Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Biden, Rusya ile nükleer silah anlaşmasını yenilemesi gündemdeyken Rus hackerları hakkında soruşturma başlatıyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, göreve gelmesinin hemen ardından perşembe günü (21 Ocak) Amerikan istihbaratına, Rusya’nın ABD devlet bilgisayar ağlarının hacklenmesindeki rolü hakkında kapsamlı inceleme başlatma emri verdi.

Aralık ayında yaklaşık 33 bin müşteriye sahip, Teksas merkezli bir IT şirketi olan SolarWinds, ürettiği yazılım sistemi Orion’un hacklendiğini duyurmuştu. Yüksek profilli müşterilerin kullandığı bu yazılım sistemi ABD devlet kurumlarından bazıları tarafından da kullanılıyordu. Orion’u kullanan bakanlıklardan biri olan Hazine ve Maliye Bakanlığı hesaplarına erişim sağlayan hackerlar, birçok üst düzey yetkilinin e-posta adreslerine ulaşmayı başarmıştı.

Biden’ın emriyle başlatılan kapsamlı inceleme sürerken Amerikan istihbaratının ve siber güvenlik görevlilerinin ilk bulguları saldırıların arkasında binden fazla Rus yazılım mühendisinin olduğu yönünde.

Biden, konunun açıklığa kavuşması için adım atacağını belirtirken başkanın önünde Rusya ile ilgili alması gereken bir başka karar daha var: Rusya ile nükleer silah anlaşması.

New York Times’ın haberine göre Beyaz Saray yetkilileri, Başkan Biden’ın, iki hafta içinde sona erecek olan iki ülke arasındaki nükleer silah anlaşmasının beş yıl daha uzatılmasını isteyeceğini belirtti.

Biden, anlaşmanın uzatılmasını uzun süredir isterken ne kadar süreliğine uzatılması gerektiği ekibi arasında bir tartışma konusuydu. Anlaşma koşulları içinde olabilecek en uzun zamanı seçen Biden böylelikle, Moskova ile her alanda ama özellikle de siber dünyada en az düzeyde yarışta olmayı beklediği bu dönemde, Rusya ile olası bir nükleer silah yarışına girmeyi de engellemek istiyor.

Biden’ın yardımcıları, onun Rusya ile olan ilişkileri Başkan Barack Obama döneminde yapılmaya çalışıldığı gibi “sıfırlama” niyetinin olmadığını da belirtti.

ABD’nin, Rusya ile olan nükleer silah anlaşmasının süresini uzatma isteği, aynı zamanda Rusya’ya ABD’ye yönelik siber saldırıları nedeniyle bedel ödetmek isteyen Biden’ı zor bir pozisyonda bırakıyor.

Eğer anlaşma uzatılmazsa, her iki ülke de 6 Şubat’tan itibaren istedikleri kadar nükleer silah konuşlandırmakta özgür olacak.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.