşlara uygulanabildi. Aşılama çalışmalarının istendiği gibi ilerlemediği Florida’da, eyaletin en büyük test ve aşılama merkezi olan Hard Rock Stadyumu’nun geçici olarak kapatılması da halkın tepkisini çekti.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.