Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Endonezya Sinovac’a acil kullanım onayı verdi, Pfizer-BioNTech aşısı üretim hedefi 2 milyar doza çıkarıldı

Endonezya, Çin menşeli Sinovac şirketinin ürettiği koronavirüs aşısı için acil kullanım onayı verdi. Böylelikle Endonezya, Sinovac’ın ürettiği “CoronaVac” aşısına Çin dışında acil kullanım izni veren ilk ülke oldu.

Endonezya Gıda ve İlaç Kurumu Başkanı Penny Lukito tarafından yapılan açıklamada, son faz çalışmaları sonucuna göre aşının yüzde 65 oranında etkili olduğu belirtildi. Onay kararında, Brezilya ve Türkiye’deki klinik araştırmalardan elde edilen verilerin de dikkate alındığı duyuruldu.

Aşının “büyük ölçüde” güvenli olduğunu söyleyen Lukito, “Aşı, koronavirüs vakalarını azaltma umudu doğuruyor” dedi.

Brezilya’da yürütülen üçüncü faz çalışmaları, aşının yüzde 78’lik bir etkinlik oranına sahip olduğunu göstermişti. Ayrıca Brezilya hükümeti, yapılan çalışmaların, aşının hastalığın ağır geçmesini tamamen engellediğini ortaya koyduğunu belirtmişti.

Güney Asya’nın salgını en ağır geçiren ülkesi Endonezya’da Cumhurbaşkanı Joko Widodo, sosyal medya fenomenleri ve din adamlarıyla birlikte aşının ilk dozunu 13 Ocak’ta yaptırmaya hazırlanıyor.

Türkiye aşılamaya ne zaman başlayacak?

Türkiye, Çinli Sinovac şirketinin “CoronaVac” aşısından 50 milyon doz satın almıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Pfizer ve BioNTech’in geliştirdiği aşıdan da 4,5 milyon doz geleceğini açıklamıştı.

Türkiye, ilk etapta gönderilen 3 milyon dozluk aşıyı 30 Aralık günü teslim aldı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre aşıların onay almadan önce en az 14 gün sürecek bazı deneme ve testlerden geçmesi gerekiyor.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından koronavirüs aşıları hakkında 81 ile resmi yazı gönderildi. Gönderilen yazıda, koronavirüs aşılamalarının yapılacağı hastanelerde alınması gereken tedbirler ve aşılamanın nasıl yapılacağına dair bilgiler yer aldı.

Yazıda, kamu, özel ve üniversite hastanelerinin hepsinde “aşı uygulama odası” belirlenmesi gerektiği bildirildi:

“Hastane yatak sayısına göre asgari aşı uygulama oda sayıları: Yatak sayısı 50 ve altında olan hastanelerde beş aşı uygulama odası, yatak sayısı 51 – 199 arasında olan hastanelerde 10 aşı uygulama odası, yatak sayısı 200 – 399 olan hastanelerde 15 aşı uygulama odası, yatak sayısı 400 – 999 arası olan hastanelerde 20 aşı uygulama odası, yatak sayısı 1000 ve üzeri olan hastanelerde 25 aşı uygulama odası olmalıdır. Her 10 aşı uygulama odasına bir sorumlu hekim olacak şekilde görevlendirme yapılmalıdır. Aşı uygulama oda sayısı 10’dan az olan hastanelerde en az bir hekimin görevlendirilmesi zorunludur.”

Yazıda ayrıca, sağlık kuruluşuna müracaat eden kişilerin kuruluş önünde yığılmasını engellemek için gerekli önlemlerin alınması gerektiği de vurgulandı.

Genelgeye göre aşı olacak olan vatandaşlar, aşılar için Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alabilecek. Koronavirüs aşıları özel hastaneler ve üniversite hastanelerinde de yapılacak.

Türkiye’de aşılanmanın ocak ayı içinde başlaması bekleniyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs aşısında öncelik sırasını şöyle açıkladı:

“İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü vatandaşlarımız ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler aşılanacaktır.

İkinci aşamada toplumun işleyişi için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunan ve kritik işlerde çalışan kişiler ile 50 yaş ve üzeri en az bir kronik hastalığı bulunan kişiler aşılanacaktır.

Üçüncü aşama, 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunan vatandaşları, genç yetişkinleri, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışanları kapsamaktadır.

Dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacaktır.”

Pfizer-BioNTech aşısının 2021 üretim hedefi 700 milyon doz artırıldı

Amerika Birleşik Devletleri merkezli ilaç şirketi Pfizer, yeni tip koronavirüs salgınına karşı geliştirdikleri aşının 2021 yılı üretim hedefinin 2 milyar doza çıkarıldığını açıkladı.

Şirketin internet sitesinde, Prof. Dr. Uğur Şahin tarafından yatırımcılar için hazırlanmış olan sunumda, daha önce 2021 için 1,3 milyar olarak açıklanan aşı üretim hedefinin, yeni tesis ve üretim süreçlerinin iyileştirilmesiyle 2 milyar doza çıkarıldığı belirtildi.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.