Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Antalya Dereköy’e kömür madeni – CHP Milletvekili Cavit Arı: “Bölgenin su kaynakları kömür yıkamaya harcanacak”

Antalya’nın Korkuteli ilçesinde bulunan Dereköy Yaylası‘na, Turkuaz Maden şirketi kömür madeni ocağı açmak istiyor. Antalya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, yaylada sulu ve kuru tarım yapıldığı yönündeki raporuna rağmen maden ocağı açılmasına oybirliğiyle izin verdi. Devlet Su İşleri de hazırladığı raporda, kömür madeni açılmak istenilen bölgede “kayda değer” su kaynağının olmadığı ve maden açılabileceği görüşüne yer verildi. Ancak Turkuaz Maden‘in görücüye çıkardığı projede, bölgedeki su kaynaklarının çıkarılan kömürü yıkamak için kullanılacağı belirtildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Cavit Arı, Dereköy Yaylası’na açılmak istenen kömür madeni ocağı konusunu, devlet kurumlarının hazırladığı raporlarda önemli çelişkiler olduğu gerekçesi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı. Arı, “Antalya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü hazırladığı raporda bölgenin ekili tarım arazisi olduğunu belirtiyor. Ama aynı zamanda maden açılmasına da izin veriyor. Tarım İl Müdürü bu toprakları koruması gerekirken böyle bir karar veriyor. Devlet Su İşleri ise ‘Bölgede önemli su kaynağı yok’ diyor ama Turkuaz Maden hazırladığı projede, bölgedeki su kaynaklarını kömür yıkamak için kullanacağını söylüyor. Bu ne yaman çelişkidir?” diye konuştu.


Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun bölgede yaptığı kazı çalışmalarına da değinen Arı, “Bölgede 3. yüzyıla ait kalıntılar bulundu. Yaylanın aynı zamanda antik döneme ait yerleşim birimi olduğuna dair bulgular var. Binlerce yıllık madeni paralar, çömlekler, mezar taşları bulundu. Bulunan kalıntılar yöre halkının da desteği ile Antalya Elmalı Müzesi’ne götürüldü. Umarım Antalya Müze Müdürlüğü ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu doğru bir karar alır. Siyasetten uzak, baskılara boyun eğmeden alınması gereken bir karar bu” dedi. 

Dereköy Yaylası’na giden Medyascope muhabiri Selçuk Ada, yöre sakinleriyle konuştu. Kömür madeni açılmak istenen bölgedeki su kaynağında Ada’nın sorularını yanıtlayan çiftçi Eyüp Özdemir, şunları söyledi: “Buradaki su bizim içme suyumuz. Tarlalarımızı, hayvanlarımızı beslediğimiz, içtiğimiz su. Devlet Su İşleri bu kaynağı kayda değer bulmamış ama maden şirketi havuz yapıp bu su ile kömür yıkayacağını söylüyor. Artık sesimizin duyulmasını istiyoruz, topraklarımızı kaybetmek istemiyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.