Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi eylemlerinde 18. gün: Kampüste Sibel Can şarkılı Onur Yürüyüşü, Kadıköy’de eylem

Boğaziçi Üniversitesi’nde atanan yeni rektör Melih Bulu’ya karşı eylemlerine devam eden öğrenciler, kampüste Onur Yürüyüşü düzenledi. Kampüsteki eylemlerin ardından öğrenciler, Kadıköy’de eyleme destek verenlerle buluştu.

Üniversitelerine cumhurbaşkanlığı kararıyla Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına karşı çıkan Boğaziçili öğrenciler ve öğretim üyeleri, 4 Ocak’tan beri eylemlerini sürdürüyor.

Kampüsteki eylemler, önceki günlerde olduğu gibi, öğretim üyelerinin cüppeleriyle rektörlük binasına sırtlarını dönmeleriyle başladı.

Kampüste LGBTİ+ Onur Yürüyüşü düzenleyen öğrenciler, yürüyüş öncesinde sözlerini protestolarına uyarlayarak “Kayyumşah” olarak adlandırdıkları, Sibel Can’ın “Padişah” isimli şarkısını seslendirdi.

Öğrenciler, kampüste yaptıkları açıklamada şunları söyledi:

“Bir bebekten bir katil yaratan karanlığa, bizleri cinsiyet kimliğimize, cinsel yönelimlerimize, etnisitemize, inancımıza veya inançsızlığımıza, sınıfımıza ve dilimize göre ayrıştırmaya çalışan nefrete, atanan kayyumlar başta olmak üzere özgür düşünceyi ve çoksesliliği zaptetmeye çalışan tek tipçi zihniyete karşı buradayız. Mücadelemize devam ediyoruz.”

Üniversitenin kapısına yürüyen öğrenciler, buradan saat 17.00’deki Kadıköy eylemine geçti. Eylem çağrısında “İradesi çiğnenen gençleri, belediyelerine kayyum atanan Kürt halkını, yoksullukla ezilen emekçileri, ötekileştirilen ve inkâr edilen kadınları, LGBTİ+’ları ve daha nicesini seslerini duyurabilmeleri için kayyumcu zihniyete karşı yapılacak basın açıklamasına ve sonrasında konuşmaya davet ediyoruz” denildi.

Kadıköy’de Boğaziçi Üniversitesi eylemini destekleyen ve aralarında başka üniversitelerden çok sayıda öğrenci bulunan yüzlerce kişi, Boğaziçililer’i bekliyordu. Meydanda toplanan kalabalık, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Kayyum rektör istemiyoruz” sloganları attı.

Öğrenciler, yaptıkları basın açıklamasında şunları söyledi:

“1 Ocak gecesi Boğaziçi Üniversitesi dahil olmak üzere beş farklı üniversiteye kayyum rektörler atandı. Boğaziçi Üniversitesi’nde başlayan kayyum karşıtı protestolar büyük bir hızla ülkenin dört bir yanındaki üniversitelere yayıldı. Öğrenciler, akademisyenler ve üniversite emekçileri başta olmak üzere toplumun tüm kesimleri siyasal iktidarın kayyumcu zihniyetine tepki gösterdi. 

Boğaziçi’nde, Ankara’da kayyum rektör istemiyoruz’ diyen arkadaşlarımız gözaltına alındı, polis tarafından darp edildi. Kadın katillerinin kapısında çilingir bekleyen polis, arkadaşlarımızın evinde kapı duvar bırakmadı. Boğaziçi ile dayanışan ODTÜ’lü asistanlar, türlü bahanelerle işten atıldı. Arkadaşlarımız derhal işlerine iade edilmelidir.

Siyasal iktidar tarafından ‘terörist’ ilan edildik, ‘başları ezilmeli’ denilerek hedef gösterildik. Fakat bunların hiçbiri işe yaramadı, bugün yine sözümüzü söylemek üzere buradayız!

Üniversitelerimizi Melih Bulu, Verşan Kök, Mahmut Ak ve daha nice kayyuma teslim edecek miyiz?

Buna cevabımızı günlerdir Ankara’da, İzmir’de, İstanbul’da ve daha birçok şehirde; öğrenciler olarak yaptığımız eylemlerle, kurduğumuz dayanışmalarla verdik.

Öğrenciler, taleplerini de şöyle yineledi:

“Tüm üniversitelerdeki kayyumlar acilen istifa etmelidir.Üniversitelerde akademisyenlerin, öğrencilerin ve okul emekçilerinin dahil olacağı demokratik rektörlük seçimleri yapılmalı; üniversite bileşenlerinin üniversite yönetiminde söz, yetki ve karar hakkı olmalıdır.”

Öğrencilerin ardından, eylemi desteklemeye gelen BİMEKS işçileri de söz aldı. Birikmiş maaşlarını ve tazminatlarını alamadan işten çıkarılan BİMEKS firması işçileri, BİMEKS Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akgiray’ın ders verdiği Boğaziçi Üniversitesi önünde uzun süre eylem yapmıştı. Eylemde söz alan bir BİMEKS işçisi, “Biz öğrenci arkadaşlarımıza şunu söylüyoruz. Evinize almadığınız hırsızı okulunuza da almayın” diye konuştu.

Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekilleri Musa Piroğlu ve Züleyha Gülüm de katıldı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.