Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pansiyonda öldürülen Ferdane Kurt’un oğlu Aziz Bozkurt Medyascope’a konuştu: “Devlet önlem alsaydı annem hayatta olurdu”

İstanbul Bayrampaşa’da bir pansiyonda kalan 43 yaşındaki Ferdane Kurt, 12 Ocak 2021 tarihinde, odasında iple boğulmuş halde bulundu. Kurt’un cansız bedenine pansiyon çalışanları, üç yaşındaki oğlunun ağlaması üzerine ulaştı. Cinayet şüphelisi Cemil Yar, olayın hemen ardından pansiyonu terk etti. On yıl önce boşandığı eşinden üç, ikinci evliliğinden ise bir çocuğu bulunan Kurt’un 20 yaşındaki oğlu Aziz Bozkurt, Medyascope’a konuştu. Annesinin katilinin bir an önce bulunmasını isteyen Bozkurt, süreci ve annesinin hikâyesini anlattı.

Ferdane Kurt’un oğlu Aziz Bozkurt 

“Annem, babamdan şiddet gördüğü için boşandı”

Ferdane Kurt ilk evliliğini 26 yıl önce yaptı ve on yıl önce boşandı. Kurt’un bu evliliğinden 23, 20 ve 18 yaşlarında üç çocuğu var. Annesinin, babasından boşanmasının sebebinin şiddet olduğunu söyleyen Aziz Bozkurt, annesinin yaşadıklarını kendilerine yansıtmadığını belirtti:

“Annem ile babam 17 yaşında iken evlenip Diyarbakır’a gitmiş. Annem bu evlilikten ağabeyim, ben ve kardeşim olmak üzere üç çocuk dünyaya getirdi. 16 yıl evli kaldıktan sonra şiddet gördüğü için boşanmak zorunda kaldı. Annem bize yaşadıklarını çok anlatmaz, yansıtmazdı. Biz de daha sonra annemle ve kardeşlerimle birlikte Malatya’ya dedemin evine geldik. Babamdan boşanalı on sene oluyor. Biz Malatya’da büyüdük, okuduk. Annem bundan yaklaşık beş sene önce de ikinci evliliğini yaptı.” 

“Annemin evlendiği kişi uyuşturucu kullanıyormuş”

Ferdane Kurt ilk eşinden boşandıktan sonra ailesiyle birlikte Malatya’da yaşamaya başladı. Malatya’ya taşınmalarından yaklaşık beş sene sonra ailesine bakmak için İstanbul’a giden kadın, çalıştığı tekstil atölyesinde tanıştığı bir erkek ile evlenerek Kocaeli’ne taşındı. Aziz Bozkurt, annesinin bu evliliğinde de sıkıntılar yaşadığını, evlendiği kişinin uyuşturcu kullandığını söyledi:

“Annem ikinci kez evlendi ve Kocaeli’ne yerleşti. Biz sık sık annemle görüşüyorduk. Evlilikleri sırasında annem bir tekstil fabrikasında çalışıyordu, evlendiği kişi ise fırında. Ama son altı ayda onların da ilişkisinde sıkıntılar çıkmaya başladı, maddi zorluklar çektiler. Evlendiği kişi eve sürekli erkek arkadaşlarını getiriyormuş, uyuşturucu kullanıyormuş, evin eşyalarını da satmaya başlamış. Annem de yaşanan bu olaylardan sonra, yani bir buçuk ay önce Malatya’ya yanımıza geldi. Bir ay yanımızda kaldıktan sonra bize ‘Benim İstanbul’a gitmem lazım, borcum var ve çalışmam lazım’  dedi. Biz gitme diye ısrar ettik ama nafile.”

Ferdane Kurt 

“Üç yaşındaki kardeşim bizi aradı, ‘Anne yok’ dedi”

Bozkurt’un aktardığına göre, Ferdane Kurt İstanbul’a giderken ailesine, kardeşinin yanında kalacağını söyledi. Kardeşinin yanına gitmekten vazgeçen kadını, Bayrampaşa Kaymakamlığı çocuğuyla birlikte bir pansiyona yerleştirdi ve masraflarını karşıladı. Kurt’un katledildiği günü oğlu Aziz Bozkurt şöyle anlattı:

“Annem bize ilçe kaymakamlığı görüştüğünü, onların kendisini bir otele yerleştirdiğini ve tüm ihtiyaçlarını onların karşıladığını söyledi. ‘Güvenli bir yerdeyim’ dedi. Annem oteldeyken çalışmıyordu. Bütün her şeyi kaymakamlık karşılıyormuş. İki hafta otelde kaldı, daha sonra böyle bir olay oldu. Gece saat 03.00 gibi telefonumuz çaldı. Arayan üç yaşındaki kardeşimdi. Telefonu ben açmayınca dedemi aramış, onda da hat kesilmiş. Daha sonra abim aradı. Annemi sorduk. Bize ‘Anne yok’ dedi ve telefonu kapattı. Annem ölümü hak edecek biri değildi. Çok iyiydi, saftı. Bize bakmak için, borcunu ödemek için oraya gitmişti.”

