Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Paris’in en ünlü caddesi Şanzelize, dev bir bahçeye dönüştürülecek

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Fransa’nın en ünlü caddelerinden biri olan başkentteki Şanzelize Caddesi’nin (Champs-Élysées) “devasa bir bahçeye” dönüştürüleceğini açıkladı. Yaklaşık 250 milyon euroya mal olacak proje, Paris’te düzenlenecek 2024 Yaz Olimpiyatları’ndan sonra tamamlanacak. 

Şanzelize Caddesi için yapılan yeni proje.

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Le Journal du Dimanche gazetesine yaptığı açıklamada, Şanzelize Caddesi için 2019 yılında oluşturulan ve Paris’in merkezinin yaklaşık 1,9 kilometrelik bölümünü “olağanüstü bir bahçeye” dönüştürecek projenin hayata geçirileceğini açıkladı.

2024 yılında Paris’te düzenlenecek Yaz Olimpiyat Oyunları’ndan sonra hayata geçirilecek projenin kapsamında araçların caddeye girişininin azaltılması, caddedeki yolun büyük bir kısmının yaya yoluna çevirilmesi, yeşil alanların artırılması, hava kalitesini iyileştirilmesi için ağaçlandırma yapılması gibi düzenlemeler yer alıyor.

Hidalgo, Şanzelize’nin dünyanın dört bir yanındaki şehirlerin karşılaştığı sorunları özetleyen bir yer haline geldiğini ve caddenin ekolojik, arzu edilir ve kapsayıcı olması için tekrar düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Hidalgo Şanzelize projesinin, tıpkı Eyfel Kulesi’nin çevresini “Paris’in göbeğinde bulunan olağanüstü bir parka” dönüştürmeye yönelik projeleri gibi 2024 yılı öncesi ve sonrasını kapsayan birkaç projeden biri olduğunu da söyledi.

2018 yılından beri caddenin çevresinin yeniden düzenlenmesi için çalışmalar yürüten Şanzelize Komitesi, kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirten bir açıklama yaparak “Dünyaca ünlü Şanzelize son 30 yılda büyüsünü kaybetmeye başlamıştı. Parisliler buraya gelmeyi bıraktı ve cadde son yıllarda Sarı Yelekliler olayları gibi krizlerle karşı karşıya kaldı” dedi.  

Şanzelize Komitesi Başkanı Jean-Noël Reinhardt da proje için, “Buraya çoğu zaman ‘dünyanın en güzel caddesi’ denir ancak her gün buraya çalışmak için gelenler olarak aynı fikirde değiliz” değerlendirmesinde bulundu.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.