Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD’nin Şikago kentinde okullar yeniden açıldı, Rusya aşının dozunu azaltmayı tartışıyor, Malezya’da salgın sebebiyle acil durum ilan edildi

ABD’nin Şikago kentinde yeniden yüz yüze eğitime geçildi. Kongre baskınının ardından Vaşington’da koronavirüs vaka sayıları arttı. ABD’de salgında ölenlerin sayısı 375 bini aştı. Rusya, daha çok insanı aşılayabilmek için aşı dozunu azaltmayı tartışıyor. San Diego Hayvanat Bahçesi’nde goriller arasında koronavirüs yayıldığı gözlemlendi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Şikago’da öğretmenlerin tepkilerine rağmen okullar yeniden açıldı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 2020’nin Mart ayından bu yana ilk defa 11 Ocak Pazartesi günü Şikago kentinde okullar açıldı, öğrenciler okul sıralarına geri döndü. Kentin öğretmenler sendikası yüz yüze eğitime geçilmesi kararına tepki gösterdi.

Yüz yüze eğitim için yaklaşık 6 bin okul öncesi ve özel eğitim öğrencisinin okullara dönmesi bekleniyordu ancak kaçının geldiği henüz açıklanmadı.

Nathan S. Davis İlköğretim Okulu’nun önünde sabah erken saatlerde yapılan basın toplantısında sendika üyesi öğretmenler, 10 ila 20 okul öncesi öğrencinin yüz yüze eğitime kaydolduğunu ancak hepsinin geçen hafta kaydını sildirdiğini söyledi. Ailelerin kayıt silme kararlarında sendika üyelerinin yüz yüze eğitimin riskleriyle ilgili demeçlerinin etkili olduğu belirtildi.

Bu hafta sadece okul öncesi ve bazı özel eğitim öğrencilerinin okula dönmesi planlanıyordu. Anaokulundan sekizinci sınıfa kadar olan öğrencilerin geri kalanı yüz yüze eğitime 1 Şubat’ta geçebilir. Lise öğrencileri içinse henüz bir tarih öngörülmedi.

Kongre’ye baskının ardından Vaşington’da vakalar artıyor

Vaşington Belediye Başkanı Muriel E. Bowser, geçen hafta Kongre binasında patlak veren isyanla boğuşurken bölgede yeni bir koronavirüs dalgası krizi de ortaya çıktı. Geçen hafta Vaşington, salgından bu yana ilk defa günde ortalama 290 yeni vaka ile karşı karşıya kaldı.

Belediye Başkanı Bowser, pazartesi günü (11 Ocak), bölgedeki pozitif test sonucu oranının yüksek olduğuna ve bölgedeki hastanelerin hastalara yetişmekte zorlandığına dikkat çekerek virüse karşı tetikte olma çağrısında bulundu.

Kongre binasına yapılan baskında küçük bir odada, bir arada saklanmak zorunda kalan çalışanların ve maskesiz gösteri yapanların vaka sayılarında artışa sebep olması Vaşington’da önümüzdeki haftalar için alarm verilmesine yol açtı.

Şehirde müze ve tiyatrolar kapalı, restoranlar paket servis sistemiyle ya da sadece açık bölümlerini kullanarak hizmet verebiliyor. Şehir sakinlerinin yarısından fazlası koronavirüs testine girdi. Günün bazı saatlerinde ücretsiz test yapılan itfaiye ve sağlık merkezlerinin önünde uzun kuyruklar oluştuğu görüldü.

ABD’de salgında ölenlerin sayısı 375 bini aştı

Yeni yılda aşı çalışmaları ülkelere bir umut olsa da Amerika Birleşk Devletleri’nde (ABD) salgından ölenlerin sayısı artıyor. Ülkede yedi günlük koronavirüs bağlantılı ölüm sayısı 3 bini geçti. Salgından hayatını kaybedenlerin toplam sayısıysa 375 binden fazla olarak açıklandı.

Geçen hafta sadece Kaliforniya’da virüsten hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 300’ü aştı. İstatistikler, ülkenin her yerine yayılan yeni vakalarda ve hastaneye yatışlarda bir artış olduğunu gözler önüne seriyor. Geçen hafta ABD’de günde ortalama 254 bin 866 yeni vaka rapor edildi. Bu sayı iki hafta öncekinden yüzde 38 daha fazla.

Hükümetten cuma günü yapılan açıklamada eyaletlere, bölgelere ve federal kurumlara 22 milyondan fazla doz aşı teslim edildiği belirtildi. Yetkililer ilk dozu vurulan vatandaşlara ikinci dozu sağlayabilmek için binlerce doz aşıyı da henüz dağıtıma çıkarmadı. Eyaletler ise aşı olmada öncelikli grupları genişletiyor.

New York’ta aşılama hızlanıyor

ABD’de aşı olmaya hak kazanan gruplar genişletilirken New York, 75 yaş ve üzeri vatandaşlar ile risk grubu sektörlerde çalışanlara aşı yapmaya başladı.

