Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Avrupa’da mutasyon paniği, Güney Afrika aşılar için Avrupa ülkelerinden 2,5 kat daha fazla para ödüyor

ABD’nin 46. Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’daki ilk basın toplantısında yönetiminin koronavirüsle mücadele stratejisinin ayrıntılarını açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü, düşük gelirli ülkelere aşı tedarik edilmesi için Pfizer ve BioNTech ile anlaştı. Avrupalı liderler, kıtada hızla yayılan mutasyonlu virüs karşısında sınırlarındaki kısıtlamaları gözden geçirme kararı aldı. Avrupa’ya yapılan aşı sevkıyatının yavaşlığını eleştiren Macaristan, Sputnik V aşısı için Rusya ile anlaştı. Güney Afrika, aşılara Avrupa ülkelerinden iki buçuk kat daha fazla para ödediğini kamuoyu ile paylaştı. İspanya, Noel ve yılbaşı tatili öncesi hafifletilen kısıtlamalarının bedelini ağır bir şekilde öderken Vuhan’daki gençler salgından önceki yaşamlarına dönmeye başladı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Biden’dan koronavirüs kararları: “Ulusal Eylem Planı”

20 Ocak Çarşamba günü yemin ederek göreve başlayan 46. ABD Başkanı Joe Biden, koronavirüsle mücadele için bir dizi kararname imzaladı. Son dört yılda, federal hükümete acil durumlarda eyleme geçmesi, odaklanması ve koordinasyonu sağlaması için güven duyulmadığını ve koronavirüs salgınında ortaya çıkan trajik başarısızlığın nedeninin de bu güvensizlik olduğunu belirten Biden, yönetiminin koronavirüs ile mücadele için planladığı 200 sayfalık yeni kararları açıkladı.

“Çok dürüstçe belirtiyorum ki bu virüsü aşacağız. Salgını yenmek için ulusal bir stratejimiz olacak. Gerekli yardımlar yolda” diyen Biden’ın planında, koronavirüs malzemelerinin üretiminin hızlandırılması, test kapasitelerinin artırılması, daha iyi veri toplama sistemlerinin oluşturulması, Sağlık Eşitliği Görev Gücü’nün kurulması ve eyaletler arası seyahat sırasında maske kullanımının zorunlu hale getirilmesi gibi uygulamalar yer alıyor.

Dünya Sağlık Örgütü, yoksul ülkelere koronavirüs aşısı tedarik etmek için Pfizer/BioNTech ile anlaşma yaptı

Pfizer ve BioNTech, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) düşük gelirli ülkelere aşı dağıtımı amacıyla kurduğu COVAX mekanizmasına aşı tedarik edecek. Reuters’ın haberine göre, DSÖ ile Pfizer- BioNTech arasındaki anlaşmanın detayları henüz belli değil. Haberdeki kaynaklardan biri, Pfizer/BioNTech aşısının öncelikli olarak bu ülkelerdeki sağlık çalışanlarına yapılacağını belirtti.

COVAX programı kapsamında düşük gelirli ülkelere aşı dağıtımının şubat ayının ilk haftalarından itibaren başlaması bekleniyor. 2021 yılında 2 milyar dozun üzerinde aşı dağıtmayı hedefleyen COVAX, 2 milyar dozun 1,8 milyarını “düşük gelirli ülke” statüsündeki 98 ülkeye dağıtacak. Ancak sağlık yetkilileri, dağıtımı hedeflenen 1,8 milyar dozun, bu 98 ülkenin toplam nüfusunun yaklaşık yüzde 27’sine denk geldiğini ve bu nedenle tedarik zincirinin genişletilmesi gerektiğini belirtti.

Avrupalı liderler, mutasyonlu virüsün yayılmasını dizginlemek için kısıtlamaları artırıyor 

Koronavirüsün yeni mutasyonlarının yayılmasını engelleme konusunda ortak bir strateji belirlemek için dün (21 Ocak) video konferans ile toplanan Avrupa Birliği (AB) liderleri, yeni kısıtlamaların getirilmesi konusunda uzlaştı. Liderlerin aldığı yeni kararlara göre, AB ülkeleri arasındaki sınırlar kapatılmayacak fakat seyahatlere bir dizi kısıtlama getirilecek. 

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, konferanstan sonra yaptığı açıklamada, “İç pazarın iyi bir şekilde işlediğini garanti edebilmek adına sınırlarımızı açık tutmamız gerektiğine ikna olduk. Virüsün yayılmasını önlemek adına çok gerekli olmayan seyahatler konusunda kısıtlamalar dikkate alınacaktır” dedi.

AB’nin kısa süre içinde, “koyu kırmızı” olarak adlandırılan, mutasyonun yaygın olarak görüldüğü bölgelere yapılacak seyahatler için yeni test ve karantina yükümlülüklerini yürürlüğe koyması bekleniyor.