“Kaymakamlığın annemi yerleştirdiği otel harabe gibi”

Cinayetten sonra yetiştirme yurdunda koruma altına alınan üç yaşındaki  çocuk şimdi ağabeylerinin yanında. Üç yaşındaki kardeşinin olay günü cep telefonu kullanmasına şaşırdığını söyleyen Bozkurt, cinayet şüphelisi Cemil Yar’ı tanımadıklarını, annesinin daha önce bu isimden bahsetmediğini belirtti: 

“Asla ismini duymadım. Annem bile tanımıyordur onu. Annemin yanında kalanlar annemin kişiyi tanıdığını söylüyorlar ama ben sanmıyorum. Duyduğuma göre o kişi eskiden mülteci kaçakçılığı yapmış ve madde bağımlısıymış.”

Bozkurt, annesinin yerleştirildiği yere otel denilemeyeceğini, oraya gittiğinde korktuğunu söyledi ve “Haberlerde otel deniyor fakat otel denmez oraya. Harabe gibi bir yer, orada yaşanmaz. İçerde kalan herkesin sabıka kaydı var. Kaymakamlık neden oraya yerleştirmiş bilmiyorum” dedi. 

“Devlet kadın cinayetleri konusunda yeterince önlem alsaydı annem hayatta olurdu”

Ailenin tek isteği, Ferdane Kurt’un katilinin ortaya çıkarılması. Devletin kadın cinayetleri konusunda daha sıkı önlem alması gerektiğini dile getiren Bozkurt, şöyle konuştu:  

“Devletin bu olayın üstünde daha fazla durmasını istiyoruz. Normal bir durum değil. Annemin katilinin bulunmasını istiyoruz. Diyelim ki yakanladıktan sonra bırakıldı. Bu sefer başka erkekler de bu konudan cesaret alacak, kadınlar öldürülmeye devam edecek. Devlet ‘Bize güvenin’ dedi, bekliyoruz. Kadın cinayetleri konusunda yeterince önlem alınsaydı annem hayatta olurdu. Annemden hemen sonra üç kadın daha öldürüldü. Son bir sene içerisinde 300’ün üzerinde kadın katledilmiş. Bu faillere ceza verilmezse erkekler bu olaylardan cesaret alırlar. Kadına vuran, insan olamaz.”

“İlk olayı duyduğumuzda inanamadık, karıştırıldı diye düşündük”

Olayı öğrendikten sonra, Ferdane Kurt’un babası ve üç oğlu Malatya’dan İstanbul’a gitti. Kurt altı ay önce de annesini kaybetmişti. Aziz Bozkurt, cinayetin işlendiği yere gittikleri anı ve hissettiklerini şöyle anlattı: 

“Olayı ilk duyduğumuz zaman şoke olduk, inanamadık. Haberlere baktık, hep karıştırıldı diye düşündük, öyle istedik. Sonra kuzenlerimiz aradı ve haberi verdi. İstanbul’a gidene kadar sakin kaldık. Dedemle akrabaları, Adli Tıp Kurumu’na gitti. Biz de annemin kaldığı yere gittik, polisler bizi karakola götürdü ve ifade verdik. Otel sahibi de oraya geldi ve aramızda oteldeki güvenlik konusunda tartışma çıktı. Polis bizi aradı ve ‘Devletinize güvenin’ dediler. Umarım katil bulunur.”

“Kardeşim kanepenin arkasına saklanıyor ve ‘Anne bir daha gelmeyecek’ diye ağlıyor”

Ferdane Kurt’un üç yaşındaki oğlu şu an abileri ve dedesiyle birlikte yaşıyor. Aziz Bozkurt, kardeşinin durumunu anlatırken “Üç yaşındaki kardeşim şu an daha iyi. Ama olaydan çok etkilendi. Televizyonda görünce kanepenin arkasına saklanıp ‘Anne bir daha gelmeyecek’ diyor, annemi arıyor” dedi.

Cinayetle ilgili pek çok bilinmeyenin olduğu belirten Bozkurt, annesinin katledildiği zaman yanında kardeşinin olup olmadığının, annesinin kendi odasında mı yoksa Cemil Yar’ın odasında mı öldürüldüğünün muamma olduğunu söyledi. Cinayet şüphelisi Cemil Yar, hâlâ aranıyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.