Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: İsrailli yetkililer Pfizer-BioNTech aşısının ilk dozunun belirtildiği kadar etkili olmadığını açıkladı, vaka sayılarının yükseldiği Çin’de kısıtlamalar da artırılıyor

Avrupa Birliği (AB) mart ayı sonuna kadar sağlık çalışanlarının ve 80 yaş üstü vatandaşlarının yüzde 80’ini aşılamayı planlıyor. ABD’nin Kaliforniya eyaletinde vaka sayısı üç milyonu, ABD genelinde de ölüm sayısı 400 bini geçti. Aşılama programında büyük mesafe kateden İsrail, Pfizer-BioNTech aşısının ilk doz etkinliğinin şirketin açıkladığı kadar etkili olmadığını açıkladı. Kuzey İrlandalı efsanevi müzisyen Van Morrison, canlı müziği yasaklayan Kuzey İrlanda hükümetine dava açmaya hazırlanıyor. Vakaların artması üzerine Çin’in başkenti Pekin’de kısıtlamalar artırılıyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

AB, mart ayı sonuna kadar sağlık çalışanlarının ve 80 yaş üstü vatandaşlarının yüzde 80’ini aşılamak istiyor

Koronavirüs salgınının ikinci dalgası nedeniyle birçok ülkenin önlemleri sıkılaştırdığı Avrupa’da, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, salı günü (19 Ocak) yaptığı açıklamayla mart ayı sonuna kadar 80 yaş üstü kişilerin ve sağlık çalışanlarının yüzde 80’inin aşılanmasını planlandığını duyurdu. 

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas da yaz mevsiminin ilk günleriyle birlikte Avrupa nüfusunun en az yüzde 70’inin aşılanmasının planlandığını söyledi. Schinas ayrıca, üretim kapasitelerini artırmaları yönünde aşı üreticileriyle de çeşitli görüşmeler gerçekleştireceklerini belirtti.

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, birliğin acil kullanım onayı verdiği Pfizer-BioNTech ve Moderna aşılarından ilk aşamada toplam 760 milyon doz alındığını ve bu aşılarla kıtadaki 380 milyon insanın (kıta nüfusunun yüzde 80’i) aşılanmasının planlandığını açıklamıştı.

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde vaka sayısı üç milyonu, ABD genelinde de ölüm sayısı 400 bini geçti

Dünyada en fazla vaka ve ölüm sayısına sahip ülke ABD’de, koronavirüs kaynaklı ilk ölümün yıldönümü olan 19 Ocak Salı günü, salgında hayatını kaybedenlerin sayısı 400 bini geçti. ABD’deki ilk ölüm ise 6 Şubat 2020’de, Kaliforniya eyaletinin Santa Clara bölgesinde rapor edilmişti.  

ABD’de, 2021 yılının ilk ayı olan ocak itibariyle ölüm sayıları rekor seviyelere yükselirken günlük ortalama ölüm sayısı da 3 bin 400’e yaklaştı. 12 Ocak Salı günü açıklanan yaklaşık 4 bin 500 ölümle, ülkede bugüne kadar kaydedilen günlük en yüksek ölüm sayısına ulaşılmıştı. Uzmanlar, ocak ayında yükselen ölüm sayılarının sebebinin geçen aralık ayının son haftasında kutlanılan Noel bayramı olduğunu belirtiyor.

Kaliforniya, ülkede 3 milyon vaka sayısını geçen ilk eyalet oldu

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde vaka sayısı 3 milyonu geçti. Johns Hopkins Üniversitesi tarafından açıklanan verilere göre, eyalette son 24 saatte açıklanan yaklaşık 40 bin yeni vakayla birlikte eyaletteki toplam vaka sayısı 3 milyon 700’e ulaştı.

40 milyon nüfuslu Kaliforniya’da, ilk koronavirüs vakası 25 Ocak 2020 tarihinde tespit edilmişti. Eyaleteki vaka sayısı 11 Kasım’da bir milyona, 24 Aralık’ta ise iki milyona ulaştı. Henüz bir ay olmadan vaka sayıları üç milyonu geçti. Dün açıklanan 648 ölümle birlikte, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 34 bin 390’a ulaştı. 

Kaliforniya’nın ardından en fazla vaka sayısına sahip olan eyalet ise bugüne kadar iki milyondan fazla vaka bildirilen Teksas. Teksas’ı, 1,5 milyon vakayla Florida takip ediyor.

