Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Endonezya’da düşen Boeing 737 model uçağın karakutusu bulundu

Endonezyalı yetkililer, ülkenin başkenti Cakarta’dan havalandıktan kısa bir süre sonra denize düşen Sriwijaya Havayolları’na ait Boeing 737 model uçağın karakutusunun bulunduğunu açıkladı. Endonezya Ulusal Ulaşım Güvenliği Komitesi (KNKT) Başkanı Soerjanto Tjahjono, cumartesi (9 Ocak) günü düşen uçağın karakutusunun yerinin belirlendiğini söyledi.

Sriwijaya Havayolları’na ait yolcu uçağı cumartesi günü kalkıştan sadece dört dakika sonra radardan kaybolmuştu ve uçakta 12’si mürettebat, 10’u çocuk olmak üzere toplam 62 kişi bulunuyordu. Endonezya Ulusal Ulaşım Güvenliği Komitesi Başkanı Soerjanto Tjahjono yaptığı açıklamada, “Umarım en kısa zamanda karakutuları alabiliriz” dedi.

Uçağın düşüş sebebi henüz belirlenemezken kazanın, 2018 yılında Boeing 737 yolcu uçağının düşmesinden bu yana en büyük ikinci uçak kazası olduğu belirtildi.

KNKT yetkilisi Nurcahyo Utomo, kurtarma ekiplerinin uçağın altimetre radarı ve uçağın alt kısmından koptuğu düşünülen bir parça da dahil olmak üzere birçok parçanın Cakarta Limanı’na getirildiğini söyledi. Yetkililer ayrıca, yolculara ait kıyafet ve bazı yolcuların cansız bedenlerinin de enkazdan çıkarıldığını belirtti.

“Güçsüz hissediyoruz”

Endonezya güvenlik güçleri ise enkazdan çıkarılan kişilerin kimliklerinin belirlenmesi için uçakta bulunan yolcuların ailelerinden DNA örnekleri talep etti.

Yolcu yakınları için Cakarta Havalimanı’nda kriz merkezi kuruldu. Boeing 737 model uçakta beş akrabası bulunan Irfansyah Riyanto gazetecilere verdiği demeçte, “Kendimizi güçsüz hissediyoruz. En yakın zamanda bir bilgi almayı umut ediyoruz” dedi.

Sriwijaya Havayolları ise “Müşterimizle iletişim halindeyiz ve bu zor dönemde onları desteklemeye hazırız. Tüm iyi dileklerimiz mürettebat, yolcular ve aileleri ile” açıklamasını yaptı.

Uçuş takip sitesi Flightradar24.com’a göre uçak, cumartesi günü yerel saatle 14.36’da kalktı ve yaklaşık dört dakika içinde 10 bin 900 fite çıktıktan sonra düşüşe geçti. Flightradar24.com ve yetkililer, kaza sebebinin henüz belirlenemediğini söylerken güvenlik uzmanları birçok uçak kazasının nedeninin aylar sonra tespit edilebildiğini ve bir sürü faktörden kaynaklı olabileceğini belirtti.

Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo uçak kazasında hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerini ilettiğini ve kayıp kişilerin ise bir an önce bulunmasını temenni ettiğini söyledi.  

2003 yılında kurulan Cakarta merkezli Sriwijaya Havayolları, büyük ölçüde Endonezya’nın takımadalarına uçuyor. Uygun fiyatlı havayolu şirketi ayrıca, Endonezya Havacılık Emniyet Ağı veritabanına bu kazaya kadar kaydedilen dört olayda hiçbir kayıp olmaksızın sağlam bir güvenlik kaydına sahipti.

Derleyen: Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.