Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’da muhalif lider Navalni’nin tutuklanmasının ardından sokaklar karıştı

Rusya’da hükümetin yolsuzluklarına karşı yaptığı çalışmalar sebebiyle uzun süredir Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en ünlü muhaliflerinden biri olan Aleksey Navalni, Moskova’ya gitmek üzere bindiği uçakta zehirlenmiş, uzun süre Almanya’da tedavi görmüştü. Navalni, tedavisinin ardından Moskova’ya döner dönmez, 17 Ocak günü havalimanında gözaltına alındı ve 30 gün hapis cezasına çarptırıldı. Önemli bir muhalif figür olan Navalni’nin tutuklanmasının ardından ülkede protesto gösterileri başladı.

Muhalif liderin gözaltına alınmasına yönelik Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri’nden yapılan açıklamada, Navalni’nin 2020 yılının aralık ayında sona eren denetimli serbestlik süresini ihlal etmesi nedeniyle arandığı ve bu nedenle gözaltına alındığı belirtildi. Navalni, zimmetine para geçirmekten hüküm giymiş ve hakkında verilen hapis cezası ertelenmişti. 44 yaşındaki muhalif lider, kendisi hakkında açılan bu davayı “siyasi” olarak nitelendirmişti.

Navalni, gözaltına alındıktan iki gün sonra, kurucusu olduğu Yolsuzluk Karşıtı Kuruluş (FBK), Karadeniz kıyısında Putin için zengin iş insanları tarafından inşa edilmiş sarayı gösteren bir video yayınladı. 55 milyondan fazla izlenen ve sosyal medyada büyük tepki çeken video, hükümet tarafından yalanlandı.

Navalni’nin sözcüsü Kira Yarmiş gözaltına alınırken

Navalni’nin gözaltına alınmasının ardından başlayan protestolar sürerken, eşi Yuliya Navalnaya dahil Navalni’ye yakın isimler de gözaltına alındı.

Gözaltına alınan Navalni, polis gözetiminde götürülüyor

Polis, Rusya’nın birçok şehrinde eylemcilere evde kalınması yönünde çağrı yapıyor. Sokaklarda olduğu gibi sosyal medyada da Navalni’nin gözaltına alınmasına yönelik büyük bir tepki var. Başka birçok şehir için de eylem çağrısı yapılmaya devam ediliyor.

Rusya polisi gösterilere katılan en az 200 eylemciyi gözaltına aldı.

İlk protesto gösterileri, Rusya’nın uzak doğusundaki Sibirya, Vladivostok ve Habarovsk’da başladı. Geniş topraklara yayılmış olan Rusya’nın batısıyla doğusundaki saat farkı sebebiyle, ilk olarak doğudaki şehirlerde başlayan protestolar, dalgalar halinde tüm ülkeye yayıldı. Başkent Moskova’nın merkezi başta olmak üzere birçok noktada, protestocuların bir araya gelmesini engellemek için yüzlerce bariyer yerleştirildi.

Navalni’nin tutuklanmasının ardından başlayan eylemler kapsamında, dünyanın en soğuk yeri olan Yakutistan eyaletinin başkenti Yakutsk’da dahi protestocular sokaklarda. 2017’den beri ülkede görülen en büyük protestolarda, Navalni’nin serbest bırakılmasını talep ediliyor.

Kaynak: BBC, NY Times

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.