İsrail: Pfizer-BioNTech aşısının ilk dozu, belirtildiği kadar etkili değil

Dünyada koronavirüse karşı aşılama programında “lider ülke” konumundaki İsrail’de, ülkenin koronavirüsle mücadele koordinatörü Nachman Ash, uyguladıkları Pfizer-BioNTech aşısının ilk dozunun koruma oranının beklenildiği kadar yüksek olmadığını açıkladı.

İsrail Ordu Radyosu tarafından paylaşılan bilgilere göre Ash, “İlk dozların koruma oranı düşündüğümden daha düşük” dedi. Pfizer, aşının ilk dozundaki koruyuculuk oranını yüzde 52 olarak açıklamıştı.

İsrail Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Sharon Alroy-Preis ise ilk dozlar sonucunda elde edilen koruma oranının, aşılanan kişilerin virüse yakalanmalarından önce yeterince antikor oluşturamamaları sebebiyle ortaya çıktığını söyledi.

Buna karşılık Tel Hashomer bölgesindeki Şeba Tıp Merkezi tarafından pazartesi günü (18 Ocak) açıklanan veriler, aşının ikinci dozunu alan kişilerin antikorlarında 6 ile 12 kat arasında bir artış olduğunu gösterdi.

20 Ocak Çarşamba günü itibariyle ülkede aşının ilk dozunu yaptıran kişi sayısı iki milyonu geçerken 400 bine yakın insana ise aşının ikinci dozları uygulandı.

Dokuz milyon nüfuslu İsrail’de yeni vaka sayıları tekrar 10 binin üzerine çıkarken kaydedilen yeni vakaların yüzde 30 ila yüzde 40’ının ilk olarak İngiltere’de tanımlanan mutasyonlu koronavirüsten kaynaklandığı tahmin ediliyor.

Ülkede virüsle mücadele için uygulanan kısıtlamaların bu hafta sonu itibariyle hafifletilmesi planlanıyordu. Ancak tekrar artışa geçen vaka sayılarıyla birlikte dün toplanan İsrail hükümeti, salgın önlemlerinin daha da sıkılaştırılmasını gündemine aldı.

Kuzey İrlandalı müzisyen Van Morrison, canlı müziği yasaklayan İrlanda hükümetine dava açmaya hazırlanıyor

Kuzey İrlandalı efsanevi müzisyen Van Morrison, koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle restoran, bar ve konser salonlarında canlı müziğin yasaklanması nedeniyle mahkemede Kuzey İrlanda hükümetine “meydan okumaya” hazırlandığını açıkladı.

Morrison’un avukatı Joe Rice, geçen aylarda koronavirüs kısıtlamalarına karşı da çok sayıda şarkı yayınlayan Kuzey İrlandalı müzisyenin, Belfast’taki yüksek mahkemeden “canlı müzik yasağını” gözden geçirmesini talep edeceğini söyledi.

Avukat Rice, “Kuzey İrlanda’da canlı müzik yasağına itiraz etmek için adli inceleme izni arayacağız. Bu kapsamlı yasağı haklı çıkaracak bilimsel veya tıbbi herhangi bir kanıt yok ve buna yüksek mahkemede itiraz edeceğiz” diye konuştu. 

Kuzey İrlanda, ülkede artan vaka sayıları üzerine geçen haftalarda altı haftalık yeni kapanma önlemleri açıklamıştı.

Vaka sayılarının yükseldiği Çin’de kısıtlamalar da artırılıyor

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nun (NHC) açıkladığı verilere göre ülkede 18 Ocak Pazartesi günü 118, 19 Ocak Salı günü ise 103 yeni vaka tespit edildi. Artan vaka sayıları üzerine Çin’in başkenti Pekin’de metro istasyonları geçici olarak kapatılırken şehre 10 Aralık’tan sonra girdiği tespit edilen yerli ve yabancı ziyaretçiler de sağlık yetkilileri tarafından takibe alındı.

Ocak ayının başında 22 milyondan fazla insanın karantinaya alındığı Pekin yakınlarındaki Hubei eyaletinde salı günü (19 Ocak) 19 yeni vaka açıklanırken başkent Pekin’de artan vaka sayılarıyla birlikte Çin hükümetinin yaklaşan Çin Yeni Yılı (12 Şubat) öncesinde kısıtlamaları daha da sıkılaştırması bekleniyor.

NHC tarafından açıklanan verilere göre, Çin anakarasında bugüne kadar 88 bin 557 vakaya rastlanırken 4 bin 635 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.