Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’den Avrupa ülkelerine deniz ürünü taşıyan kamyonlar, Brexit’i protesto etmek için Londra’da toplandı

İskoçya ve İngiltere’nin güneybatısındaki Devon bölgesinden Avrupa Birliği (AB) ülkelerine deniz ürünleri taşıyan çok sayıda kamyon, ürünlerinin AB ülkelerine ihracatını sekteye uğrattığını öne sürdükleri “Brexit bürokrasisini” protesto etmek için İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan Westminster bölgesinde toplandı.

Kamyon sürücüleri, protesto için araçlarına yapıştırdıkları “Brexit katliamı” ve “Kabuklu deniz ürünleri endüstrisini yok eden beceriksiz hükümet” gibi sloganlarla pazartesi günü (18 Ocak) İngiltere’de hükümet binalarının bulunduğu Westminster’daki Downing Caddesi’ne akın etti.

Westminster’a inen bir operatör, geçen hafta Avrupa’ya girmek için kendisinden 400 sayfalık ihracat belgesinin istendiğini söylerken taşımacılık sektöründe görev yapan DR Collin & Son adlı bir firmanın sorumlularından David Rosie, Brexit öncesi Fransa’ya her gece yaklaşık 150 bin pound değerinde canlı yengeç ve ıstakoz taşıyan bir veya iki kamyon gönderdiklerini ancak şu an bu ölçekte taşımacılık yapamadıklarını belirtti. 

Avrupa Birliği ülkelerine yengeç ve ıstakoz ihraç eden İngiltere merkezli Venture Seafoods şirketinin yöneticisi Gary Hodgson, Reuters’a şöyle konuştu: “Brexit’le gelen gümrük ve taşımacılık sisteminin çökebileceğini düşünüyoruz. Boris Johnson bize, kendisine ve İngiliz kamuoyuna karşı sektörün sorunları konusunda dürüst olmalı.”  

“Kabuklu deniz ürünleri endüstrisini yok eden beceriksiz hükümet” sloganıyla Westminster’da hükümeti protesto bir kamyon.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise Sky News kanalına verdiği demeçte, Avrupa’ya ihracat yapan işletmelerin Brexit sonrasındaki hayal kırıklıklarını anladığını ve ihracatları durma noktasına gelen işletmelerin şu an hazırlanmakta olan 23 milyon sterlinlik yardım fonundan tazminat alacağını söyledi.

Johnson ayrıca, deniz ürünlerinin ihracatını etkileyen en önemli sorunlardan biri koronavirüs salgını olduğunu belirterek, “Maalesef, kıtadaki restoranlarda İngiltere balıklarına olan talep koronavirüs salgınından önceki gibi değil” dedi. 

İngiltere’den Avrupa ülkelerine yapılan taze balık ve deniz ürünleri ihracatı, Birleşik Krallık’ın Brexit’ten ayrılık sürecinin başladığı 1 Ocak’tan itibaren devreye giren gümrük beyannameleri, menşe kurallarına ilişkin garantiler ve her sevkıyat için gerekli olan sağlık sertifikalarında yaşanan gecikmeler nedeniyle ciddi şekilde kesintiye uğradı. 

Taşımacılar buna ek olarak, karma ürünler taşıyan nakliyecilerin her farklı ürün çeşidi için istenen evrakın tamamlanmaması durumunda da sınırdan geri çevrilebildiklerini aktardı.

The Guardian gazetesine konuşan ve adını vermek istemeyen bir şirket yöneticisi ise taşımacılık şirketlerinin teslimat sonrası geri dönüşlerde sorun yaşamamak adına kamyonların boş olarak dönmelerini tercih ettiklerini belirterek “Şirketler, kamyonların ürün taşıdıkları bölgelerde dört veya beş gün mahsur kalmalarından daha hesaplı olacağı için kamyonların boş dönmesi adına daha makul olan ücretleri ödemeyi tercih ediyor. Günde 400 ila 600 euro ücret alıyoruz, bu nedenle şirketler için kamyonların boş dönmesi ve ardından kamyona başka bir teslimat alması daha ucuza geliyor. Aptalca olsa da Brexit bu” dedi.

Derleyen: Sema Kahriman 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.