Eyaletin katı aşılama yönergesine karşı sağlık çalışanlarıyla birlikte mücadele veren New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, aşılama yönergesinin güncellenmesini sağladı.

Değişen yönergeyle risk grubu sektörlerde çalışanların arasına polis memurları, itfaiyeciler, öğretmenler ve okul yöneticileri, toplu taşıma ve market çalışanları ve evlerinin dışında başkalarıyla birlikte uyuyan veya yemek yiyen evsiz barınaklarında yaşayan veya çalışanlar da alındı.

Rusya, daha çok insanı aşılayabilmek için aşı dozunu azaltmayı tartışıyor

Aşı üzerine çalışan Rus bilim insanları pazartesi günü (11 Ocak), normal iki dozluk aşının yalnızca tek bir dozunu sağlayarak ülkenin koronavirüs aşılama kampanyasını hızlandırıp hızlandıramayacaklarını belirlemek için bir çalışma başlattı.

İngiltere ve diğer ülkelerde de dikkate alınan fikir, aşının tek bir dozunun iki dozluk aşının sunduğu korumanın yarısından fazlasını sağlayabileceği yönünde. Ancak bu durumda tek dozla aşılanan her kişi normalde korunacağından daha az korunmuş olacak. Bu yaklaşım potansiyel olarak daha geniş bir popülasyonu koronavirüsün etkilerinden korumayı amaçlıyor.

Rusya Sağlık Bakanlığı, “Sputnik Light” adını verdikleri tek doz aşı yaklaşımını, Moskova ve St. Petersburg’da 150 gönüllü üzerinde inceleyecek. Sonuçlara ne zaman ulaşılacağı veya Rusya’nın tek dozlu bir stratejiye geçiş kararını ne zaman vereceği ise henüz belli değil.

Almanya’da vaka sayısı artıyor

Robert Koch Enstitüsü’nün (RKI) bulaşıcı hastalıklarla ilgili verilerine göre, Almanya’da doğrulanmış koronavirüs vakalarının sayısı 12 bin 802 artarak 1 milyon 933 bin 826’ya yükseldi. Rapor edilen ölü sayısı ise 891 artarak 41 bin 577 oldu.

San Diego Hayvanat Bahçesi’nde goriller koronavirüse yakalandı

ABD’deki San Diego Hayvanat Bahçesi’nin safari parkındaki birkaç gorile semptom gösterdikleri gerekçesiyle koronavirüs testi yapıldı. Pozitif çıkan test sonuçları koronavirüsün kafeste tutulan hayvanlarda ilk kez görüldüğünü doğruladı.

Parkın yöneticisi Lisa Peterson, pazartesi günü (11 Ocak) birlikte yaşayan sekiz gorilde öksürük gibi semptomların ortaya çıktığını ve en azından ikisinin testinin pozitif çıktığını üç gorilin de hastalığın semptomlarını gösterdiğini açıkladı.

Hayvanat bahçesi, hastalığın gorillere, parkta çalışan ve asemptomatik olarak hastalığı geçiren bir çalışandan bulaştığının ortaya çıktığını söylerken gorillerin sağlık durumunun iyi olduğunu ve bir arada gözetim altında tutulduklarını belirtti.

Hindistan’da aşılama başlıyor

1,3 milyarlık nüfusa sahip Hindistan, cumartesi gününden (16 Ocak) itibaren vatandaşlarını koronavirüse karşı aşılamaya başlamayı hedefliyor.

Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi Hindistan, salgından en çok etkilenen ülkelerin başında geliyor. Aşılamaya başlanacağını duyuran yetkililer, temmuz ayına kadar 300 milyon insanın aşılanmasını öngörüyor.

Malezya’da salgın sebebiyle acil durum ilan edildi

Malezya Kralı Abdullah, 12 Ocak Salı günü, salgının yayılmasını önlemek adına ülke çapında acil durum ilan etti. Başbakan Muhyiddin Yassin televizyondan yaptığı açıklamada, parlamentonun öngörülen bir süre için askıya alınacağını ve 1 Ağustos’a kadar sürebilecek acil durum sırasında seçim yapılamayacağını söyledi.

Yassin kararla ilgili açıklamalarına şöyle devam etti: “Sizi temin ederim ki sivil hükümet işlemeye devam edecek. Kralın ilan ettiği acil durum, askeri bir darbe değildir ve sokağa çıkma yasağı uygulanmayacaktır.”

Ülkede sağlık sisteminin kırılma noktasına geldiği Başbakan Yassin tarafından bir kez daha dile getirildi. Günlük yeni vaka sayısı geçen hafta rekor seviyeye ulaştı ve 3 bin sınırını aştı. Malezya’da dün (11 Ocak) 2 bin 486 yeni vaka tespit edildiği bildirildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.