Macaristan Sputnik V aşısına onay verdi, sebebi AB Komisyonu’nun yavaşlığı

Macaristan Başbakanlık İdaresi Başkanı Gergely Gulyás, perşembe günü (21 Ocak) yaptığı açıklamada ülkedeki yetkili kurumların AstraZeneca ve Sputnik V aşılarının acil kullanımına onay verdiğini söyledi. Böylece Macaristan, Rusya’nın Sputnik V aşısının kullanımını onaylayan ilk Avrupa Birliği (AB) ülkesi oldu. 

Gulyás, AB Komisyonu’nun koronavirüs aşısı tedarikinde çok yavaş hareket ettiğini ve bu yüzden hükümetinin aşı için Çin ve Rusya ile görüşme halinde olduğunu dile getirdi. AB’ye çok az miktarda aşı ulaştığını fakat İsrail’de, ABD’de ve İngiltere’de aşılama kampanyasının hızlı bir şekilde ilerlediğini söyleyen Gulyas’a, Macaristan Başbakanı Victor Orbán’dan da destek geldi. 

Macaristan’da şu ana kadar yaklaşık 140 bin kişiye Pfizer/BioNTech ve Moderna tarafından üretilen aşılar uygulandı. Sağlık yetkilileri, kıtada aşı dağıtımında yaşanan yavaşlıktan ötürü, Çin’in Sinopharm aşısı ile görüşmeleri sürdürmek için geçen hafta Pekin’e gitmişti. 

Güney Afrika, aşıların temini için Avrupa ülkelerinden 2.5 kat daha fazla para ödüyor

The Guardian’ın haberine göre Güney Afrika, Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca tarafından geliştirilen koronavirüs aşısını Avrupa ülkelerinden 2,5 kat daha pahalıya satın alacak. Güney Afrika Sağlık Bakanlığı’ndan bir yetkili, AFP’ye yaptığı açıklamada, aşıya doz başına 5,25 dolar para vereceklerini söyledi. AB ülkeleri ise Oxford/AstraZeneca aşısının tek dozunu 2,18 dolar karşılığında satın alıyor. 

Güney Afrika Sağlık Genel Direktör Yardımcısı Anbay Pillay, kendilerine aradaki fiyat farkı ile ilgili sunulan gerekçenin “araştırma ve geliştirme aşamalarına katkı sağlamamaları” olduğunu belirterek, “Bize gelir düzeyi yüksek ülkelerin neden aşıya daha az para ödedikleri ile ilgili yapılan açıklamada, bu ülkelerin araştırma ve geliştirme çalışmalarına yatırım yaptıkları ve bundan dolayı da fiyatta indirime gidildiği aktarıldı” diye konuştu.

Güney Afrika’da bugüne kadar 1,3 milyondan fazla koronavirüs vakası görülürken, 38 binden fazla kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

İspanya, Noel tatilinde önlemlerin gevşetilmesinin bedelini ödüyor

İspanya, Noel ve yılbaşı tatillerinde döneminde gevşettiği koronavirüs önlemlerinin bedelini ödüyor. Son iki haftadır ülkedeki vaka ve can kaybı sayısında keskin bir artış yaşanıyor. Günlük ölüm sayısının ortalaması 400’ün üzerine çıkarken, günlük tespit edilen yeni vaka sayısı da 40-45 bin arasında seyrediyor. 

Salgının başından bu yana 2 milyon 560 bin kişinin virüse yakalandığı İspanya’da virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 55 bini aştı. Sağlık Bakanı Salvador İlla, ülkedeki durumun gitgide kötüleştiğini vurgulayarak, “Vaka sayılarında çok ciddi artışlar var. Hastanelerdeki yoğunluklar artıyor” dedi.

Noel ve yılbaşı tatilinden önceki durumu anlatan İspanyol doktor Mati Gracia, “Noel’den sonra böyle bir tablo ile karşılaşacağımızı biliyorduk çünkü kısıtlamalar beklediğimiz kadar katı değildi” diye konuştu. Barselona’daki del Mar Hastanesi’nin tıbbi direktörü Julio Pascual ise “Kasım ayında yoğun bakım ünitesi tamamen koronavirüs hastaları ile dolu değildi fakat şimdi dolu. O zamanlar virüs için ayırdığımız iki katımız bulunmaktaydı, şimdi ise dört katımızı salgına karşı ayırmak zorunda kaldık” diyerek durumun ciddiyetini dile getirdi.

Vuhan’da partilere tam gaz devam

Virüsün dünyaya yayıldığı yer olarak bilinen Çin’in Vuhan kentinde, gece hayatı yaklaşık bir sene sonra tüm hızıyla devam ediyor

Dünyanın büyük bir çoğunluğu kısıtlamalar ve yükselen vaka sayıları ile baş etmeye çalışırken, bir zamanlar koronavirüsün merkez üssü olan Vuhan’da gençler, özgürlüklerinin tadını çıkartıyor. Şehir merkezindeki büyük gece kulüplerinde toplanan gençlerin maske ve sosyal mesafe kurallarına büyük oranda uymadığı belirtiliyor.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.